недеља, 7. октобар 2012.

Moćne suze tropskih šuma!

/Darovi prirode/ Sandalovina


Puna četiri milenijuma sandalovo drvo pušta korenje u tradicionalnoj medicini, a i danas se koristi za lečenje depresije, nesanice, infekcija, bronhitisa i - kao snažan afrodizijak

U istočnoj Indiji, na Malajskim i Polinezijskim ostrvima i u Australiji raste čak devet vrsta čarobnog sandalovog drveta, koje između ostalog krije i brojna lekovita svojstva. Njegovo ulje, poput moćnih suza tropskih šuma, blagotvorno deluje na nervni sistem, leči akne, umiruje infekciju mokraćnih puteva, a cenjeno je i kao izuzetan prirodni afrodizijak.

Koristi se u aromaterapiji, protiv nervne napetosti, nesanice, depresije i stresa, a ublažava i upalu grla, bronhitis i suvi kašalj. Lekovita svojstva sandalovine poznata su i u nezi tena i tela, jer omekšava i vlaži kožu.

RECEPT PLUS
MASKA ZA LICE

* 1 kašičica sandalovine
* 1 kašičica meda
* 1 kašičica mleka
Sve dobro sjediniti i naneti na lice (po želji na vrat i dekolte) i ostaviti da deluje 5 minuta, pa oprati mlakom vodom. Ova maska skuplja pore, a koži daje neophodnu vlagu.
U njegovu moć verovalo se još pre više od 4.000 godina. Korišćeno je u religijskim obredima i za izradu relikvija u budističkim hramovima, jer je zbog svog hemijskog satava otporno na napade termita. Njegovo etarsko ulje srednjovekovne princeze koristile su kao kozmetičko sredstvo. O njegovoj praktičnoj vrednosti, najbolje govore zapisi da je cena sandalovog drveta, određivala vrednost valuta u pojedinim zemaljama Dalekog istoka.

Sandalovina je i danas skupa i dragocena, jer da bi se dobilo kvalitetno etarsko ulje određene gustoće i karakteristične žutosmeđe boje, drvo mora da bude staro najmanje 30 godina. Zbog jakog gorkog ukusa, koristi se samo za spoljašnju upotrebu. Koncentrovano, sadrži alkohole seskviterpenole: alfa santalol 60%, beta santalol 30% i seskviterpene: teresantol, santen i santalen.

AROMATERAPIJA

Depresija i nesanica
* 4-6 kapi ulja sandalovine nakapati na maramicu i duboko udisati 5 minuta, zatim po 3 kapi utrljati na obe slepoočnice i lagano masirati 4-6 minuta

Bronhitis i suvi kašalj
* 5 kapi sandalovog drveta nakapati na maramicu i duboko udisati 8 minuta

Upala grla
* 6 kapi utrljati na vrat i masirati 10 minuta

Frigidnost i impotencija
* 8 kapi sandalovog drveta nakapati na maramicu i ravnomerno udisati 6 minuta
Reč je manjem zimzelenom drvetu, visokom do devet metara, sivo smeđeg stabla, sa mnoštvom glatkih i vitkih grana. Listovi su tvrdi i imaju jaku “kožu”, a cvetovi mali, ružičasto-beli. Etarsko ulje je žuto smeđe, ima karakterističan miris zbog kojeg je vekovima bilo na glasu da pobuđuje senzualnost i da je vrlo jak afrodizijak. I danas se koristi u lečenju frigidnosti i impotencije. Dobija se vodenom destilacijom usitnjenih središnjih delova stabla.

NAPOMENA
I za trudnice!

Ukoliko se pravilno upotrebljava, nema kontraindikacija i neželjenih efekata, za razliku od etarskih ulja većine drugih biljaka. Izdvaja se i po tome što je jedno od retkih ulja koje trudnice mogu da koriste od početka do kraja trudnoće, za ublažavanje depresije, nesanice i stresa.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.