Božićni doručak se obavezno započinje česnicom koja se mesi tog jutra.
Priprema
1. U malo mlakog mleka
rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz
postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se
dobilo glatko testo.
2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
3. Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.
4. Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka.
5. Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.
ZANIMLJIVOST: U zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se stavlja komadić hrasta, zrno žita i pasulja).
Pročitajte i tekst: Božićni običaji
2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
3. Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.
4. Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka.
5. Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.
ZANIMLJIVOST: U zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se stavlja komadić hrasta, zrno žita i pasulja).
Pročitajte i tekst: Božićni običaji
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.