уторак, 23. октобар 2012.

SRCE ŠKORPIONA (COR SCORPII)



altOd svih znakova Zodijaka, znak Škorpiona zahtijeva najviše znanja i iskustva kako bi konačna interpretacija natalnog horoskopa poslužila krajnjoj svrsi – predviđanju budućnosti.

Specifičnost Škorpiona je što izrazito deformira manifestaciju i pojavno djelovanje svake planete koja se u njemu nađe. Ta 'deformacija'' ne mora uvijek biti nužno loša, kao što ćemo vidjeti kroz primjere, ali u tumačenju moramo biti svjesni da Škorpion drobi svaku planetu koja se u njemu nađe, puno više od bilo kojeg drugog znaka. Iz tih razloga, mnogi astrolozi, koji uglavnom površnim promatranjem znaka Škorpiona, pogrešno zaključuju da se planeta 'transformira'. Planete života, osjećaja, nagona, uma (Sunce, Mjesec, Merkur, Venera, Mars) u Škorpionu mogu utonuti samo u svoje atavizme, poprimajući gotovo životinjska značenja.

Možda najbolji uvid u smisao Škorpiona donosi Mjesec koji na trećem stupnju Bika doživljava svoju egzaltaciju, eksploziju života i materije u naljepšim pojavnim oblicima. Taj isti Mjesec se pretvara u potpunu suprotnost kada završetkom punog kruga dosegne treći stupanj Škorpiona – gdje sva ljepota Bika truli i gdje život prelazi u smrt. U Škorpionu (posebno prvoj dekadi) Mjesec (ljudski mozak – pamćenje) će pamtiti do smrti svaku ranu i uvredu, iz sebe i drugih će izvlačiti ono najniže , animalno i suštinsko. Dok Bik slavi život, Škorpion ga cijedi.

S druge strane, Venera (simbol Lucifera) koja 'drsko' sviće prije Sunca u Škorpionu će naći svoj izgon – u Hadovom carstvu nema mjesta za površna tjelesna zadovoljstva, pa ironično neće uspjeti ispoljiti svoje negativno djelovanje kroz pretjerani hedonizam.

Merkur, jedina androgena i posve neutralna planeta će se s druge strane potpuno stopiti sa Škorpionom i poprimiti sve njegove značajke, što će donijeti osobe koje nemaju osjećaja samokritike, dubokog uma, visoka i čvrsta pogleda, sa smislom za krajnja područja ljudskog uma. S obzirom da Merkur, analogija rimskog Hermesa, simbolizira i 'anđela' ondosno entitet, počesto, zavisno od točne pozicije, može opisivati i demona u našem životu koji će rušiti pravila i granice u datom području života.

Jupiter, koji prirodno teži ekspanziji, ili bolje rečeno eksploziji unutar znaka, u Škorpionu će se pretvoriti u svoju suprotnost. Implodirati će, urušiti se sam unutar sebe, i kao takav je vrlo zanimljiv za tumačenje, jer u sebi sadrži enormne količine energije koja kuha, a ispoljava se kroz druge planete sa kojima tvori aspekte.

Sunce pak, koje teži visini i sjaju, pružati će najveći otpor otrovu Škorpiona. Na kraju te borbe, ono će sijati zagasitim, sutonskim sjajem. U praksi, osobe u znaku Škorpiona će godinama upoznavati same sebe, pogotovo svoj emocionalni sustav, jer će njihovo Sunce sagorijevati uvijek iznova i iznova u srcu Škorpiona. Sunce koje želi osvajati, u Škorpionu će postati objekt osvajanja, majstor strasti i provokacije, upoznavajući i lomeći se svakog dana u sebi.

Definitivno najzanimljivlji primjer će biti Saturn koji je upravo ušao u znak Škorpiona. Hladni kamen u hladnoj vodi. Saturn je jedina planeta koja ne može biti poražena jer simbolizira naš kraj, nestajanje, prolaznost i kraj naše materijalne egzistrencije. Voda, u ovom slučaju, ne može otopiti kamen, može ga samo 'nagristi' – tako da će ovaj Saturn biti nadaleko okrutniji, nemilosrdniji, gori od najgoreg u svakom aspektu života neovisno kojim poljem i znakom vlada. Simbolizira crnu magiju, psihotropne droge, mučenja, silovanja, zlostavljanja. Ljudi koji ne podnose promjenu, i ne predaju se nikada.

Na kraju nam ostaje Mars, prirodni vladar znaka Škorpiona. Pritom naglašavam da će Mars svoje puno vladarstvo ispoljiti samo ako se radi o noćnom rođenju. Otrovna strijela na svojoj putanji – daje ljude koji ne griješe u procjeni, koji su vrh u svom poslu, ali također daje ljude koji traže previše od života, postavljaju previsoke ciljeve, traže dubinu tamo gdje je nema, a ako ostatak horoskopa ne podržava ovaj Mars, osoba će se često naći u velikom bunilu života.

Zaključno, Škorpion više od bilo kojeg drugog znaka planeti koja se nađe u njemu nameće svoja pravila igre, nameće najviši pritisak i deformira do perverzije osnovno značenje planeta. Stoga da bi shvatili značenje pojedine planete u znaku Škorpiona moramo prije svega itekako dobro razumjeti samo srce Škorpiona.


Domagoj Bažant

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.