недеља, 21. октобар 2012.

Boje po stranama sveta u vašem dom


Vatra se pripisuje jugu i podrazumeva paletu crvene. To su yang boje koje nude odličnu potporu oker i smeđim bojama elementa Zemlje. Ponekad se i ljubičasta pripisuje Vatri ali ova je boja prikladnija centru gde žuta i njen komplement ljubičasta podržavaju element Zemlje. Srebrna i ljubičasta(Metal) zajedno su kombinacija koja rezultira blagostanjem.

Voda - sever Plava ima prirodnu vezu sa vodom i sa tim elementom deli potencijal blagog i smirujućeg toka odnosno snagu i uzbudljivost izvora, pokreta i energije. Obuhvata paletu boja plave i crne. To su naglašeno yin boje, ali nosi produktivnu energiju za zelene i smeđe boje. Dodatak zlatne koja predstavlja element Metala koji "stvara" Vodu je produktivna kombinacija. Voda označava novčani tok, pa kombinacija zlatne ili srebrne sa crnom je povoljna za stimulaciju blagostanja.

Drvo - istok, jugoistok Simbolizuje vegetaciju pa su ovde odgovarajuće boje od zelene do azurne. Crna i tamno plava boja elementa Voda pružaju potporu i jačaju pozitivan uticaj. To su takođe yang boje koje donose rast. Povoljne su u kombinaciji s crvenom, uvećavaju njen uticaj nebrojeno puta.

Metal - zapad, sverozapad Odnosi se na sve nijanse zlatne, srebrne, ljubičaste i bele boje. To su boje sa vrlo moćnom yang energijom. Izuzetno se dobro slažu sa bojama pridruženim elementu Voda, kombinacija snažno energizuje kreativnost i stvaralaštvo. Primenjena u prostoru obezbeđuje jasnoću i efikasnost, podižući sposobnost kritičkog mišljenja.

Zemlja - jugozapad, centar i severoistok Zemlja se pripisuje centru, jugozapadu i severoistoku i ovde su prikladne boje od žute preko oker, bež do smeđe. Dobro se kombinuju sa bojama pridruženim elementu Metal, ali pri tome treba pažljivo vršiti odabir i ne spojiti yin nijanse. Previše yin energije će biti kontraproduktivno.




 
Izvor http://akupunkturaprostora.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.