субота, 3. јануар 2015.

TORTE

************
TORTE

Vreme je svečanosti. Smenjuju se slave,  božićni  i novogodišnji praznici. To je razlog da na vašoj trpezi bude što više slatkiša. U najbolje poslastice spadaju torte. Zato smo vam pripremili recepte za

            aromatične,
            nezaboravne    i
            atraktivne torte

Mi smo ih probali. Preporučujemo da to učinite i vi. Neka vam sve bude slatko kao naše torte. Prijatno i srećno!

Vasina torta

Sastojci
: 10 jaja, 400 g oraha, 400 g šećera, 200 g maslaca, 100 g čokolade, 2 pomorandže, 3 kašike mlevenog keksa, ½  kesice praška za pecivo.

 badnjak BOZIC I BADNJAK - VASINA TORTADobro umutite 6 belanaca, dodajte 6 kašika šećera i 6 žumanaca. Kad se šećer potpuno umuti stavite 12 kašika mlevenih oraha, 3 kašike mlevenog keksa i ½ kesice praška za pecivo. Masu sipajte u pleh podmazan maslacem i posut brašnom. Pecite na temperaturi od 200 stepeni oko 30 minuta.

Za fil poparite 300 g mlevenih oraha sa mlekom. Masa treba da bude gusta. Kuvajte na pari 4 žumanca i 4 kašike šećera. Kad se žumanca zgusnu dodajte 100 g istopljene čokolade i pomešajte sa poparenim orasima. Sve zajedno ostavite da se prohladi (ne u frižideru). Posebno umutite 200 g maslaca i 4 kašike šećera. Kad se prohladi, pomešajte sa prethodnim filom. U celu masu dodajte struganu koru i sok od jedne pomorandže.

Na kraju sipajte sok od jedne isceđene pomorandže, namažite fil i stavite u frižider.

Za šam ušpinujte 200 g šećera sa šoljicom vode. Posebno umutite 4 belanca, a zatim ih sipajte kap po kap u šećer i neprekidno mutite sve dok se masa ne ohladi i ne postane čvrsta. Tortu namažite šamom sa svih strana.


Badem torta


Sastojci
: 250 g badema, 2 žumanca, 9 jaja, 300 g šećera, 250 g maslaca, ¼ l mleka, 5 kašika brašna, 1 kašika ulja, 1 limun.

TORTA BADEMUmutite 9 jaja i 9 kašika šećera. Dodajte 250 g oljušćenih, mlevenih badema, 3 kašike brašna i 1 kašiku ulja. Masu sipajte u pleh podmazan maslacem i posut brašnom. Pecite na umerenoj temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta. Pečenu koru podelite na dva dela.

Za fil dobro umutite 2 žumanca i 250 g šećera, a zatim dodajte 2 kašike brašna i ¼ l mleka. Sve zajedno kuvajte na pari. Masu ohladite i dodajte 250 g maslaca i mutite dok fil ne postane penast. U gotov fil dodajte struganu koru i sok od isceđenog limuna.

Badem tortu slažite sledećim redom: kora, fil, kora, fil. Po želji, možete je ukrasiti šlagom i seckanim bademima.


Čokoladna torta


Sastojci
: 3 žumanca, 7 jaja, 7 kašika šećera u prahu, 300 g maslaca, 250 g čokolade, 200 g oraha.

 TORTA COKOLADNAPenasto umutiti 100 g maslaca sa 7 kašika šećera u prahu, dodajte 100 g istopljene čokolade, 7 žumanaca i 200 g mlevenih oraha. Na kraju, umešajte sneg od 7 belanaca. Pažljivo izmešanu masu sipajte u pleh podmazan uljem ili maslacem i posut brašnom. Koru pecite na temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta.

 Za fil ukuvajte na pari 150 g maslaca, 100 g čokolade, 3 žumanca i prah šećer po želji.

Kad se pečena kora ohladi, presecite je na dva dela, namažite filom i ukrasite glazurom koju ćete napraviti od 50 g maslaca i isto toliko čokolade.


************

Izvor  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.