недеља, 18. јануар 2015.

BOGOJAVLJENSKA NOĆ:

BOGOJAVLJENSKA NOĆ: Ako ostanete budni do ponoći, dogodiće vam se DIVNA STVAR!

 

mesec
Ako noćas u ponoć otvorite prozor i pogledate u nebo, verovatno ćete primetiti da i bar neko od vaših komšija radi isto. Ovo ne treba da vas čudi… reč je o prastarom srpskom običaju!
Danas je Krstovdan, veliki hrišćanski praznik i prvi dan posle Božića kada se posti. Nekada je podrazumevao veliki broj rituala i običaja, ali je danas većina njih pomerena na Bogojavljenje.
Ipak, glavna stvar dešava se noćas! Čim Sunce zađe, uoči praznika, hrišćani počinju da se pozdravljaju sa „Bog se javi!“, a odgovoraju sa „Vaistinu se javi!“, a naročito je bitno ostati budan do ponoći!
Naime, naši stari veruju da je noć između 18. i 19. januara vreme kada se nebo otvara i „Bog se javlja“. Prema verovanju, Bogojavljenje – javljanje ili objava Boga, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na tren otvara nebo, da se ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti.U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

                                           Dan kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada je pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.
Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.
Osim ovog, prema mišljenju mnogih najlepšeg običaja za Bogojavljenje, ovaj praznik karakteriše i veliki broj drugih verovanja preteklih iz davnina.Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.
Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. 
Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.
Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti cele godine. Ako sutra bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava.



Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda. Nju vernici nose kućama njome krope svoje domove i čuvaju je kao lek tokom cele godine.
Bogojavljenje se širom Srbije obeležava i tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

Tako bar narod kaže…

Naravno, ima i onih koji misle da su svi navedeni običaji samo praznoverica i glupost. Za neke od njih Srpska pravoslavna crkva kaže da su paganski. Ipak, svi su izdržali test vremena i i danas opstaju.
Zbog toga noćas, tačno u ponoć, otvorite prozor i zamislite želju… neka bude jasna i glasna… nedvosmislena i „bogougodna“… i imajte malo vere! Ne može da škodi!

(Dnevno.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.