петак, 9. јануар 2015.

Ajurvedski vodič za poboljšanje probave

žena zima

 

Probavna vatra


U probavi nam pomaže agni, snažna metabolička energija koja preoblikuje čvrstu fizičku tvar u finije oblike energije koju svaka stanica našeg tijela treba da bismo bili vitalni. Agni se odnosi na djelovanje raznih vrsta enzima i metaboličkih procesa, te tako u tijelu postoji i više vrsta agni. Njihov put započinje probavom, a završava u stanicama.
U probavnom sustavu agni određuje stvaranje klorovodične kiseline u želucu, žučnih kiselina u jetrima te enzima gušterače koji probavljaju šećer. Također regulira i rad štitnjače. Kada je agni slaba, tijelu nedostaje probavne snage da bi hranu pretvorilo u energiju. Uznemirena agni popraćena je uznemirenom pranom i umom. Agni treba biti uravnotežena – ni preslaba, ni prejaka. Njene osobine mijenjaju se ovisno o doši (tjelesnoj konstituciji) osobe.

Prehrana prema došama


Prema ajurvedi, cijeli je svemir (a time i naše tijelo) građen od pet elemenata – vatre, zraka, etera, zemlje i vode. Njihovom kombinacijom u prirodi i našem tijelu stvaraju se doše – vata, pitta i kapha, svojevrsne vrste energija koje vladaju životom u svemiru. Vata je brza, stimulirajuća i stvarajuća; pitta zagrijavajuća, umjerena i probavljujuća, a kapha je hladna, vlažna i usporena.
Tako je kod vata i kapha tipova agni slaba te je probavni sustav „hladan”, usporen i neredovit, što može rezultirati poremećajima i lošom apsorpcijom hranjivih tvari, kroničnim zatvorom, mekim stolicama i plinovima. Kod pitta osoba, agni može postati prejaka i uzrokovati žgaravicu, refluks želučane kiseline, kolitis te druge probleme. Jednostavan način uravnoteženja i poboljšanja probavne agni je svakodnevna uporaba začina i začinskoga bilja – prije, za vrijeme i nakon obroka.

Začini koji probavu znače


Kad je agni preslaba, pri spravljanju obroka treba koristiti klinčić, asafetidu, papar i đumbir. Ako želite probuditi probavnu vatru (potaknuti lučenje sline i probavnih enzima u želucu i crijevima), prije obroka žvačite komadić svježeg đumbira s nekoliko kapi limunova soka. Da biste poboljšali probavu bez rizika nastanka žgaravice i drugih simptoma uznemirene pitte, redovito koristite kumin, korijandar i koromač.
Ako je, pak, agni presnažna i još k tomu postoji mogućnost nastanka žgaravice i drugih simptoma uznemirene pitte, onda koristite gorko bilje, npr. maslačak ili pelin, koji slabe agni. Skoro svi začini sprečavaju nastanak plinova i toksina. Tijekom pripreme, u jelo dodajte crnog papra i klinčića. Nakon obroka možete sažvakati čajnu žličicu koromača koji može spriječiti stvaranje plinova, nelagodu i umor nakon jela.

Uzrok svih bolesti – ama


Glavni uzročnik svih bolesti je ama, odnosno toksini stvoreni nepravilnim metabolizmom. Velika količina ame u tijelu glavni je uzročnik vrućica, prehlada i viroza, kroničnih problema poput oslabljenog imunološkog sustava te nastanka tumora. Agni i ama imaju suprotne osobine. Agni je vruća, suha, lagana, bistra i aromatična, dok je ama hladna, mokra, teška, mutna i vonja.
Da bismo uspješno tretirali amu, trebamo ojačati agni. U tu svrhu, među ostalim, pola sata prije doručka popijte biljni čaj od cimeta, klinčića, đumbira i crnog papra. Potom desetak minuta radite energizirajuće pranajame te pokrenite tijelo jogom ili hodanjem. Tako će toksini lakše izaći iz tijela te će se agni aktivirati.

Najbolji doručak


Doručak bi trebao biti topao i lako probavljiv obrok (primjerice, kuhane žitarice s kuhanim voćem ili povrćem) koji hrani tijelo dajući mu potrebnu energiju bez iscrpljivanja napornom probavom. Dodajte u jelo zagrijavajuće začine poput crnog papra, svježeg đumbira, kurkume, zelenog čilija, gorušice i muškatnog oraščića.
Tako ćete tijekom dana imati više energije, bit ćete uspješniji u svom radu i imat ćete zdravije međuljudske odnose. Topao doručak smanjuje jutarnje smetnje buđenja iz dubokog sna, poštuje stišanu agni i tek probuđen probavni sustav te pošteđuje agni dijela probavljanja.

Kombiniranje namirnica


Kad jedemo zdrave i svježe namirnice, osjećamo se poletnije i zdravije. No, prema ajurvedi, namirnice i najbolje kvalitete u pogrešnim kombinacijama također stvaraju toksine, plinove i ne probavljaju se dobro. Kada u jednom obroku spojimo različite vrste hrane, vršimo pritisak na probavne organe da istovremeno stvaraju i luče razne probavne enzime, što stvara zbrku u našem tijelu i može rezultirati ozbiljnom neravnotežom između agni i ame.
Tako bi, primjerice, gorku hranu (poput rikole) trebalo jesti nakon obroka, dok bi se slatko trebalo pojesti prije glavnog jela. Izbjegavajte istovremeno konzumiranje kuhane i sirove hrane. Sve voće bi trebalo jesti zasebno, osobito  dinju i lubenicu. Ne miješajte mlijeko s bananama ili kiselim voćem, ne pijte mlijeko dok jedete kruh koji sadrži kvasac, a krumpir i rajčicu nemojte jesti zajedno s krastavcem i ne miješajte voće i jogurt.
Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.