Arancini, popularni sicilijanski specijalitet,
za koji se slobodno moze reci sicilijanski fast food, ime je dobio po
narandzama na koje podsjeca oblikom. Arancini se prave od rize i sira,
ali i sa dodatkom ragu-sosa, sosa od paradajza, graska i ostalog.
Misli se da je riza nekad davno dospjela
na Siciliju putem doseljenika iz arapskih zemalja, a odatle se
prosirila po Evropi. Kao riza tako je na Siciliju dospio i couscous, koji cesto u zapadnim dijelovima Sicilije zamjenjuje tjesteninu.
Arancini se prave od originario rize, koja ima kratka i okrugla zrna, a koristi se takodje za minestrone supu.
Pored toga sto su ukusni, arancini su i
jako prakticni, jer se mogu napraviti i od preostale skuhane rize.
Kuhana riza ce drugi dan biti jos bolja za pravljenje okruglica.
Za arancini sa rizom sam koristila arborio rizu za risotto.
Postupak:
- U kuhanu rizu pomijesati ricotta ili mozzarella sir
- Napraviti okruglice
- Umociti ih u jaje, a zatim u prezlu
- Ponovo u jaje, pa u prezlu da se dobije fini zastitini omotac kako se ne bi raspadale tokom przenja
- Prziti u dubljoj posudi za przenje
- Gotove su kad pocnu dobijati zlatno-zutu boju
Arancini se odlicno slazu sa zelenom salatom, zacinjenom preljevom od maslinovog ulja i balsamica.
Izvor
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.