Stollen - Božićni kruh s voćem
....................Stollen
je njemački tradicionalni kruh, kolač koji sadrži sušeno ili kandirano
voće, marcipan, orašaste plodove i začine, a prekriven je šećerom u
prahu ili šećernom glazurom. Obično se jede tijekom Božićnih blagdana, a
poznat je još i pod imenom Christstollen. Jedan od najpoznatijih
stollen kolača je onaj proizveden u gradu Dresdenu, taj stollen obično
je vlažan, težak, izrazito mirisan i pun suhog voća....
Potrebno :
za nadjev
120 g grožđica
150 g nasjeckanih blanširanih badema
100 g suhih brusnica
100 g suhih nasjeckanih marelica
5 cl ruma
srž jednog štapića vanilije
svježe ribana korica limuna i naranče
cimet, muškatni oraščić
kardamom
za tijesto
1/2 kocke svježeg kvasca
70 g šećera
2 jaja
100 ml mlakog mlijeka
500 g brašna
malo soli
100 g marcipan mase
200 g maslaca
šećer u prahu za posipavanje
Postupak :
1 . U prikladnoj zdjelici izmješajte
sastojke za nadjev, grožđice, suhe brusnice, nasjeckane suhe marelice,
nasjeckane bademe, te začine, cimet, muškatni oraščić i kardamom.
Dodajte naribanu koricu limuna i naranče, te rum. Sve dobro izmješajte i
ostavite da odstoji preko noći.
2 . U manjoj zdjelici natrgajte svježi
kvasac, dodajte mu prstohvat šećera, zalijte s malo mlijeka i pustite na
toplom da se digne pjenica. Brašno prosijte u prikladnu posudu, pa u
sredini načinite jamicu, dodajte prstohvat soli, zatim dignuti kvasac,
mlijeko, šećer, jaja i maslac nasjeckan na manje kockice. Dodajte malo
naribane limunove korice, pa mikserom sa spiralnim nastavcima ili
kuhačom jačim pokretima zamijesite podatno dizano tijesto. Kad se počnu
pojavljivati mjehurići, tijesto prekrijte prozirnom folijom ili običnom
kuhinjskom krpom i ostavite takvo na toplom mjestu da se digne. Dignuto
tijesto premjesite, dodajte mu marcipan masu i procijeđeno suho voće i
bademe. Pustite ga još sat vremena na toplom dok se ponovno ne digne.
3 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Dignuto
tijesto s voćem oblikujte u kruh i stavite u maslacem namašćen kalup
prikladnog oblika. Prije nego ste stavili kolač u pećnicu ostavite ga
još 10-tak minuta u kalupu. Kolač pecite oko sat vremena u prethodno
zagrijanoj pećnici. 10- tak minuta nakon stavljanja u pećnicu kolač
premažite tekućim otopljenim maslacem. Kad je kruh, kolač pečen
premažite ga ostatkom otopljenog maslaca te pospite šećerom u prahu, pa
ga ostavite da se ohladi najmanje dva sata.
http://coolrecepti.blogspot.com/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.