недеља, 25. јануар 2015.

РАЗМИШЉАЊЕ О БРОЈАНИЦАМА – Архимандрит Рафаил Карелин

Бројанице су – уџбеник небеске философије; све библиотеке овог света за осам хиљада година могу да се сакупе у осам речи Исусове молитве. Бројанице видљиво чине невидљивим, а невидљиво видљивим. Бројанице су лествица која води на доле и увис: на доле – у дубину срца где се душа сусреће сама са собом, а увис – ка небу, где се дух, не излазећи из срца, сусреће са Богом. Бројанице представљају меру љубави човека према Богу.
Бројанице су црна ружа на усамљеном гробу: оне шапућу срцу о неизбежној смрти и указује где воде и где се завршавају сви путеви овог света. Бројанице ујутро говоре души – спасавај се, у подне – труди се, увече – кај се, ноћу – буди бодар. Чворићи бројанице су латице цвета које се отварају једна за другом од додира палца. Бројанице су бич у руци укротитеља тигрова са којим он улази у срце као у кавез звери и укроћава страсти душе. Бројанице су фрула чије звукове слушају анђели на небесима и мртви у гробовима. Бројанице су сунђер који је у себе упио сузе преподобних и крв мученика.
У бројаницама се чују звуци снежне сибирске тајге и степа Казахстана опаљених сунцем. Бројанице представљају одбацивање света ради Онога Који је изнад света. Бројанице су глас из гробница: „Не заборављај нас! Ми смо убоги, молимо за хлеб пред вратима живих“. Бројанице су подвизи невидљивих праведника ради којих још увек постоји свет. Бројанице дишу тишином Свете Горе и мирисом цветова Назарета. Бројанице су перо којим су писани Отачници у усамљеним келијама и пећинама.
Бројанице су радост сусрета са друговима који су већ отишли из живота и мир са непријатељима. Бројанице су зрак у чијој светлости човек види пакао сопствене душе. Бројанице су врећица за штедњу која се открива у часу смрти. Бројанице слепима дају вид, а горде чине слепима. Бројанице су око срца и слух душе. Бројанице су клешта која држе ужарени угаљ – име Исуса Христа. У бројаницама су безгласни громови Синаја и дување ветра са горе Кармил. Бројанице су подобије четрдесетогодишњег путовања Израиља из Египта кроз пустињу у обећану земљу. Бројанице су мрак остављања овог света у који је ушао Мојсије да би видео божанску светлост. Бројанице су синајска купина која гори, а не изгара; из те купине Господ је пророку открио Своје тајанствено име.
Бројанице су духовна со која не даје ранама душе да загноје. Бројанице су нит која изводи ум из лавиринта противречности и сумњи. Бројанице представљају наставника када су умрли последњи наставници, учитељ када у близини нема учитеља, књига када су изгубљене или одузете књиге. Бројанице су проводник у тами у беспућима овог света.
Господ је рекао: „нисам дошао да донесем мир него мач“; овај мач је раздељеност по духу. Ако брат почне да гледа на тебе као на непријатеља, сестра се окрене од тебе са презиром као од изрода, пређашњи другови нестану као прах који разнесе ветар, рођаци ти залупе врата својих домова, отац каже: „Боље је да те видим мртвог, него да верујеш у Бога“ и мајка ускликне: „Зар сам носила овог безумника у утроби“ – нећеш бити остављен и усамљен – бројанице ће бити твој сапутник и водич. Ако те пошаљу на крај света и тамо ће ти бројанице пронаћи нову браћу и блиске по духу.
Ако будеш умирао на хладном поду тамнице, бројанице ће примити твој последњи уздах и сјединити га са именом Божијим.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.