Pihtije se tradicionalno u krajevima iz kojih poticem kuvaju dan uoci Bogojavljenja, 19.januara, dakle na zimski Krstovdan, 18.januara,kada se inace posti, a pihtije se spremaju za sutradan. Neizostavne su uoci sutrasnje slave sabora svetog Jovana. Ne stavlja se u njih nikakvo povrce, osim belog luka, one su same po sebi ukras trpeze.
/
Sastojci
Priprema
Posluživanje
Sastojci
Broj osoba:
10 osoba
·
3suve svnjske nozice
·
3sveze
svinjske nozice
·
1teleca
noga
·
1 kesica bibera u zrnu
·
po ukusu soli
·
3 glavice belog luka
·
po zeljipar svinjskih usiju i repova, i ko voli
bogatije, jedna svinjska kolenica
Priprema
Vrijeme pripreme:
240 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1.
1
Ocistiti
sve sastojke, staviti ih u veci lonac, naliti vodu i dodati zacine
2.
2
Na tihoj vatri pihtije kuvati 4 – 5
sati, zavisi od kolicine i starosti mesa.
3.
3
Skupljati
povremeno penu i skidati masnocu koja se cediljkom moze “uhvatiti”
4.
4
Kad
meso pocne da samo otpada s kosti (podignete komad, protresete na varjaci i ako
samo pada, to je to ) , pihtije su kuvane. Videcete da je i tecnost lepljiva.
5.
5
Lonac
skinuti s vatre, staviti da se stalozi.Kad se prohladi, ponovo skup[iti mast sa
povrsine
6.
6
Procediti kroz gusto sito, meso i
kosti ostaviti sa strane, i iskidati ih na osrednje komade, ne suvise sitne
7.
7
Meso
rasporediti u dublje tanjire, po zelji naseckati belog luka i naliti procedjenu
tecnost.
8.
8
Za
nekoliko sati , pihtije ce se stegnuti.Iseci ih na kocke, po zelji posuti
alevom paprikom i sluziti kao hladno predjelo.
Posluživanje
Niko kao dete
ne voli pihtije. To dolazi s godinama.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.