четвртак, 18. октобар 2012.

Življenje u stalnoj harmoniji i ravnoteži Feng Shui








Feng Shui je drevna kineska nauka koja propisuje nacin življenja u stalnoj harmoniji i ravnoteži sa licnim okruženjem kako bi se osigurala velika sreca. To je tehnika uredenja životnog prostora, metod osmišljavanja okruženja, pravilnim rasporedivanjem prostora i nameštaja. feng šui nas uci kako da iskoristimo misteriozne metafizicke sile koje kruže u vazduhu i prostoru oko nas. Oni koji praktikuju feng šui, te sile nazivaju c'i i živopisno ih opisuju kao kosmicki dah zmaja.


Kinezi koji primenjuju feng šui trude se da sebe okružuju povoljnim c'ijem

veruju da ce im taj nebeski dah obezbediti srecu ukoliko svoj dom postave i urede tako da obezbede stvaranje maksimalnih kolicina c' ija.
Blagodeti od doma koji uživa u c'iju imaju svi clanovi porodice, a narocito glava porodice. Kada je dom lociran tako da ga okružuju cetiri nebeske životinje - zmaj, tigar, kornjaca i feniks - sreca se prenosi na potomke kroz najmanje pet generacija.

On jeste kineski metod življenja a od skoro je pristupacan svima nama. Sistem je znanja i tehnike koji se mogu prouciti, i potom primeniti na naš licni prostor i okruženje. Kada se ispravno primenjuje, feng šui itekako obecava stvaranje velike srece za one koji svoje domove i kancelarije ureduju u skladu s njegovim proncipima harmonije i srece.


Feng šui ozbiljno može uvecati našu srecu, poboljšati naše materijalno stanje i zdravlje. On direktno obraduje sve težnje covecanstva, noseci šanse za napredovanje i prosperitet, kao i uvecavajuci šanse za postignuca, unapredenja i uspeh.

Medutim, feng šui nije magija. Takode nije ni duhovna disciplina koja zahteva jaku veru u njegovu snagu, ili ubedenje u delotvornost. Feng šui se najbolje može opisati kao nauka i može se primeniti kao umetnost. On predstavlja nauku jer se njegova primena u najvecoj meri zasniva na onome što se naziva Kompas škola feng šuija, takode poznatom i kao feng šui formula. Taj sistem tehnika koji podrazumeva izgradnju i uredenje prostorija i raspored nameštaja u skladu sa stranama sveta, uz proracune zasnovane na odredenim formulama, donosi željenu srecu. Ali, tacnost proracuna, kako smera kompasa (ponekad i do najmanjeg stepena) tako i dimenzija, predstavlja osnovne faktore uspeha primene feng šuija. Ukoliko se proporcije ispravno izracunaju i proracuni dobro naprave, feng šui formula skoro uvek poboljšava srecu stanara takvog doma. Medutim, pogrešna primena jednostavno ne donosi nikakve rezultate !

Dobar deo feng šuija takode predstavlja umetnost koja zahteva subjektivnu procenu i tumacenje. Iskustvo je veoma znacajno u primeni. Razlog za to leži u cinjenici da je veliki deo feng šui procena vizuelne prirode, što zahteva od ljudskog oka da napravi važnu procenu oblika, terena i kontura.

Ta dimenzija feng šui primene objedinjena je kao feng šui škola forme ili pejzaža. Fizicko okruženje procenjuje se u skladu sa vizuelnom predstavom. Planine, brda, reke, putevi, uzvišice, nizine, oblici, mirisi i skoro sve što cula opažaju, predstavlja predmet analize okruženja. Pored toga, kvalitet zemlje, snaga vetrova, intezitet sunceve svetlosti, raskoš biljaka i uglovi nagiba predstavljaju faktore koje treba proceniti prilikom odredivanja feng šuija.
U bukvalnom prevodu, feng šui znaci “vetar voda”. U osnovi, ta dva elementa uoblicavaju konacan fizicki izgled nekog predela. On nudi pravila uz ciju pomoc možemo protumaciti neki pejzaž i oceniti ga kao energetski dobar ili loš, a samim tim odrediti da li on donosi srecu ili nesrecu onima koji tu žive…
Feng šui takode govori o svesnom aktiviranju srece u našem okruženju i životnom prostoru. Kada naucimo kako da sebe, svoj dom i kancelariju zaštitimo od slucajeva lošeg feng šuija, potrebno je da naucimo kako da energizujemo odredene vrste srece.
Ovo je uzbudljiv aspekt primene feng šuija. Postoji mnoštvo feng šui simbola koji se delotvorno mogu energizovati u uglovima bilo kog doma, prostorije, kako bi se stvorilo 8 vrsta srece. Možemo je aktivirati u svojoj karijeri i profesionalnim odnosima. Moguce je poboljšati zdravlje i uvecati srecu svakog clana naše porodice, dece..u školi, na ispitima i sl.
I konacno, možemo stvoriti i onu vrstu srece koja ce uvecati naša novcana primanja, donoseci nam bogatstvo.
Obecanja koje feng šui nosi, veoma su uzbudljiva. Naviknimo se da na svoje životno okruženje gledamo feng šui ocima.
Razvijmo osetljivost na mocne, ali nevidljive vrste energije koje nas okružuju.




Trojstvo sreće



Od samog pocetka imajmo na umu da je feng šui jedna komponenta trojstva srece. Feng šui predstavlja zemaljsku srecu u trojstvu nebeske, zemaljske I covecanske – ili: tien ti ren – u.

Upravo u tom kontekstu trojstvo srece utice na rezultate primene. Time se objašnjava da svako poseduje 3 vrste srece:

• Nebeska sreca odreduje našu sudbinu i predstavlja nešto nad cime nemamo kontrolu; ona odreduje stanje našeg rodenja, karakter i okolnosti u našem životu. Ona je poput karme.


• Zemaljska sreca dolazi od življenja u harmoniji sa okruženjem i sadržana je u feng šui znanju. Zemaljska sreca je pod našom kontrolom, jer možemo odluciti da li želimo da živimo u harmoniji sa prirodom, sa energijom našeg životnog prostora.


• Srecu covecanstva sami stvaramo i, samim tim, ona je pod našom kontrolom. Dobar feng šui donosi mogucnosti za napredak i srecu na naš prag, ali da li cemo ih mi iskoristiti i izvuci najbolje iz njih, zavisi samo od nas.


Kako se i kojom brzinom ta sreca menja ili uvecava zavisi od toga na koji nacin na nas utice trojstvo srece i feng šui je potrebno razumeti i primenjivati u tom kontekstu.

Ukoliko je naša nebeska sreca dobra, feng-šui je poboljšava, te na taj nacin, uz, naše sopstvene napore, poboljšava okolnosti našem životu. S' druge strane, ukoliko naša nebeska sreca nije baš najbolja, feng šui u najboljem slucaju može da umanji naše patnje i probleme. Dobar feng šui može uticati da stvori udobne uslove u svemu, ali ne može od nas uciniti izuzetno bogatu osobu ako to nije zapisano u našoj NEBESKOJ SRECI…



Energizovanje pet elemanata


Teorija pet elementa osnova je za sve grane kineske tradicije proricanja.

Od astroloških prognoza do prorockog predvidanja, razumevanje produktivnih i destruktivnih ciklusa pet elemenata – nacina na koji dolaze u interakciju kako bi stvorilii pozitivnu, povoljnu ili negativnu, nepovoljnu energiju – bilo je od izuzetne važnosti.
U feng šuiju, osobine elemenata uticu na osam sektora kompasa. Cetiri kardinalna i cetiri sekundarna pravca odgovaraju odredenom elementu. Zato je najjednostavniji metod stvaranja dobrog feng šuija energizovanje elemenata na pojedinacnim sektorima kompasa. Od osnovne je važnosti razumevanje osobina elemenata.

Osim direkcija na kompasu, feng šui takode podrazumeva da sve u univerzumu poseduje nevidljive vrste energije koje imaju osobine elemenata.

Godišnja doba, boje, oblici, pravac energetskog toka, cak i brojevi, imaju svoje ekvivalente u elementima. Njihove osobine i asocijacije treba zapamtiti, jer se primena teorije elemenata nalazi iza svake feng šui dijagnoze i svakog feng šui leka.
Brojne feng šui tehnike za uvecanje energije takode imaju koren u teoriji pet elemenata, što se na kineskom jeziku nazuva VU KSING.

Korišcenje terapije elementima veoma je delotvorno. Medutim, ono je suptilno i ukupna kolicina svakog elementa utice na konacnu ravnotežu. Nikada se ne sme zaboraviti da suština feng šuija jesu ravnoteža i harmonija, i da je preterana zastupljenost nilo kog elementa nepovoljna. Prevelika kolicina vode uvek dovodi do davljenja, a prevelika kolicina vatre do spaljivanja, bez obzira na bilo šta drugo.


Pet elemenata


Korišcenje elemenata u feng šuiju mora biti veoma suptilno. Osim kolicine elementa i njegove velicine, potrebno je u obzir uzeti i mnoge druge faktore. Doba godine, boje u sobi, oblike koji okružuju prostor.

Feng šui analiza trebalo bi da uvek obuhvati celokupnu sliku.

VATRA

Snažan jang element. Izuzetno mocan, ali nesposoban da postoji sam po sebi. Mora biti stvoren. Za razliku od drugih elemenata, vatra se ne može skladištiti. Energija vatre donosi uspeh u javnom životu, slavu, priznanje i popularnost onima koji je uspešno aktiviraju. Medutim, vatra se neprestano mora držati pod kontrolom. Prevelika kolicina vatrene energije može biti fatalna. Vatra se vezuje za jug i broj 9, godišnje doba je leto, boja: crvena, oblik: trouglast, energija: rastuca.


VODA

Ovo je u feng šuiju element bogatstva. Poput vatre, voda je izuzetno mocan element koji može izmaci kontroli. Vodena energija tece naniže, pa kad dode do izlivanja usled prevelike kolicine, uzrokuje destrukciju i gubitak. Energija vode donosi prosperitet. Ukoliko je ispravno energetizujemo i uskladimo sa preostalim vrstama energije kako bi se uspostavila povoljna ravoteža, energija vode može nam doneti uspešnu karijeru, bogatstvo koje prevazilazi sva naša ocekivanja. Voda se identifikuje sa severom i brojem1. Godišnje doba: zima, boja: plava / crna, oblik: talasast, energija: opadajuca


ZEMLJA

Energija koja stvara oslonac i predstavlja srž feng – šuija. Aktiviranje srece koju simbolizuje zemljani element donosi harmoniju i veliku porodicnu srecu, a obicno se vezuje za matrijarhat. Zemlja je elemnt koji dominira jugozapadom, severoistokom i centrom doma. Zemljani brojevi su 2, 8 i 5. Godišnje doba: izmedu, boja: oker, oblik: kvadratni, energija: bocna


DRVO

Ova energija donosi rast, ekspanziju i napredak. Drvo se vezuje za istok i jugoistok. Njegova energija donosi srecu u pogledu materijalnog uspeha. Poput grana drveta, sreca neprestano raste i širi se ka spolja – a drvo je jedini element koji u sebi sadrži život.
Energija drveta takode daje izuzetnu srecu potomcima porodice i narocito je dobra za sinove. Brojevi su 3 i 4. Godišnje doba: prolece, boja: zelena, oblik: pravougaoni, energija: ka spolja



METAL


Kombinacije boja


Postoje povoljne i nepovoljne kombinacije boja. Evo nekih nepovoljnih kombinacija:


Crveno / plavo ili crveno/ crno (veoma loše za južni ugao)

Crveno / metalno (veoma loše za zapadni ili severozapadni ugao)
Zeleno / žuto (narocito štetno za jugozapad i severoistik)
Žuto / plavo (izuzetno loše za sever)
Zeleno / metalno (izuzetno loše za istok i jugoistok.)

A evo i nekih povoljnih kombinacija:

Zeleno / crveno (odlicno za jug, dobro za istok i jugoistok tokom zimskih meseci)
Crveno / žuto (odlicno za jugozapad i severoistok)
Žuto / metalno (odlicno za zapad i severozapad)
Metalno / plavo (odlicno za sever)
Plavo / zeleno (odlicno za istok i jugoistok)
 
Kombinacije oblika


Povoljne kombinacije su:


1. Trougao dodat kvadratu na jugozapadu ili severoistoku

2. Kvadrat dodat krugu na severozapadu ili zapadu
3. Pravougaonik dodat trouglu na jugu
4. Talasasti oblik dodat pravougaoniku na jugoistoku i istoku.
 

~ Produktivni ciklus elementa



Ciklus elementa odslikava neprekidan produktivni ciklus. To je harmonicna interakcija povoljna za privlacenje dobrog šeng c' ija. Jedan element proizvodi drugi u kružnom toku energije. Trebalo bi da se trudimo da u našem životnom prostoru stvorimo ovu vrstu harmonije.


Iz produktivnog ciklusa sledece osobine elemenata mogu se primeniti u feng šui svrhe:


Voda je dobra za drvo, ali drvo iscrpljuje vodu.

Drvo je dobro za vatru, ali vatra iscrpljuje drvo.
Vatra je dobra za zemlju, ali zemlja iscrpljuje vatru.
Zemlja je dobra za metal, ali metal iscrpljuje zemlju.
Metal je dobar za vodu, ali voda iscrpljuje metal.

Da bismo sproveli finiju analizu, evo primera konstruktivnog korišcenja elemenata:


Kada želimo da energizujemo element drveta na jugoistoku, možemo u taj sektor uvesti vodu (recimo fontanu ili bazen za ptice). To obezbeduje dodatnu pozitivnu energiju za jugoistok. Ali, da bismo energetisali vodeni element na severu, ne bi trebalo da u taj sektor uvodimo drvo (recimo neku biljku), jer to odvlaci vodu sa severa, iscrpljujuci je.

Rezultat je slabljenje energije severa, iako elementi drveta i vode nisu disharmonicni.
Mnogo je bolje vodu na severu energizovati uvodenjem metalnog kontejnera, koji simbolicno drži vodu. Metal proizvodi vodu, dok je drvo iscrpljuje.


~ Destruktivni ciklus elementa
Ovaj ciklus je suprotan produktivnom. On ilustruje kako i suviše velika snaga odredene kombinacije elemenata može dovesti do destrukcije. To su kombinacije elemenata koje uvek moramo izbegavati.

Destruktivni ciklus ilustruje kako jedan element može biti nasilan prema drugom, Iz prakticnih razloga savetuje se da element metala ne stavljamo u sektor drveta, jer bi to bilo pogubno pošto metal uništava drvo. Medutim, možemo uzeti u obzir postavljanje malog predmeta od metala na velikoj površini drveta; ovde je smrtonosnost metala za drvo uravnotežena velicinom elementa drveta.


Kroz proces dolazi do transformacije veze izmedu metala i drveta u pozitivnu, jer mali metal (recimo alat) može uvecati vrednost drveta (recimo, njegovim pretvaranjem u nameštaj).

Na isti nacin posmatrajmo odnos vatre i metala.
Vatra uništava metal, ali bez toplote vatre ne bi se mogli proizvesti ornamenti i nakit.

Ili , uzmimo slucaj vatre i vode. Voda gasi vatru i zato je loša za nju, pa ta dva elementa treba držati odvojeno. Medutim, ako uzmeo u obzir da vatra vodu pretvara u paru, koja predstavlja moc, u odredenim okolnostima odnos vatre i vode može biti povoljan, itd.


Boje u domu

Vatra (jug)


Sve nijanse crvene, žute i narandžaste. To su jang boje koje nude odlicnu potporu oker i smedim bojama zemlje, medutim loše su za kombinaciju sa belom bojom.



Voda (sever)



Sve nijanse plave i crne. To su veoma jin boje, ali nude nam produktivnu energiju za zelene i smede boje. Vodene nijanse su izuzetno štetne u kombinaciji sa crvenom bojom, jer voda gasi vatru, pa izbegavajmo te kombinacije.



Drvo (istok, jugoistok)



Sve nijanse zelene i smede boje. To su takode jang boje koje donose rast. Odlicne su u kombinaciji sa crvenom, uvecavaju njen uticaj nebrojeno puta. Manje su prikladne za zemljane boje.



Metal (zapad, jugozapad)



Sve nijanse zlatne, srebrne i bele boje. To su boje sa veoma mocnom jang energijom. Izuzetno se dobro slažu sa vodenim bojama, a posebna vodena boja je ljubicasta i veoma se dobro slaže sa srebrnom. Metalne boje nikada ne treba kombinovati sa zemljanim. Ta kombinacija ubija rast i najbolje je izbegavati je.



Zemlja (jugozapad, centar i severoistok)


Sve nijanse oker, bež i smede boje. Zemljane boje se dobro slažu sa metalnim. Zemljane boje su jin, pa stvaraju haos u kombinaciji sa vodenim bojama, koje su takode jin. Dve vrste jin energije uzrokuju nevolje. Crnu boju, stoga, ne treba kombinovati sa zemljanim bojama


Pronalaženje povoljnih predela

Primena feng šuija uvek pocinje traganjem za povpljnom lokacijom. U stara vremena dobra lokacija je bila od osnovne važnosti, a prirodne konture kao što su brda i tokovi reka predstavljale su nešto najosnovnije što je strucnjak za feng šui uzimao u obzir. Danas strukture koje covek napravio, poput puteva, zgrada i kompletnih naselja, unose novu dimenziju u primeni feng šuija. Usled toga, analiza prirodnog predela mora obuhvatati i analizu celicnih i betonskih zgrada, kao i outeva, nadvožnjaka i auto-puteva.


Pre nego što krenemo dalje sa ovom fantasticnom drevnom disciplinom, neophodno je zaista da shvatimo znacaj termina zelenog zmaja i belog tigra jer su oni važni za razumevanje šta jedan predeo cini povoljnim.

U Hong-kongu je termin „zeleni zmaj / beli tigar“ sinonim za feng šui. Ovde se govori o simbolu cetiri nebeska stvorenja koja cine osnovu teorije feng šuija. Ta cetiri stvorenja su crna kornjaca, tamnocrveni feniks, zeleni zmaj i beli tigar. Oni definišu parametre klasicnog feng šuija.

Crna kornjaca



Leđa ili sever predstavljaju mesto crne kornjace koja daje srecu u vidu podrške. Ukoliko tog brda nema, naš feng šui je nekompletan i nece postojati sreca koja štiti nas i našu porodicu iz generacije u generaciju. Brda crne kornjace su od osnovne važnosti, narocito za oca ili hranioca porodice. U suštini, kornjaca predstavlja tako mocan simbol da porodice koje gaje bilo koju vrstu ovih nebeskih stvorenja cesto uživaju u neprestanom uvecanju srece tokom protoka godina. Kornjaca donosi lagano i stabilno poboljšanje, uvecanje srece i kvaliteta života. Feng šui majstor Lilijan Tu kaže da se tokom svog tridesetogodišnjeg posmatranja ovog fenomena, nikada nije susrela sa situacijom u kojoj kornjaca nije dovela do rezultata !



Tamnocrveni fenix




Mesto tamnocrvenog feniksa koji nam donosi srecu u mogucnostima, nalazi se ispred na šeg doma, direktno naspram ulaznih vrata, ili na jugu. Ukoliko naša ulazna vrata gledaju na jug, to je odlican smer za privlacenje takve vrste srece. Prema drevnoj kineskoj legendi, feniks je mitski kralj svih pernatih stvorenja. Kaže da se on javlja svakih hiljadu godina i samo u vreme vladavine velikog i dobrocudnog vladara. Tako se feniks javlja tokom povoljnih vremena. Fenix se takode poštuje zbog velicanstvene osobine povratka. Iz zemlje, pepela neostvarenih snova i ocajanja, uzdiže se fenix, zapanjujuce velicanstven, kako bi ponovo pokušao i postigao uspeh. Na taj nacin fenix simbolizuje uspeh naspram poraza i neocekivanu pomoc. U feng šuiju on se vezuje i za brdašce koje može simbolizovati i hoklicu koja služi da odmorite noge !

Ukoliko nedostaje, feniks se obicno lako može stvoriti pravljenjem brdašca visine, recimo, jedan metar. Bilo koja ptica može simbolizovati fenixa, ukljuciv i petla, flaminga i PAUNA (moj izbor – imam belu paunicu i skoro sam dobio kraljevsko plavog mužjaka)


Zeleni zmaj




S leve strane glavnih vrata, gledajuci iz na šeg doma napolje, narocito ukoliko taj pravac odgovara i istoku (jer je zmaj tada u svom najboljem elementu) nalazi se mesto povoljnog zelenog zmaja. To stvorenje donosi srecu u svakoj vrsti materijalnog uspeha – bogatstvu, položaju, uticaju i moci. Zmaj se smatra simbolom velike srece i predstavlja najvažnije nebesko stvorenje u kineskom panteonu legendarnih stvorenja. U feng šuiju, strana koja predstavlja brda zelenog zmaja treba da bude nešto viša od desne strane. To omogucava zmaju dominaciju u našem licnom okruženju.



Beli tigar




S desne strane ulaznih vrata, a idealno bi bilo ukoliko bi to odgovaralo zapadnoj strani na šeg doma, nalazi se mesto belog tigra koji donosi srecu u zaštiti. U feng šuiju se veruje da je beli tigar prisutan samo na mestima na kojima postoji i zeleni zmaj. Stoga, kada su u pitanju oblici brda, ukoliko ne uspemo da pronademo brda koja odgovaraju simbolu zmaja, nece biti prisutan ni tigar. Beli tigar štiti porodicu od pljacke, nezgoda ili poraza. Sreca belog tigra ne sme se potceniti.

Medutim, važno je osigurati da se snaga tigra ne potakne ili ne okrene protiv ukucana. To znaci da nivo zemlje s desne strane doma ili bašte mora biti donekle niži od onoga sa leve strane, da bi omogucio zmaju dominaciju i održavao tigra pod kontrolom.
Ukoliko je zemljište sa tigrove strane više od zemljišta sa zmajeve strane, potrebno je uvesti feng šui korekcije kako bi se umanjila snaga belog tigra. Shodno tome uvek se ljudi upozoravaju, da unutar kuce ne kace slike tigrova. Osim ukoliko niste rodeni u lunarnoj godini zmaja ili tigra, jer necemo biti u stanju da izdržimo ogromnu kolicinu energije tigrovog prisustva...


Najpovoljnija podrucja


Najpovoljniji tip zemljišta je neravan teren sa blagim uzvišicama, brdima i dolinama, s dosta sunceve svetlosti i hladovine, na kojima vetrovi ne duvaju isuviše jako.

Na takvim mestima tragajmo za parcetom zemlje na kome trava raskošno raste, a u blizini protice voda. To su mesta na kojima obitava zmaj i stoga su povoljna.


Prevazila ženje nepovoljnih postavki


Pošto je feng šui u širem smislu nauka o okruženju, poznavanje fen šuija omogucice nam da dom postavimo tako da privucemo srecu sva cetiri nebeska bica. Kada jednom razumemo osnovna pravila, bivamo u stanju da svoju kucu ili zgradu postavimo na nacin koji ce pokrenuti povoljnu energiju zemlje i time cemo osigurati da naša kuca ili zgrada budu u harmoniji sa njom. Cesto je dovoljno samo da promenimo ulazna vrata na kuci. Ukoliko to nije moguce i naš dom pati zbog nepovoljnog položaja, korektivni feng šui nudi nam metode da raznim sredstvima poništimo loše uticaje ili blokiramo loše prizore.


Ako se nalazimo u prirodi, trebamo poceti traganjem za zelenim zmajem. To znaci da tragamo za predelima sa brdima i dolinama. Ravno zemljište nema zmaja – tu je nemoguce izgraditi zmajevu jazbinu. Zato se ravno zemljište smatra nepovoljnim – njegova energija je i suviše jin.

U stara vremena takvo zemljište se odmah odbacivalo. U modernom dobu, medutim, takvo se zemljište može pretvoriti u povoljno, veštackim sredstvima i pažljivim postavljanjem velikog kamena, brdašca, visokih zgrada i drugih struktura koje unose zdravu kolicinu jang energije. To simbolicno stvara zmaja i shodno tome pretvara nepovoljno podrucje u srecno, ispunjavajuci ga treperavom jang energijom.

Zemljište koje je suviše strmo, sa strmim brdima u obliku vatrenih jezika, takode se smatra nepovoljnim. Takva mesta imaju brda koja pripadaju elementu vatre, na njima zmaj ne može da obitava i u potpunosti su jang. Medutim, u rukama veštog graditelja, oblik brda može se promenti, zaobliti u vidu doline, cime se stvara mnogo pogodnije okruženje koje bi lako moglo privuci zmaja. Na slican nacin i veštacki vodeni tokovi sprovedeni na strateškim mestima mogli bi uveliko povecati veoma potrebnu jin energiju, Zahvaljujuci ljudskim naporima, rezultat može biti pretvaranje nesrecne lokacije u povoljnu. O da !

Feng šui sredstva za skretanje šar c' ija

Ovde možemo koristiti obicne predmete da bismo ispravili ceste feng šui probleme. U feng šuiju, ono prema cemu je pogled blokiran smatra se delotvorno neutralisanim do odredenog stepena, osim ukoliko nije rec o objektu koji je veoma veliki i stoga izuzetno snažan. U normalnim okolnostima, tastori, biljke, nameštaj i drugi obicni, dostupni predmeti mogu se upotrebiti kao efikasna feng šui sredstva. Nije neophodno da kupujemo posebna Pa kua ogledala, zvoncice ili komplikovane kineske kompase da bismo se suprostavili ubistvenom dahu loše energije. Tako je sjajno ukoliko možemo doci do ovih tradicionalnih sredstava zaštite, ona nisu jedina sredstva koja se mogu upotrebiti.



Pa kua ogledala




Poslednjih godina je svst o snazi predivnog ossmougaonog Pa kua ogledala izuzetno porasla, ali zapamtimo da je potrebno da koristimo jin Pa kua u kome triagrami imaju rani nebeski raspored.

No kinezi nas savetuju da budemo veoma oprezni !

Zaštitni Pa kua je postao veoma poznat kao mocno feng šui sredstvo, a on to i jeste. Ukoliko je obešen izvan kancelarije i iznad ulaznih vrata, on odvraca ogromne kolicine loše energije. Narocito je koristan za suprostavljanje ubistvenom dahu drveca, pravih puteva, loših raskrsnica i štetnih linija krovova.

Pa kua treba, medutim, koristiti oprezno. To je veoma mocan simbol i deluje tako što i sam emituje negativnu energiju koja se suprostavlja lošoj energiji i sprecava je da dolazi pred naš prag. Veruje se da njegova snaga potice ne samo od njegovog oblika vec i od ogledala u centru, kao i od rasporeda triagrama na njemu.

Izuzetno je važno da taj Pa kua nikada ne postavljamo u svoje kancelarije i kuce. Ukoliko je potrebno da se izborimo sa problemima unutrašnjeg feng šuija, koristi se neko drugo sredstvo, ali nikako i pa kua. Ako se to i ucini, svi ukucani ili kolege u kancelariji pocece da se medusobno svadaju. Odnosi medu ljudima i produkrivnost pretrpece štetu i dok smo ranije imali malih problema, oni ce postati veliki. U stvari, neki majstori se zalažu da ljude odvracaju od bilo kakvog korišcenja Pa kua u otklanjanju feng šui problema, jer on može da nenamerno povredi nekog drugog. Mnogo bi bolje bilo koristiti neki drugi, manje štetan feng šui lek.


Isto tako, ogledala u spavacoj sobi nisu baš najbolja ideja. Bez obzira da li su na zidovima ili plafonu, ogledala bi trebalo izbegavati osim ukoliko su tu postavljena iz odredenih razloga, recimo, kao korekcija za nedostajuci ugao. Kad koristimo ogledala iz bilo kog razloga, dobro je da prethodno proverimo da rešavanjem jednog problema, necemo nenamerno stvoriti drugi.


Ogledala u dnevnoj sobi mogla bi slucajno odražavati ulazna vrata, što je nepovoljno za tu sobu jer se ona vezuje za bogatstvo.

Što se tice višeslojnih ogledala, ona su loša u bilo kom delu kuce, jer stvaraju haoticne odraze. Izbegavajmo ih poput kuge jer ona „seku“ ljude iskrivljenim odrazima, stvarajuci na taj nacin negativnu energiju.


Zmajev kosmicki dah


Zmajev dah je centralna tema kineskog feng šuija. To je simbolican naziv za povoljnu energiju za koju se kaže da kruži prostorom. Opisan kao magicna životna sila, c'i prožima svako mesto u univerzumu, a cilj feng šuija je odabiranje prirodnog okruženja u kome postoji obilje c'i, ili stvaranje domova i zgrada koje uspešno privlace c'i.

Da bi se ovo drugo postiglo, potrebno je iskustvo u procenjivanju prirodnih oblika zemljišta i topografije, a da bi se uspešno stvorio ili privukao c'i potrebno je razumeti njegove karakteristike.


Dobar c'i naspram lošeg


Šeng c'i


Neophodno je da shvatimo da se dobar c'i, poznat u Kini kao šeng c'i, uvek krece sporo. On nikada nije brz. Nikada se ne krece pravolinijski. Na mestima na kojima postoji dobra ravnoteža jina i janga, on ima tendenciju primirivanja i akumulacije. C'i takode zahteva svež i cist vazduh. Kada je atmosfera suviše prljava, vlažna, suva ili topla, c'i postaje ustajao. A kada je mesto prljavo, c'i se takode prlja.


Dobar c'i donosi srecu i opisuje se kao treperav, energican i prepun snage. On se razlikuje od vetra, ali putuje s njim. Postoji u vazduhu, ispod zemlje, u vodi i ljudskom telu. Ljudski c'i se posmatra kao životna sila koja majstorima borilackih veština daje usmerenu snagu, a umetnicima i zanatlijama posebnu veštinu. Kineski metodi lecenja i nacin ishrane koriste analizu c'ija da bi se uspostavila dijagnoza mesta na kojima je c'i u ljudskom telu blokiran.


U feng šuiju, c'i koji kruži kroz dom ne treba da bude blokiran. Kada nam se pokvare instalacije, savet je da ih popravimo što pre. Kada se blokitaju slivnici, ugrožena je sreca kompletne porodice. U isto vreme, raspored vrata i prozora u kuci treba da usmerava tok c'ija tako da on vijuga iz sobe u sobu, ali da nikada ne putuje pravolinijski.


Kada c'i dobije ubrzanje, postaje štetan. Iz tog razloga osnovna zabrana u feng šuiju jeste pravolinijska postavka troja vrata. Varijacija ove situacije je smrtonosno ogledalo koje diektno odražava sliku ulaznih vrata. Kaže se da c'i usled toga ulazi u dom i istog trenutka izlece iz njega. Zato, iako ogledala mogu biti lek za mnoge feng šui bolesti, moraju se koristiti veoma pažljivo, a narocito je važno zapamtiti da nikada ne treba da prave odraz ulaznih vrata. U tom slucaju otac porodice (hranitelj) može podleci bolesti.

Smatra se da se c'i zaustavlja i primiruje kad god naide na vodu, pa je stoga prisustvo vode povoljno. U feng šuiju voda uvek predtavlja novac i proticanje vode u blizini doma ima tendenciju da donese srecu pred ulazna vrata. Medutim, tok vode mora imati ispravan smer da bi voda bila korisna.



Šar c'i


Feng šui govori i o postojanju neprijateljske energije u životnom okruženju. Te vrste energije, koje se nazivaju ubistveni dah ili šar c'i, uzrokuju veliku nesrecu. Ponekad uzrokuju smrt stanovnika zgrade ili prostorije koje im se nadu na putu ili koje ovaj ubistveni dah pogodi. U feng šuiju se smatra da ovaj ubistveni dah nastaje od struktura, prirodnih ili onih koje je covek napravio, koje od sebe odašilju tajne otrovne strele pravolinijski.

Feng šui nam objašnjava kako da izbegnemo, smanjimo ili skrenemo te neprijateljske energije. Veliki deo nesreca, od cestih obolevanja preko gubitka posla i novca, svada, raskida i problema u odnosima s drugima, uzrokovan je necim lošim u feng šuiju doma. Cesto je razlog tome neprijateljska nergija koja je stvorena otrovnim strelama. Kada te strele udaraju direktno na naša glavna vrata, nesreca koja se stvara je izuzetno ozbiljna, narocito ukoliko je struktura koja predstavlja otrovnu strelu teška, masivna, veoma oštra i izražena, a samim tim i veoma nasilna. Primeri za to su uglovi velikih zgrada, ili pravi putevi, ili jednostavna trouglasta linija komšijske kuce, pa je u tim slucajevima neophodno da svoj dom zaštitimo od takvih otrovnih strela. Feng šui se bavi identifikacijom tih strela u okruženju i njihovim skretanjem.


Život uskladen sa tokom c'ija


Fizicki izgled okruženja utice na prirodu c'ija. Da li je on povoljan ili ne zavisi od okolnih brda i planina koje ga ili navode da se tu zadrži ili da pobegne. I strukture koje je covek napravio takode uticu na tok c'ija. Kada su zgrade, putevi i auto-putevi u harmonicnom sadejstvu s prirodnim okruženjem, tok c'ija je osnažen, a njegov pozitivni uticaj uvecan. U blizini opasnih oštrih ili ugaonih struktura, medutim, c'i se pretvara u štetnu energiju.



Život pored puta



Idealno bi bilo da izbegnemo živeti na kraju nekog puta. Kaže se da c'i tu stagnira. Ukoliko nam sreca okrene leda, ta konfiguracija uvecava nesrecnu situaciju jer ne postoji simbol za izlaz iz problema. U pozitivnom period života, život na kraju puta nece stvoriti probleme. Ali, kada prolazimo kroz teška vrremena, to uvecava nesrecu.

Smrtonosan c'i se može blokirati ogradom, zidom ili nekim drvecem.

Život na unutrašnjoj strani krivine puta može uticati na feng šui našeg doma.

Kuca na unutrašnjoj strani krivine puta uživa u pozitivnom dahu !
Kuca na spoljašnoj strani krivine puta ima nepovoljan feng šui !

Drugi savet je da izbegavamo da živimo u kuci ili zgradi koja se nalazi direktno naspram puta koji ide ka njoj. To je klasicna raskrsnica u obliku slova T i smatra se veoma štetnom, jer se tvrdi da loš c'i koji ulazi u naš dom predstavlja ubicu. Uticaj je smrtonosan.

Ukoliko žibimo pored vijugavog puta ili na krivini, uvek je bolje da naš dom bude na unutrašnjoj strani krivine nego na spoljašnoj. Kada se naša kuca nalazi na spoljašnjeoj strani krivine, kaže se da put postaje nož koji simbolicki sece našu kucu.
C'i je na ovoj strani puta loš, dok je c'i na drugoj strani povoljan. Zato uvek obratimo da pažnju da naš dom bude u zagrljaju puta.


Nivo na kome se nalazi kuca



Pravi putevi i raskrsnice u obliku slova T nece naneti štetu našem domu ukoliko je on izdignut iznad puta. Smrtonosni c'i ne može da dosegne do domova koji su na višem nivou od puta. S druge strane, ukoliko se naša kuca nalazi na zemljištu ciji je nivo niži od nivoa puta, potrebno je da simbolicki podignemo c'i svoje kuce svetlima. Ili , još bolje, izgradimo još jedan sprat na kuci, kako bi krov bio viši od puta. Ili , što je najbolje, ucinimo i jedno i drugo!

C'i koji ostaje ispod nivoa puta nikada nije povoljan. To je razlog zbog koga iseljenici iz Kine u zapadnim zemljama izbegavaju stanove u podrumima. Odbacuju pomisao na život u podzemnom stanu, osim ukoliko ne postoji bašta koja ce kompenzovati stan ispod nivoa puta. Cak i tada, spavanje ispod nivoa puta uzrokuje nesrecni c'i za stanare.




Obližnje gradevine



Takode nije dobra ideja živeti u jednospratnoj kuci koja se nalazi u „ sendvicu „ izmedu dve višepratne ili više kuce. Smatra se da te kuce blokiraju tok dobrog c'ija ka našoj kuci, loše uticuci na naš feng šui. Isto pravilo važi i za poslovne zgrade u gradu. Da bismo ispravili problem, postavimo svetlo na nivou zemlje pored našeg doma, sa sijalicama koje ce biti okrenute naviše.

Veoma loše je živeti u blizini bilo cega šti je više ili vece od naše kuce, ukoliko se nalazi naspram naših ulaznih vrata. To može biti neki visok zid, ivica velike zgrade ili jednostavno neka uzvišica. Sve su to primeri struktura koje ce potpuno blokirati bilo kakav povoljan c'i, onemogucavajuci mu da ude u naš dom. Ukoliko trenutno živite u jednoj takvoj kuci, verovatno vam sreca nije bila baš naklonjena. Što vam je bliža jedna takva struktura, to je nesreca veca, a može se ispoljiti u vidu bolesti, gubitka posla ili zarade i nevolja na poslu i domu.


Tok saobracaja



Ako shvatimo nacin na koji se c'i krece, mocicemo da ocenimo kako saobracajnice uticu na feng šui našeg doma. Uopšte uzev, nije dobra ideja živeti suviše blizu puteva i auto-puteva na kojima je saobracaj izuzetno brz. Poput saobracaja, i c'i se tada krece i suviše brzo, noseci sa sobom štetnu energiju. Medutim, srecnim se smatra život pored prometnog puta na kome se saobracaj odvija sporo, ali ne dolazi do zastoja.


Ukoliko živimo u gradu, saobracaj je retko toliko brz da donosi štetu, osim ako u blizini ne postoji nadvožnjak. Ti uzvišeni putevi mogu uzrokovati užasan feng šui za one koji se nadu na udaru njihovog uticaja. Ukoliko živimo suviše blizu takvog nadvožnjaka – na razdaljini manjoj od 150 metara, savetuje nam se da posadimo neko izuzetno visoko drvece izmedu svoje kuce i nadvožnjaka. Ili , ukoliko imamo mogucnost izbora, prosto se preselimo.


Izvor http://vargaastrology.com/fs%20Intervju.html





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.