петак, 9. јануар 2015.

Bogojavljenski kolač - Galette des rois (Kraljevski kolač)

  

Ima takvih tradicija koja su mene draga, ne samo jer ima jedan odličan kolač u priči, nego jer postoje već stoljećima i još uvijek danas ljudi ih poštuju i sačuvaju.
Na primjer tradicija vezana sa Bogojavljenjem 06.01. i pojavljenje Sveta tri kralja. Taj dan se već od srednjog vijeka priprema jedan kolač koji zovemo ‘Galette des rois‘ što znaći ‘kraljevski kolač’. U tom kolaču se sakrije figuricu, kolač se reže u toliko komada koliko ima gosta i najmlađa osoba se sakrije ispod stola i kaže ime osobi koja će dobiti komad kolača koji domačica drži u ruci. Osoba koja dobiva kolač s figuricom postane kralj i dobiva krunu. Davno se kao figuricu koristilo neka vrsta graha koji zovemo ‘fève‘ i koji je dao ime figurici. Još uvijek danas kažemo da tko dobiva ‘fève’ postane kralj ali ne koristimo više graha nego plastične ili porculankse figurice.
Izrada figurice od porculana je postala pravi umjetnost te kolekcionari ih čuvaju. Tradicionalno figurice predstavljaju likove vezani s rođenjem Isusa ali danas se svašta nađe.

Kolač se danas jede otprilike tjedan dana prije i tjedan dana poslije Bogojavljenje i u tih 14 dana je bolje se najesti što više ‘galette-a’ jer se onda treba čekati do iduče godine…
Svaka regija ima svoj ‘galette’ ali tradicionali ‘galette des rois’ je napravljen od lisnatog tijesta i badema.
Ako budete išli u Francusku u prvi mjesec obavezno svratite u najbližu pekaru…

.
Sastojci:
2 lisnata tijesta
200 g badema u prahu
150 g šečera
100 g maslaca
2 jaja

.
.
1 – Jedno lisnato tijesto razvaljajte u obliku kruga i stavite u tepsiju. Možete koristiti kocku smrznutog listnatog tijesta. Trenutno se nalazim u Francuskoj i tu se ne kupuje više smrznuto nego svježe tijesto već razvaljeno u obliku kruga. Vidila sam da neki dučani to prodaju u Hrvatskoj što je definitvno puno zgodnije.
Izbodite ga vilicom. To će pomoći da zrak prolazi i da se tijesto ne digne za vrijeme pećenje.
2 – Miješajte zajedno badem u prahu, šečer, maslac (mora biti u sobnoj temperaturi) i 2 cijela jaja.
Danas se može naći badema u prahu po dučanima, ali ako ga nemate možete sami to napraviti, pogledajte objašnjenje u receptu za ‘Macarons’.
.
3 – Dobivenu smjesu uljite na lisnatog tijesta i pazite da ostavite 2 cm prazna oko ruba.
Rubove tijesta namazati hladnom vodom, to će pomoći da se lijepi za tijesta koji će doći na vrh.
.
.

4 – Sad je vrijeme da stavite figuricu, pazite da je stavite blizu ruba da se ne bi otkrilo gdje se nalazi za vrijeme rezanje kolača.
Ako nemate figurice možete staviti jedno zrno suhog graha.
.
.

5 – Stavite drugo lisnato tijesto preko te dobro stisnite rub da punjenje ne bi iscurilo prilikom pećenja.
Premazite tijesta žumanjkom u kojem ste stavili malo vode, te iscrtajte nožicem po želji ili tradicionalno u obliku rešetaka.
Peći 30 mn na 200 C.
.
Et voilà !


Bon appétit ! 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.