уторак, 30. октобар 2012.

Nar ublažava starenje i stres, a odličan je za seks i zdravo srce

Nar usporava proces oksidacije u tijelu i prirodna je zaštita od procesa starenja, utvrdili su naučnici. Pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, smanjuje stres i čak se pokazao uspješnim u poboljšanju seksualnog života! Ako sve to nije bilo dovoljno da vas uvjeri da isprobate nar, možda će sljedeći argument: naučnici ovaj plod nazivaju eliksirom mladosti.

Istraživanja su pkazala da dnevna doza šipka može usporiti proces starenja DNA. Ekstrakt cijelog ploda, uključujući srž, koru i sjemenke, u obliku je kapsula konzumiralo svakodnevno 60 volontera tokom mjesec dana. Naučnici su pratili aktivnost ove hemikalije u njihovim tijelima uspoređujući ih s onima koji su uzimali placebo. Otkrili su značajan pad markera povezanih s oštećenjima ćelija koji mogu izazvati slabljene funkcija mozga, mišića, jetre i bubrega, kao i učinke starenja na koži.
Usporavanje procesa starenja nije dosad bila poznata korist koju donosi konzumiranja nara. Nar, čini se, usporava proces oksidacije ili hrđanje DNA u stanicama koje se prirodno javlja tokom vremena, utvrdili su naučnici u privatnom laboratoriju ProbelteBio u Španjolskoj. Taj se eliksir mladosti, tvrde, nalazi u malim količinama u soku, ali uglavnom u nejestivoj kori i bijeloj srži koja je pretvorena u pilule i piće.

Super namirnica

‘Jako smo uzbuđeni zbog ovog istraživanja za kojeg vjerujemo da pokazuje kako redovna konzumacija ekstrakta nara može usporiti proces oksidacije DNA’, kaže dr. Sergio Streitenberger koji je vodio istraživanje. ’Starenje možemo posmatrati kao hrđanje ili oksidiranje. Značajan je svaki napredak koji dovodi organizam u stanje da se uspješno brani od tog procesa.’
Tim dr. Streitenbergera utvrdio je smanjenje nivoa hemijskog markera nazvanog 8-Oxo-DG u urinu sudionika istraživanja. Taj je marker povezan s oštećenjima DNA koju uzrokuje niz hemikalija koje konzumiramo hranom, pićem i disanjem. Nar je vijekovima poznat kao super-namirnica, jer je bogat vitaminima A, C i E, željezom i antioksidantima, hemijskim spojevima koji mogu neutralizirati štetne molekule kisika, odnosno slobodne radikale. Prošle su godine naučnici na Univerzitetu Queen Margaret u Edinburghu utvrdili da sok od šipka može smanjiti stres na poslu. Osim što je dobar za srce, što smanjuje stres i čini nas sretnim, nar poboljšava i seksualni život.

Problemi sa čišćenjem nara?

Evo rješenja koje će vas oduševiti



Izvor http://namirnice.ba/magazin/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.