субота, 17. јануар 2015.

Беседа 2. на Свето Богојављање

СВЕТИ ЈУСТИН НОВИ (ЋЕЛИЈСКИ)
САБРАНЕ БЕСЕДЕ


ПРАЗНИЧНЕ БЕСЕДЕ - ТОМ I

Беседа 2. на Свето Богојављање
1966. године у манастиру Ћелије

Христос се јави! Ваистину се Бог јави! И објави сву истину о Богу, сву истину о човеку, сву истину о свету, сву истину о теби, о мени, о свакоме људском бићу; сву истину о небу, сву истину о земљи, сву истину о свима бићима и свима стварима. "Јавио си се, Христе Боже, и свет си просветио", тако се завршава данашња најважнија песма и молитва. Јавио си се Христе Боже и свет си просветио, слава Теби![1]
Док Бог није сишао у овај свет, шта је овај свет био? Тамница, мрак, мртвачница, пакао... Сишао је Господ с Неба и постао човек. То је најважнији догађај у свима световима. То је најважнији догађај за човека, за сваког човека, за свако људско биће. Гле, у тело човечије обукао се Бог, и тиме показао, шта? Показао да је Он тело наше и нас људе створио за Бога да ми сместимо Бога у себи[2]. Јавио се Бог и Господ Христос и гле, казао сву истину о Богу, казао сву истину о Светој Тројици, казао нам Истинитог Бога и показао, не само казао него и показао[3]. Јер Он, Он и јесте Истинити Бог. Доказ: јачи од смрти, јачи од ђавола, јачи од греха, јачи од сваког људског бића, јачи од свих светова...[4] Ето Он Истинити Бог у телу људском раскинуо окове смрти, васкрсао из мртвих, разрушио пакао, скрхао, обезоружао ђаволе. Да, то само може чинити Истинити Бог!
И Он, Истинити Бог, Истинита Светлост, сишавши у наш свет обасјао је све такозване богове, обасјао је лажне богове. Пун је свет био до доласка Господа Христа лажних богова... лажних учитеља Аполона, Зевса и других и других. Пун је свет и данас лажних богова. И данас, Европа нарочито, постала је тржиште, тржиште на коме себе продају лажни богови, лажни спасиоци човечанства, лажни усрећитељи рода људског. Обасјани светлошћу Христовом они показују ко су, они показују шта су. Ви који нама нудите срећу, усрећујете Европу, Америку, Азију, Африку ... Пуно планова у сваком џепу, планова за спасавање света, шта ви можете? Можете ли да нас одбраните од зла? Не. Можете да нас одбраните од неправде? Не. Све је више неправде у овом свету којим ви владате, све је више зла у овоме свету којим ви управљате, све је више смрти у овоме свету којим хоћете потпуно да завладате. Рат овде, рат онде, клаоница овде, клаоница онде, то су лажни богови и усрећитељи човечанства.
Господ дошао у овај свет на данашњи велики и свети дан, крстио се у Јордану и осветио воду и осветио сву природу. Ви сте сведоци тога, тог непрекидног чуда Његовог. И данас ћемо осветити воду, и данас ћемо осветити све воде, и данас ћете ви захватити Свету Водицу која се не квари. Гле, шта чини Истинити Бог! Воду, мртву воду претвара у чисту, и бесмртну, и непокварљиву. А то чини Он зато да би показао да ми који се крштавамо том Светом Водом, ми се очишћујемо и ми се обесмрћујемо. Из нас се прогони све што квари нашу природу, прогони све што је смртно, све што је ђаволско, све што је зло, греховно. Када се мртва вода, мртва природа освети и просвети Господом Христом шта је ...[5] човеком који је саздан по слици и прилици Божјој.
Данас дивна молитва и црквене песме које се певају и читају ових дана, све говоре о томе како се сва природа уплашила видевши Бога: "воде се уплашиле и побојале, видевши Господа Христа, видевши Творца свог где се крштава; Јордан се уплаши и возврати се", удари уназад; воде се запањише, Анђели с неба слетеше да виде чудо невиђено, да виде Бога који у водама Јорданским очишћује свет, размрскава главе демона, и спасава људе од вечне таме и вечне помрчине.[6]
Господ Христос, показавши нам Истинитог Бога, дао нам је знање и светлост да нас ниједан лажни бог не заведе. Тако хришћанина, правог хришћанина, никакви лажни богови, никаква лажна учења завести не могу. Господ је сишао у овај свет, Светлост Незалазна, Светлост Божанска, и обасјао сав свет од врха до дна, обасјао сав свет и показао шта је Истина, а шта је лаж. Истина је само оно што је од Бога, само је Он Истина Господ Христос![7] Све друго што је против Њега и што није од Њега - ето лаж до лажи. У то се може уверити сваки од вас. Са Господом Христом ти увек путујеш из истине у истину, и живиш истином и истином. Без Њега, лако се сваки од нас спотиче и, авај, не зна ни шта је истина, ни шта је лаж.
Господ је сишао у наш земаљски свет и обасјао све што се збило у овоме свету, осветлио правду и неправду. Правда! Шта је правда? Правда је Његово Свето Еванђеље - Правда је Он! А неправда све што је против Његовог Еванђеља. Ко има очи да види нека види: може видети и данас. Ко има уши да чује, нека чује: може то чути и данас. Сишавши у овај свет Господ је као Сунце, Неугасиво Сунце несравњено јаче од овог сунца, светлије и блиставије обасјао све дубине нашега живота, све дубине неба и земље, обасјао све од пакла до Раја, од ђавола до Бога, и тиме показао шта је добро, а шта је зло. Добро је само оно што је од Бога, а зло је све оно што је од ђавола. Ето наука од Господа Христа.
Путеви који са земље воде ка Небу, какви су то путеви? Те путеве је Господ обасјао, и те је путеве осветлио и просветлио, и показао да путеви који са земље воде ка Небу, воде у Царство Небеско, у Рај. Али, исто тако, показао и путеве који са земље воде наниже, који воде у паклени свет, у царство зла, у царство црних демона. Он казао тајну сваке ствари у овоме свету, Он казао истину свакоме човеку о њему самом. Гле, Он је обасјао човека у свима његовим дубинама и висинама. Показао је и објаснио је ради чега је човек у овоме свету, шта је човек, ради чега је човек? Телом од земље, а душом од Бога. То је наук Христов о човеку. Не само то, него је обасјао још и човека у свима вечностима. И тело и душа створени су за Живот Вечни то је наук Господа Христа, невиђен и нечувен. Не само наук, него и дар; то нико не може дати човеку осим Њега: Вечни Живот, васкрсење тела, васкрсење душе и победу над смрћу. Човек је створен да у овоме свету стекне Живот Вечни.
Стиче га Господом Христом Који побеђује смрт Својим васкрсењем дајући свима нама силу да на дан Страшнога Суда сви ми васкрснемо са телима својим из смрти. То је пут наш, пут који је Господ Својом Божанском светлошћу обасјао. И пут твој и мој, и пут свакога човека протеже се или од земље до Неба, или од земље до пакла. Трећег пута нема.
Ту истину казао је и објаснио и објавио Господ Христос. Његово Еванђеље, сва Црква Његова, сва је у томе и на томе да научи човека, да му да Живот Вечни. Ето, то је наш циљ, браћо, у овоме свету, никакав мањи и други циљ. Јесмо ли служили Истинитоме Богу, Који је, ето, данас показао и објавио Себе свету? И не само данас, него ето две хиљаде година показује Себе Господ Христос да нема другог Бога и да је Он једини Који осигурава човеку вечни смисао и даје му Вечни Живот. Како живимо ми у овоме свету, ради чега живимо? Ето, Господ наш је дао Своје чудесно Еванђеље, дао нам је и Божанске силе[8], не само науку и учење, него нам је дао и силу да то учење остваримо, да то учење у живот претворимо.
Шта је Света Тајна Крштења, којом се Господ данас крстио, а ми смо се крстили, после свог рођења на овај свет? Шта је Света Тајна Крштења? Крштењем се облачимо у Господа Христа[9], то је оно што Господ показује на Јордану. У сваком човеку који се крштава, у свакоме детету, Господ уништава демонску силу, уништава злу велику страшну ђаволску силу. И човек крштен, сваки хришћанин дужан је као онај који се обукао у Господа Христа, да живи по Еванђељу Христовом: да Његов живот понавља у овоме свету, да чини добра која је и Он чинио, да буде милостив као што је и Он био милостив, да буде праведан као што је и Он био праведан. Рећи ћеш: Не! Ја не могу! Да, истина: Он је Бог, а ти си човек. Зато као човек да се непрестано трудиш, да расте правда твоја у теби, да расте ка Богу и љубав твоја и молитва твоја, и пост твој, да све то подиже тебе ка Небу као хришћанина. Не допусти да те греси сваљују у пакао, а греси никуда не воде него у царство зла.
Господ је дошао у овај свет, дао нам је све Божанске силе које су нам потребне за Живот Вечни, који почиње овде и завршава се у оном свету. Сваки од нас као хришћанин има тај задатак, један једини задатак: да себи осигура, честитим и поштеним животом у овоме свету, Живот Вечни на ономе свету. То је циљ и мој и твој и сваког људског бића. Зато ми хришћани не престајемо славити Господа Христа, Који је постао човек; Он, Истинити Бог, јавио се и живео на земљи међу људима, изградио наше спасење, изградио победу над смрћу, изградио Вечни Живот за свакога од нас. Да, немамо оправдања ако свесно грешимо и не кајемо се.
Помисли ради кога је дошао Господ у овај свет? Он Бог постао је човек да те научи Божанском добру. Божанском добру, а ти и даље срљаш из греха у грех, из зла у зло...[10] Да Спаситељ у овај земаљски свет није дошао и говорио вам, греха не бисте имали[11]. Али пошто је Он дошао и казао вам сву истину о нама, о свету, о човеку, о свакој ствари, онда немамо изговора ако газимо Његове заповести, ако не живимо по Његовом Светом Еванђељу.
Ако ништа друго нека нам Света Вода Богојављенска буде учитељ и водитељ у Живот Вечни. Ето, ми ћемо се кроз пола сата молити Богу и осветити воде и молити се да нам Света Вода, Водица Богојављенска буде водитељ у Живот Вечни, водитељ. И ти у својој кући држећи Свету Водицу, гледај на њу као на живо биће, као на анђела који те води у Живот Вечни. Света Водица је зато у свакој хришћанској кући да њоме освећујемо себе и сву кућу своју, да изгонимо из ње нечисте силе, али прво из душе своје.
Сада кажемо ово о безбројним Светитељима Цркве Христове, то су учитељи Цркве наше: Свети Јован Крститељ, Свети Апостоли, Преподобници, Мученици... Хиљаде и хиљаде светих водитеља у Живот Вечни. Сваки водитељ, ето Вечнога Живота, ето Господа Христа поновљеног у сваком Светитељу. А Светитељи су људи као и ми. Зато је наше да се трудимо, да побеђујемо у себи свако зло и да испуњујемо себе сваким еванђељским добром. Господ Који се данас крстио у Јордану ради нас и ради нашега спасења...[12]

Извор  

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.