четвртак, 8. јануар 2015.

BESEDA NA DRUGI DAN BOŽIĆA

ARHIMANDRIT JOVAN (KRESTJANKIN)
OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 


BESEDA NA DRUGI DAN BOŽIĆA

Hristos se rađa, slavite!
Kad Stvoritelj vide da propada čovek kojega sazda, savi nebesa i siđe...
Prema Božijoj zapovesti, godišnji krug spokojno i neumoljivo ide životom i, kao blistave zvezde, svetle u njemu podsećanja na božanstvenu ljubav - praznici Gospodnji. I danas je Božić! I na ovaj veliki praznik ja se u ime oca namesnika i svih žitelja naše drevne svete obitelji obraćam rečima srdačnog čestitanja i pozdrava našem dragom vladiki i arhipastiru, dragim ocima i svima vama, deci Božijoj, koja ste se okupili da ukažete počast ovom danu.
Priđite danas svi i poklonimo se pred skromnim jaslama, ozarenim božanstvenom slavom, jer Bogomladenac Hristos ovde počinje Svoj krsni put na zemlji. Poklonimo se, jer je ovde početak našeg spasenja, početak naše večnosti.
Put, Istina i Život - Hristos Bog, došao je u svet. Bogomladenac je na zemlju doneo Svoj mir i Hristos Spasitelj je Svojim podvigom kratkog zemaljskog života ljudima podario mir Božiji. Podvigom naše vere ulazi u naš život ovaj Božiji mir - božanstvena ljubav i božanstveno milosrđe.
Zar se zbog toga, što se umanjila naša vera, ne događa da se danas u pometenom svetu koji očekuje nedaće, pomaljaju dva suprotstavljena lika - lik ismejane Božije ljubavi i razulareni smeh đavolske zlobe? Zar nije tačno da ova vražija zloba sada otima iz Crkve ljude u kojima je ljubav postala oskudna, jer brat prestaje da razume brata i sin zaboravlja oca, a lik ismejane Božije ljubavi objavljuje smrt? Prijatelji moji, uplašimo se onoga što vidimo i pritecimo Bogomladencu Hristu u pokajanju i prozbi, izlivajući pred Njim tihe molitve. I On će, Gospod naš i Bog, urazumiti, obnoviti, i sačuvati sve nas, koji smo Mu zavapili u nesreći.
Danas je Božić, dan početka podviga Spasitelja sveta. Danas je dan ispitivanja naše ljubavi i vernosti prema Njemu. Neka čuje svet kako svojim životom objavljujemo istinu: "S nama je Bog, razumite narodi... jer je s nama Bog!"
Svima vama s radošću čestitamo veliki praznik Roždestva Hristovog! Gospod Bog Hristos se javio u svetu kao Mladenac povijen u pelene. I Mati-Djeva se pognula nad Njim, zadivljena pred neshvatljivošću tajne koja se javila u svetu. Neporočna Mati, Djeva Marija, Koja je poslužila "velikoj tajni blagočešća" u tom trenutku je poznala svu veličinu radosti, jer je Čovek i Bog došao u svet. U tom trenutku, to je znala samo Ona. Ona Sama je istog trenutka sa drhtajem predosetila i svu dubinu žalosti krsnog puta, kojim se sada kretala s Mladencem na rukama.
Danas je dan dostojnog proslavljanja Presvete Bogorodice, Neporočne Djeve Marije, Koja je poslužila tajni vaploćenja Sina Božijeg.
Malo je reči o Njoj kazano u Svetom Pismu, malo je događaja iz Njenog ličnog života sačuvalo Predanje. Međutim, iza svakog koraka Njenog Božanstvenog Sina vidljivo stoji Ona, počevši od Njegovog rođenja i završavajući Krstom na Golgoti. Nije nam teško da zamislimo veličinu Njenog izuzetnog materinskog podviga po ljudskoj prirodi, ali nam je teže da pojmimo onaj najviši stepen čistote i svetosti i vascele samopredanosti volji Božijoj, koji su Je učinili "zorom tajanstvenog dana" i kojima se Ona približila Samoj Presuštastvenoj Trojici, postavši Kći Boga Oca, Mati Sina Božijeg i Nevesta Duha Svetoga.
Obećanje Božije, dato još prvim ljudima da će doći vreme i da će se na zemlji roditi Spasitelj sveta, te da će seme ženino satrti glavu zmije đavola, nije se odmah ispunilo. Čovečanstvo je prošlo dug put pripremnog očišćenja i osvećenja, dok se na kraju nije pojavila Bogoizabrana Otrokovica, i dok Angeli nisu zapevali Ovaploćenom božanstvenu himnu, dok nebesa nisu čudesnom zvezdom objavila veliki događaj, kada je zemlja dala pećinu a rod ljudski Majku-Djevu, Koja je ispunila božanstveni savet Svevišnjeg Boga.
Ona sloboda od greha, koju je dostigla Prisnodjeva prevashodno je bila veliki dar Božiji i Njen lični podvig ljubavi prema Bogu, jer je Njeno srce od najranijeg detinjstva uvek bilo okrenuto Bogu. Zavet Njenih roditelja, dat na rođenju Kćerke da će Je posvetiti Bogu postao je i zavet Njenog srca. Podvig Njenog života hranio se molitvama Njenih roditelja, molitvama i nadanjima vascelog starozavetnog čovečanstva, vascelog zbora patrijaraha i pravednika.
Cilj vaploćenja Sina Božijeg je preporod i obnavljanje sveta, uklanjanje svih posledica grehopada iz njega, vaspostavljanje prvostvorenog Carstva Božijeg. Ovom velikom cilju poslužila je Presveta Djeva.
Njenim podvigom života, molitve i ljubavi mi smo stekli večno spasenje. Prema rečima svetog Atanasija Aleksandrijskog, "Bog (se sada) naziva našim Ocem, jer se Logos (Reč) prisajedinio našem telu, jer Sin čini tako da Njegov Otac postaje i naš Otac." Volja Njenog Božanstvenog Sina i Spasitelja sveta učinila je da vasceli ljudski rod postane čedo Majke Božije.
Ovo zaista neizmerno bogatstvo stičemo verom, i dobijamo ovaj skupoceni dar - Oca i Majku. I kako da iz dubine verujućih srca ne uskliknemo pohvalne pesme i himne Majci Božijoj, Presvetoj i Prenoporočnoj Djevi Mariji: "Raduj se, svetlosti ljudskog spasenja, jutro blagodati, večeri greha, prvorodna lučo srećnoga dana, zrcalo svetosti, skriveni obraze savršenstva, potpuni ideale devstvenosti. Raduj se, ispunjenje proročanstava, opšte nadanje ljudi, kojima si Ti donela radost."
O, Bogomajko! O, Sveopevana! O, Vladičice! Podari svima koji Te prizivaju da Tobom dostignu večni dan i da Ti se poklone pred licem Tvojim. Amin.

* * *

Molitva Presvetoj Bogorodici

Za šta da Te molim, šta da tražim od Tebe? Ti sve vidiš i sve znaš: Sama pogledaj u dušu moju i daj joj ono što joj je potrebno.
Ti, Koja si sve pretrpela, sve pobedila - sve ćeš razumeti. Ti, Koja si povila Mladenca u jaslama i na Svoje ruke ga prihvatila sa Krsta, samo Ti znaš svu visinu radosti i sve breme nesreće.
Ti, Koja si usvojila sav rod ljudski, pogledaj i mene s materinskom brigom. Iz zamki greha dovedi me kod Sina Tvoga.
Vidim suzu, koja je lik Tvoj okvasila. To si je nada mnom izlila, i neka ona opere tragove sagrešenja mojih. Evo došao sam, stojim i čekam da se Ti odazoveš.
O, Bogomati! O, Sveopevana! O, Vladičice! Ništa ne tražim, samo stojim pred Tobom. Samo moje srce, jadno ljudsko srce, iznemoglo u čežnji za istinom, bacam pred prečiste noge Tvoje, Vladarko!
Podari svima, koji Te prizivaju, da Tobom dostignu prevečni dan i da Ti se pred licem Tvojim poklone.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.