четвртак, 15. јануар 2015.

Umetnost pletenja

Niti kreacije i relaksacije.
Art of knitting 


Umetnost pletenja je jedna od najstarijih tehnika stvaranja tkanina. Nauka sa pravom predpostavlja da tkanine koje se sastoje od petlji imaju starije poreklo od onih koje su povezane nitima, odnosno koje su tkane. Petlje se mogu izrađivati bez ikakvog oruđa, samo prstima; za tkanje je potreban pomoćni stroj da bi se rasporedio sistem niti (iklé). Pletenju je predhodila tehnika pletenja kod koje se u već oblikovanu omču ubacivala nit: ovaj postupak se mogao raditi u oba pravca ali i ukrug. Tkanje koje bi nastajalo bilo je tegljivo, a ”petlje” koje su tom prilikom ukazale, stajale su horizontalno jedna iznad drugih kao kod pletenja. Nit prediva sa kojom se radilo nije morala biti neprekidna već se mogla stalno iznova privezivati.
Klupko se lagano odmotava :)




Kasnije su izrađene prve igle od kostiju i drveta, a petlje koje su se pomoću njih izrađivale su bile iste kao i ove koje danas radimo. Iz jedne početne omče koja leži na levoj igli drugom iglom se izvlači nova omča i petlje se podižu na iglu. U nastavku biće prikazan i video sa početnim koracima pletenja.
Za pletenje važi pravilo da rad može da uspe samo ako se odabrani materijal obrađuje pravilnim alatom- u ovom slučaju odgovoarajućim iglama za pletenje. U narednim postovima biće više reči o iglama za pletenje. 

Početak savakog pletenja sastoji se iz namicanja petlji. Kod pletenja nasuprot kukičenju, ne mora se početi samim početkom niti. Preporučljivo je izračunati dužinu niti za početak, naime za namicanje petlji. Kod vune finog ili srednjeg kvaliteta računa se jedna petlja 1cm, za vunu koja se obrađuje iglama broj 4 ili 5 jedna petlja iznosi 1,5cm, a za deblje vune računa se 2 cm za jednu petlju. Za izračunavanje celokupne dužine dodaje se još 15 do 20cm, da bi se poslednje petlje lako namicale.U svakom slučaju, bolje je izračunati veću nego manju dužinu niti. U video prikazu primetićete da se dužina izračunava namotavanjem broja niti na iglu za peletenjem.


Za video se zahvaljujemo Angela Kane, njen rad je izuzetno prepoznatljiv po lakim i jednostavnim koracima u kojima možete lako da naučite veštinu.
Pletenje rukom se danas retko neguje kao profesija već kao hobi koji relaksira i ujedno je koristan. Lepo pletenim stvarima svaka pletilja utka deo svoje maštovitosti. 
Budite maštovite! ;)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.