уторак, 13. јануар 2015.

Srpska Nova godina


šampanjac za Novu godinu    
Eto nama i Srpske Nove godine. Slavite li?
Da ne ulazim u priču da o kalendarima, julijanskom, gregorijanskom, o tome sam već malo i pisala, podsetila bih malo i Vas i sebe, kako je to bilo nekada u starom Beogradu, kako se slavilo.
Stari Beograd
Ah, taj stari Beograd. Pre nego što počnem , ko želi da čita o ovoj temi, neka skokne kod Gradive, divni postovi na temu praznovanja u Beogradu,u neka stara vremena .
Sad imam i neki uvod. Zamislite Beograd pre 70, 80, 100 i više godina. Postaviću i malo fotografija da Vam pomognem, onoliko koliko sam uspela da pronađem na netu ( u nadi da neću ugroziti nečija autorska prava, unapred se izvinjavam, ako do toga dođe).
Beograd nekada, zimi

Postavljamo scenu! Zime u Beogradu su bile veoma hladne, sa puno snega. Sem dečice, koja su uživala, koliko je to bilo moguće, u zimskim čarolijama, Beograđani su voleli da budu tamo gde je toplo, uz neko ognjište. Ako nisu bili kod kuće, kafansko ognjište im je bilo veoma milo. Mnogo je kafana bilo u Beogradu, istorija kafana počinje sredinom 18-og veka. Neću Vam prepričavati, pročitajte divan post o istoriji beogradskih kafana .

Da se vratimo na našu temu. Pripreme za Novu godinu, srpsku, jedinu u to vreme.
Realnost je bila sledeća: ako ostavimo na stranu one imućnije porodice, koje su sebi, to mogle da priušte, mislim na dodatne troškove, za izlaske, balove i druge vrste druženja, šta je radila prosečna beogradska porodica?
Odgovor je – većinom spavala.
Oni koji nisu?
Beogradske devojke
Posle Božića, materica, paterica, budžet je bio poprilično istanjen. Istrošilo se na poklone, koliko god da su oni bili simbolični u odnosu na današnje vreme, i na božićnu trpezu ponajviše.
Šta sad da domaćica pripremi, da to bude svečano a da se ne troši mnogo novca, da prija u zimsko vreme i da bude za praznik?
Dođosmo konačno do toga, šta se jelo za doček Srpske Nove godine.
Srpske krofne
Srpske krofne su ta, pomalo već zaboravljena tradicija prilikom dočekivanja Nove godine. Ako je situacija to dopuštala, služen je i šampanjac, odlična kombinacija, probajte ako niste do sada.
U svakom slučaju, ko nije bio na balu ili nekom organizovanom dočeku, nakon što je malo posedeo u krugu porodice, počastio se toplim krofnama i nazdravio sa ukućanima i nije posle toga otišao na spavanje, zaputio se u najbližu kafanu.
Beogradske kafane nekada davno

Kafana je srećom bilo dovoljno, svaki kraj Beograda imao je svoja mesta za okupljanje. I nije u svim kafanama svirala stalna muzika, navraćala je s vremena na vreme.
U međuvremenu se pilo, razgovaralo i kartalo.
Mnogo su se kartali stari Beograđani, za Novu godinu takođe. Igrao se ajnc, tablanet, darde.
Igrale su se i domine.

domine
I tako je to bilo. Neka sećanja, tradicije je lepo otrgnuti od zaborava.
Evo šta kaže čuvena Spasenija-Pata Marković u svom kuvaru:
Uživanje je i za oko i za ukus lepa okrugla lopta, rumena i šuplja, koju zovemo krofnom. U izvesnim prilikama krofna je skoro obavezno posluženje za stolom. Samo treba napomenuti: potrebno je pažnje i strpljenja ako se hoće da dobije lepa krofna ….
Srećno Vam Bilo!
kafana Kičevo

14 Responses to “Srpska Nova godina”

 1. Milja Lukić says:
  Divan ti je post!
 2. Gradiva says:
  Krofne sa takozvanim “napoleonom”, dukatom koji se u krofni skrivao :) To kod kuce ali i u kafanama tokom doceka normalnih novih godina a i ovih srpskih :))) Ne bih se bunila ni na krofnu ni na napoleona ;)
 3. Ono što me najviše oduševljava na starim fotografijama je kako su ljudi nekada bili elegantno i sa ukusom obučeni. Danas većina izgleda kao da je ispala iz kineskog prekookeanskog kontejnera (možda zato što i jeste). Taj takozvani “casual” je najveća prevara prošlog veka…
 4. Retka Zverka says:
  Fin povod za lepo putovanje u ona stara dobra vremena, dok je Beograd bio grad i oni koji su živeli u njemu građani.
 5. Amarilis says:
  Miljo, hvala ti :-)
 6. Amarilis says:
  Gradiva, napoleon je prava stvar u krofni za Novu godinu, lepo si to primetila.
 7. Amarilis says:
  Miodraže, nekad su se odevne stvari kupovale takoreći za ceo život, vodilo se računa o kvalitetu a samim tim odmerenost je donosila elegencija, bar ja tako mislim. Danas je sve tako potrošno. Šarm starih dobrih vremena.
 8. Amarilis says:
  Zverko, Beograd je nekada bio, hajde da kažemo drugačiji, kao i ljudi, koji su njemu živeli.
 9. emo_serpica says:
  Divno, sentimentalno putovanje u prošlost! Hvala ti na neopisivom ugođaju koji si nam priredila :)
  Dala si mi sjajnu ideju za Srpsku novu godinu – krofne! Sigurna sam da će takvo osveženje mojima, a i meni, prijati nakon svih slavljeničkih dana i previše jela, još od sv. Nikole.
 10. jungle queen says:
  Predivan post i složila bih se s Miodragom!
  P.S. Ovde takve krofne zovu Berlineri :)
 11. Amarilis says:
  Baš mi je drago Emo, da sam te inspirisala :-).
  Ja već po tradiciji spremam krofne i svi ih vole.
  Mudre su bile te naše bake i prabake, znale su šta prija posle silnih mesišta i krkanluka.
 12. Amarilis says:
  Hvala Queen.
  Da, Berlineri, to je to.
 13. Летња олуја says:
  Сад су ми се пријеле те крофне. Ух.
  Лепо се проведи вечерас! :)
 14. Amarilis says:
  Hvala Olujo, nadam se da je provod i kod tebe bio sjajan :-)
- See more at: http://amarilisonline.com/2011/srpska-nova-godina/#sthash.BOskip7A.dpuf

Tekst u celosti preuzet sa Amarilis online

Нема коментара:

Постави коментар