среда, 28. јануар 2015.

Napravite domaći pekmez od jabuka, bez dodavanja šećera



Jabuke same po sebi sadrže dovoljno šećera, zato u pekmez nije potrebno dodavati dodatni šećer i takav pekmez je puno zdraviji.

Ako ipak preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete dodati 500g šećera, ili kao zdravu alternativu prirodno sladilo od stevije

Sastojci:


  • 750 g naribanih jabuka,
  • 250 g naribane mrkve,
  • 100 ml vode,
  • 1 burbon vanilin šećer,
  • cimet (po želji),
  • klinčić (po želji),
  • sok pola do jednog limuna


Priprema:

Jabuke je potrebno oguliti, izribati te usitniti štapnim mikserom ili blenderom.
Promješajte ih s ostalim sastojcima i stavite ih u posudu.
Pustite da mješavina provrije i kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući otprilike 40 minuta.
Tijekom kuhanja bi se na površini mogla stvoriti pjena i potrebno ju je odstraniti.
Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva. Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Izvor: Kreni zdravo

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.