петак, 5. октобар 2012.

Bundeva: ludaja koju je pametno jesti


Bundeva je jednogodišnja zeljasta biljka, poznata u kulturama svih toplijih zemalja sveta. Narod je još naziva:  bela bundeva, belokorka, dulek, ludaja, bela tikva, buca, tikva, budimka, bela ludaja, bundevka.
Bundeva sadrži u sebi masnog ulja, pektina, belančevina, šećera, karotina, manganove soli, vitamin C, fosfornu kiselinu, fitosterine i salicilne kiseline. Žućkasto i narandžasto meso bundeve sadrži niz dragocenih i lekovitih sastojaka. Pored manjih količina belančevina, ugljenih hidrata i masti, tu je niz vitamina (karotina ili provitamina A, C i vitamina B grupe- B1, B2, B3, B6, folne kiseline i drugih), kao i mineralnih sastojaka (kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa). A tu su i oligo i mikroelementi, pektini, celuloza i druga biljna vlakna.
Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda,  već i zbpog semenki koje se takođe često koriste u ishrani. Semenke imaju oko dvadeset puta veću kalorijsku vrednost od ploda, pošto sadrže više belančevina, ugljenih hidrata i masti. Ali, i tu se nalaze vitamini B1, B2 i niacin, zatim minerali (najviše ima fosfora i gvožđa), kao i niz drugih zaštitnih i lekovitih sastojaka, od celuloze i pektina do fito sterina, fitina, salicilne kiseline i drugog.
Može se pripremati na bezbroj načina (kao pečena, kuvana, kao sok…) ukusna je, a zbog nutritivnih osobina zaslužuje bitno mesto u jelovniku. Odlična je dijetalna ishrana za gojazne osobe, dijabetičare, kao i sa osobe sa oboljenjima želudca i tankog creva ili za one koji pate od krvavih proliva. U narodnoj medicini bundeva se preporučuje kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike. Odlična je kod psorijaze. Seme bundeve je, takođe, lekovito i najčešće se preporučuje kao efikasno i neškodljivo sredstvo protiv dečih glista i pantljičare. Mogu ga uzimati deca od dve – tri godine, doilje, starije osobe kao i oni sa bolesnom jetrom.
Seme bundeve olakšava tegobe obolelih od prostate koji treba da ga jedu svakodnevno. Posebno je dobro seme bundeve golice. Ovo seme ne treba ljuštiti. A kad se ljušti seme obične bundeve, treba paziti da se pri tom ne ukloni i ona tanka, sivo zelnkasta pokožica na semenu, pošto se u njoj nalaze najviše lekovitih sastojaka. Grickajući semenke dobijamo i omega-3 masnu kiselinu koji je poznati čuvar srca ali i dobrog raspoloženja. Još jedan proizvod koji privlači pažnju gurmanima i medicinarima je svakako bundevino ulje koje sadrži malo bogatstvo nezasićenih masnih kiselina, veliki procenat beta karotena, vitamina E i kalijuma. Lecitin iz bundevinog ulja pomaže u spreč 

Izvor http://nadijeti.wordpress.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.