Danas je sveti Vasilije Veliki i prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru. Za doručak se tradicionalno sprema obredni hleb Vasilica . Običaji se razlikuju od grada do grada , od porodice do porodice . Bilo kako bilo , uvek je doživljaj kad se porodica okupi oko vruće pogače, prekrsti , poželi zdravlje i sreću ostalima i odlomi sebi parče. Recepti se razlikuju i raznovrsni su, ali ja bih izdvojila dva koji su najbliži originalu.
Kod Lane sam danas videla odličan recept za Vasilice hlebčiće- recept možete videtiovde .
A kod Jelene sam videla odličnu verziju sa sirom i nostalgičnu priču o porodičnim običajima - recept možete videti ovde.
Sastojci :
800 gr. brašna tip 400
20 gr. svežeg kvasca
1 kašičica šećera
pola kašičice soli
250 ml mlakog mleka
2 kašike svinjske masti
2 jaja
+
2 kašike svinjske masti
+
kašika meda i kašika šećera
Priprema :
Prosejati brašno i posoliti i pošećeriti. Rastopiti kvasac u mleku i sipati u brašno . Dodati jaja i 2 kašike svinjske masti i mestiti testo dok se ne odvoji od ruke. Ostaviti na toplom mestu da se digne.
Potom razmesiti na brašnjavoj podlozi , oklagijom rastanjiti na pola cm debljine i namazati sa 2 kašike svnijske masti. Testo sklopiti kao knjigu i malo ga razvući oklagijom . Staviti testo u okrugli nauljen pleh prečnika 26 cm i ostaviti 15 minuta da miruje. Pre pečenja namazati gornju koru uljem.
Peći na 175 stepeni 55 minuta.
Pečeno namazati kašikom meda i kašikom šećera .
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.