четвртак, 01. јануар 2015.

KAKO DA PREŽIVITE MAMURLUK:

Nekoliko recepata i saveta poznatih! (ŽIVOTNA ŠKOLA)

IMG_20141025_175657Staro pitanje za frajere uveče i dronjke ujutru glasi: “a što piješ kad ti škodi”. Neverovatno je koliko su ljudi skloni da piju dokazujući da ne umeju to da rade. Umesto da piju, žderu; umesto da uživaju u piću, dokazuju se pred drugima; a umesto da biraju šta, kako i kad piju, hvataju se svega bez kriterijuma. Cena takvog pristupa je da ujutru žele da umru umesto da nastave sa redovnim aktivnostima.
Spadam u one koji vole da okuse dobru domaću rakiju, a za čašu vina nikad nije nevreme. Jedini izuzeci su kad radim i kad vozim – tu alkohol nema šta da traži. Popiću u društvu, isključivo tako, ne hvatam se pića iz čista mira i kad sam sam. Ne preterujem često, a ako baš i preteram, znam da kažem “ne” i znam da učinim sebi tako da ne nastradam od pića. E, tim pre mi je smešno, ali ne mogu da odolim da ne prenesem: negde pred novogodišnje praznike sam natrčao, pa sačuvao link ka stranici koja popisuje recepte protiv mamurluka raznih čuvenih ličnosti koje su bile poznati alkosi. Pa kako da odolim, moram da prenesem nekoliko tih recepata, a vi sami pročitajte ostalo.
William Faulkner je bio fanatik svoje vrste. Sledeći njegov recept kod Srba ne bi prošao: jedini način izlečenja od mamurluka jeste – rad. Ko se posveti radu čim promoli oči, veli Fokner, neće imati vremena da misli na bol i mamurluk – biće previše zauzet.
Mamaaaaaa……Kažu da je Frank Sinatra slao Robertu Mitchumu čestitku za svaki Mother’s Day i da ga je, štaviše, i oslovljavao sa “majko”. Zašto? U znak poštovanja zbog toga što je ga naučio da pravi i koristi koktel “majčino mleko”, koji je pomagao Sinatri u mnogo koje jutro. Reč je, zapravo, o koktelu poznatom na Bahamima i u New Orleansu po imenu Ramos Gin Fizz. Dakle, recept sadrži malo džina, sok od limuna, sok od limete, belance, slatko vrhnje, esenciju cveta pomorandže i sodu.
alcohol-428392_640Kralj pijandura, kažu, bio je Ernest Hemingway. Kad mi nije bilo do inspirativnih koktela za otklanjanje mamurluka, dakle pet do sedam prepodneva nedeljno, pomešao bi pivo i sok od paradajza i eksirao celu kriglu. Sad, može biti da lažu oko ovog; mogu da se opkladim da je u ovu đubroliku smesu moralo da se doda i malo džina, da se ne bi brzo vratilo istim putem.
Hemingway, kralj kafana
Malo više stila ima Hemingvejev koktel za anti-mamurluk po imenu “smrt popodne”, zasnovan na preciznom odnosu šampanjca i absinta. Jedino što se ovde pravi detalj u receptu krije na samom kraju: “Popijte tri do pet čaša ove smese polagano”. Pa da, ubijte se opet, natenane i sa stilom… Smile with tongue out
A hroničari Hemingveja kažu da to nije bilo baš tako, nego je pravi lek bio koktel po imenu “smrt u Golfskoj struji”: “napunite šejker mrvljenim ledom; dodajte četiri doze esencije Angostura, dodajte sok i jednu zgnječenu krišku limete, a onda to prelijte holandskim džinom do vrha čaše. Bez šećera! (…) Oporavlja i osvežava: hladi krv i inspiriše na ponovnu zainteresovanost za jelo, druženje i život.” Party smile
ache-19005_640Izgleda da je najbolji lek protiv mamurluka bio otkrio Dean Martin. Njegov recept je besprekoran i kratak: “Ostanite pijani”, veli on. Istina, to se posle plati nekoj daljoj etapi. Poznajem… poznavao sam neke ljude koji su zaista tako savladavali svoju ketonsku ravnotežu.
Uzgred, postoji moderan lek protiv mamurluka, zove se Blowfish (Surprised smile!), a pametni proizvođač obezbeđuje isporuku kurirskom službom na području Menhetna. Ako to nije dobar poslovni njuh, onda ne znam šta jeste.

RECEPTI KOJE LAKO MOŽETE DA NAPRAVITE U TRENUCIMA BLAGOG UŽASA 

1. Savet: Milk šejk od banane

Mleko odlično smiruje stomak i ako ga pomešate sa hranljivom i zdravom bananom i ne baš tako hranljivim i zdravim sladoledom imaće savršeno oružje protiv mamurluka. Iako možda osećate da ne možete u usta da stavite ništa (sem vode), ovo zaista može da Vam pomogne, ako vam je muka u tom trenutku, pomislite da i ne može da vam bude puno gore!
Recept:
Izmiksajte bananu ili dve, malo mleka i dve – tri kašike sladoleda. Popijte dok je sveže. Hladna tečnost će smiriti vaš stomak, a hranljivost banane će Vam pomoći da nadoknadite energiju.

2. Savet: Čokolada

Čokolada je lek gotovo za sve. Zašto ne i za mamurluk? Možete je jesti u „sirovom“ stanju, ali je dobra opcija i čokoladno mleko – toplo ili hladno, odaberite samo u zavisnosti od toga šta Vam prija.
Ako ništa, svakako unosite mnogo šećera, što će Vam pomoći da nadoknadite energiju kako biste imali snage bar za jutarnju higijenu pre nego što se vratite u krevet ponovo.

3. Savet: Sendvič sa tunjevinom

Pomisao da napunite svoj iziritirani stomak i to sa sendvičom koji je od ribe, ne zvuči baš privlačno, zar ne?
Možda je vreme da zaboravite na predrasude, jer ovo i jeste razlog koji Vas je doveo do stanja u koje ste se našli. Rizikujte – mnogi se zaklinju da je baš sendvič sa tunjevinom ono što ih je diglo iz mrtvih!

4. Savet: Tekila

Jedan od najčešćih saveta koji možete čuti je – klin se klinom izbija. Ako nastavite da pijete alkohol, nećete imati još gori mamurluk, samo ćete ga odložiti. Do kada? Dok ne prestanete!
Ovo je jedan od saveta koje svakako ne bi trebalo da isprobate, bar ne svaki put, jer postoji ozbiljna opasnost da imate problem gori od mamurluka!
5. Savet: Kokosovo mleko (ili kokosova voda)
Voda iz mladog kokosa je jedna od najzdravijih tečnosti na svetu, ima mali sadržaj šećera i 99% je bez masti ima sjajan ukus i odlično rehidrira telo. Ima li boljih razloga od ovih?
Štaviše kokos ima egzotični ukus i miris, koji će Vam odmah popraviti raspoloženje – a ovo je vrlo važno kad želite da prebolite mamurluk.

6. Savet: Voćni sok

100% prirodan voćni sok je još jedan klasičan lek protiv mamurluka. Obezbediće Vam neophodnu tečnost, vitamine i šećer u krvi što će Vas osvežiti i snabdeti Vas energijom. Ukus voća je odličan za razbuđivanje i pomaže da se oslobodimo odvratnog ukusa alkohola iz usta.
Nemate energije da istisnete sok iz voća? Idite do najbliže prodavnice i kupite litru 100% prirodnog voćnog soka – svež vazduh će Vam, takođe, prijati!

Нема коментара:

Постави коментар