недеља, 11. јануар 2015.

Bogojavljenske pihtije

Pihtije se tradicionalno u krajevima iz kojih poticem kuvaju dan uoci Bogojavljenja, 19.januara, dakle na zimski Krstovdan, 18.januara,kada se inace posti, a pihtije se spremaju za sutradan.  Neizostavne su uoci sutrasnje slave sabora svetog Jovana. Ne stavlja se u njih nikakvo povrce, osim belog luka, one su same po sebi ukras trpeze.


Bogojavljenske pi/  

Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
·                      3suve svnjske nozice
·                      3sveze svinjske nozice
·                      1teleca noga
·                      1 kesica bibera u zrnu
·                      po ukusu soli
·                      3 glavice belog luka
·                      po zeljipar svinjskih usiju i repova, i ko voli bogatije, jedna svinjska kolenica

Priprema

Vrijeme pripreme:
240 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1.                  1
Ocistiti sve sastojke, staviti ih u veci lonac, naliti vodu i dodati zacine
2.                  2
Na tihoj vatri pihtije kuvati 4 – 5 sati, zavisi od kolicine i starosti mesa.
3.                  3
Skupljati povremeno penu i skidati masnocu koja se cediljkom moze “uhvatiti”
4.                  4
Kad meso pocne da samo otpada s kosti (podignete komad, protresete na varjaci i ako samo pada, to je to ) , pihtije su kuvane. Videcete da je i tecnost lepljiva.
5.                  5
Lonac skinuti s vatre, staviti da se stalozi.Kad se prohladi, ponovo skup[iti mast sa povrsine
6.                  6
Procediti kroz gusto sito, meso i kosti ostaviti sa strane, i iskidati ih na osrednje komade, ne suvise sitne
7.                  7
Meso rasporediti u dublje tanjire, po zelji naseckati belog luka i naliti procedjenu tecnost.
8.                  8
Za nekoliko sati , pihtije ce se stegnuti.Iseci ih na kocke, po zelji posuti alevom paprikom i sluziti kao hladno predjelo.

Posluživanje


Niko kao dete ne voli pihtije. To dolazi s godinama.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.