недеља, 11. јануар 2015.

VASILICA - kolač za Srpsku novu godinu


Srpska pravoslavna crkva  1. januara po Julijanskom (14. januara po Gregorijanskom kalendaru) proslavlja  tri velika praznika: spomen na Svetog Vasilija Velikog, Mali Božić  i srpsku Novu Godinu. Na taj dan mesi se obredni hleb - Vasilica.





Postoje različiti recepti za Vasilicu i najčešće su lokalnog karaktera. Ovaj recept je u osnovi recept za Božićnu Česnicu (lisnata pogača koju premazujem mašću) samo što Vasilicu punim sirom, da nam godina bude bogata i premazujem medom, da nam godina bude slatka i vesela. U nju se ne stavlja parica.




VASILICA
(okrugla limeni pleh prečnika oko 26cm)

20g svežeg kvasca
50ml tople vode
1 ravna kašičica šećera
oko 500g brašna i još 200 - 300g za posipanje i dalji rad
1/2 - 1 kašičica soli (zavisi od slanoće masti i sira)
250ml tople vode
svinjska masti, sobne temperature (oko 300-400g)
250g mrvljenog belog sira (zlatiborski, zlatarski, feta...)
1 kašičica meda i 1 kašika vruće vode

Stavite kvasac da nadođe sa šećerom u 50ml tople vode. U 250g brašna, dodajte so, nadošli kvasac, 250ml tople vode, postepeno dodajte ostatak brašna (oko 250g), i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da se duplira.

Premesite testo. Rastanjite ga na brašnom posutoj podlozi u oblik pravougaonika  što tanje možete, veličine oko 40x45cm. Premažite mašću, štedeći rubove. Preklopite desnu trećinu preko srednjeg dela, pa levu preko toga. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite postupak, desna trećina preko sredine, pa leva preko toga. Odmah, bez čekanja da se odmori, pritisnute ga na nekoliko mesta oklagijom (radi lakšeg tanjenja i istiskivanja vazduha) i ponovo ga rastanjite ponavljajući postupak mazanja i preklapanja još 1-2 puta. Ukupno se premazuje 2-3 puta. Mast će probiti kroz klobuke testa i tako treba da bude - to joj daje rustičan izgled. Mesta gde vam mast probije, da vam se oklagija ne bi lepila, pospite brašnom. Ako se zalepi za radnu površinu samo podvucite ruku lagano ispod i to mesto pospite brašnom. Već nakon prvog premazivanja ona postaje neuredna i to je ono što joj daje lepotu. Testo liči na jednu izuzetno neurednu masu. Ako je radite pod konac ona će ličiti na običnu lisnatu pogaču.

Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjite je koliko možete (ovde vam već treba malo snage) i ne mažite mašću već pospite komadiće sira po sredini testa. Ako želite okruglu Vasilicu onda polako preklapajte testo preko centra i preko svakog novog preklopa pospite malo sira. Poslednji preklop neka zatvori celu površinu. Ako je manja od 20cm, malo je spljoštite rukama. Podvucite dlanove pod Vasilicu, okrenute je i spustite u namašćen okrugli pleh dimenzija oko 26cm u prečniku. Treba da je malo manja od veličine pleha.  Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta.

Ako želite kockastu varijantu onda pospite sir po sredini, i preklapajte kao kad ste je razvijali, a pre svakog preklopa površinu ispod pospite mrvljenim sirom.

Pre stavljanja u rernu spustite par kašičica masti preko nje. Pecite na žici  ispod sredine rerne na 200-220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta. Vrelu premažite medom koji ste rastvorili sa malo vrele vode vode. Nemojte preterivati sa medom, kontrast slatkog i slanog  će biti prevelik.

Ako želite veću Vasilicu povećajte količinu vode sa 250 na 350ml i količinu kvasca sa 20 na 30g, pa će to samim tim vući i više brašna.

ps        Na slici se vide samo 2 premazivanja mašću i finalno posipanje sirom i preklapanje


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.