Kesten bezobrazluk
Fil od kestena sa rumom, krema od pečenih lešnika,
kiselkasta penasta krema sa belom čokoladom. I sve to spojeno beze
korama. Čist bezEbrazluk.
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 180 min
-
Beze kore
-
1
Uključiti rernu na 150 stepeni.
-
2
Belancima dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
-
3
Dodati sirće i dobro umutiti mikserom.
-
4
Veliku tepsiju (onu koja se dobije uz rernu 34×34 cm) okrenuti naopako i obložiti papirom za pečenje. Iscrtati 3 kruga prečnika 21 cm.
-
5
Špric sa zvezdastim nastavkom puniti umućenim belancima i nanositi ulupana belanca na pek papir u krug kao da pravite koru od poslaganih puslica . “Puslice” su bile veličine oraha.
-
6
Oni manje strpljivi mogu samo nožem ili špatulom naneti belanca na nacrtane krugove.
-
7
Smanjiti temperaturu rerne na 140 stepeni i sušiti kore oko sat vremena. Ja sam ih sušila 1h i 10 minuta dok nisu porumenele sa svih strana.
-
8
Izvaditi kore iz rerne, ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi (ne na hladnom) i odvojiti pažljivo od papira za pečenje.
-
Priprema za filove
-
1
Žumancima dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom da se dobije glatka svetlo-žuta pena. Uliti 100 ml tečne slatke pavlake (ja sam koristila šlag Dolcella 5+) umutiti mikserom da se smesa ujednači. Smesa će biti tečna.
-
2
Staviti na tihu vatru i uz neprestano mešanje žicom zagrevati dok se smesa ne zgusne, kao ređi puding. Potrebno je 5 – 10 minuta.
-
3
Ohladiti do sobne temperature.
-
4
Umutiti mikserom 200 ml slatke pavlake u čvrst šlag.
-
5
Umućenu slatku pavlaku preneti u sud sa ohlađenom kremom od žumanaca i dobro izmešati mikserom.
-
6
Kremu podeliti na tri dela.
-
7
Ja sam od pripremljene kreme u dve posude odvojila po 8 supenih kašika kreme. U jednu sam dodala lešnike, u drugu belu čokoladu, a u preostalu kremu kesten.
-
Fil od kestena
-
1
U trećinu kreme dodati kesten pire, 2 kašike mlevenog keksa i kašičicu ruma.
-
2
Izmešati mikserom. Ostaviti u frižideru dok se ne ispeku kore.
-
Fil od lešnika
-
1
U drugu trećinu kreme dodati mlevene pečene lešnike, izmešati kašikom ili žicom i ostaviti u frižider.
-
Penasta krema od bele čokolade
-
1
Otopiti belu čokoladu.
-
2
U preostalu trećinu kreme umešati otopljenu belu čokoladu, a zatim i mileram ili kiselu pavlaku.
-
3
Staviti u frižider.
-
Slaganje torte
-
Na prvu koru špricem nanositi fil od kestena, prekriti drugom korom, zatim naneti špricem fil od lešnika, prekriti trećom korom i špricem naneti penastu kremu od bele čokolade.
Kreme se nanose na isti način kao što su se nanosila belanca za beze kore na pek papir. -
Ukrasiti po želji.
- 1
Posluživanje
- Ideja za ove pusličaste beze kore i izgled torte je potekla od Godivine savršene tropske beze torte i slika kako se kore prave je upravo iz ovog recepta.
- Beze kore sam pravila prvi put. Pekla sam ih istovremeno na jednoj tepsiji, a kako rerna ne greje podjednako u svim delovima, jedna kora se potpuno osušila, druga je ostala blago neosušena u sredini (to je ona kora na vrhu torte koja je na preseku bele boje). Jedna kora je malko popucala, ali se nije raspadala i trunila, druga je bila savršena.
- S obzirom da su kore jako slatke, može se smanjiti količina šećera koja se dodaje žumancima za izradu filova. Meni je bilo preslatko.
- Za kreme sam koristila slatku pavlaku “Šlag Dolcela 5+” koja je dosta čvrsta kada se umuti. Ako koristite neku ređu pavlaku možda će biti potrebno dodati više čvrstih sastojaka (lešnika, čokolade, keksa) da kreme ne budu retke.
- Mileram ili kisela pavlaka za kremu od bele čokolade moraju biti čvrsti, jer će u suprotnom gotova krema biti preretka.
Sastojci
Za 3 beze kore prečnika 21 cm
- 6 belanaca
- 375 g šećera
- 1,5 kašika sirćeta
Za sve tri kreme
- 8 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 + 200 ml slatke pavlake
_Još_
- 250 g zaslađenog kesten pirea
- 1 kašičica ruma
- 2 kašike mlevenog keksa (Plazma ili sl.)
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 100 g bele čokolade
- 5 punih kašika milerama ili čvrste kisele pavlake
- http://www.coolinarika.com
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.