понедељак, 10. децембар 2012.

Kako smršaviti bez dijete i gladovanja?


Kako smršaviti bez dijete i gladovanja
Ljeto se bliži i želite smršaviti, ali nemate baš volje krenuti na nekakvu dijetu koja od vas zahtjeva odricanje bilo koje vrste. Ako spadate u one koji se ne žele podvrgnu nekoj rigoroznoj dijeti ili napornom vježbanju ipak ima nade i za vas jer postoji način mršavljenja koji od vas to ne zahtjeva. Samo treba slijediti nekoliko koraka kako biste promijenili način na koji tijelo procesira hranu koju jedete.

1. Žvačite više, jedite manje. – Postoji stara izreka da svaki zalogaj treba žvakati točno 22 puta. Ta izreka je tu odavno i služila je tome da nauči djecu da dobro sažvaču svoju hranu, no ona je korisna i za mršavljenje. Naime kada dobro žvačete hranu mnogo sporije jedete i mnogo prije ćete postati siti. Prečesto jedete na brzaka ili kako se kaže “s nogu”. Ukoliko žvačete više, onda jedete sporije i tijelo vam može dati signal da ste siti čak i rije nego sve pojedete. Teke tada shvatite da je vašem tijelu potrebno puno manje hrane nego ste mislili. S vremenom više nećete unositi previše kalorija i počnete mršaviti.
2. Ne preskačite doručak – Ma kako vam ujutro išlo na živce jesti, jedite! Mnogi kažu da ujutro ne mogu jesti, i to je pogrešno. Naime to je samo navika koju smo stekli kroz godine lošeg životnog stila, ali u stvari bi uvijek trebalo jesti ujutro. Ukoliko ujutro ne jedete, vaš probavni sustav se neće probuditi sve dok nešto ne pojedete. S probavnim sustavom je povezano dosta drugih organa u tijelu koji isto tako usporeno rade i ne troše dovoljno kalorija. Ne zaboravimo da to može dovesti i do drugih poteškoća sa zdravljem. Ukoliko ujutro nešto pojedete, barem voće, probavni sustav se mora probuditi kako bi to probavio i s time se pokreću brojni metabolički procesi koji svi po redu troše kalorije.
3. Koncentrirajte se na ono što jedete - Nemojte jesti pred televizorom nego jedite i mislite na hranu. Zar se ne sjećate kada vam je majko govorila da ne pričate za stolom, ne igrate se sa hranom i ne gledate televizor? Dobar je razlog za to, sličan kao i za žvakanje. Kada se koncentrirate na hranu koju jedete mnogo ranije osjetite sitost nego kada ste zaokupljeni nekim filmom.
4. Ne prekuhavajte svoju hranu – Kada kuhate ostavite tjesteninu al-dente i ostavite povrće malo tvrđe. Prekuhavanjem se mogu uništiti neki nutritivne vrijednosti hrane pa imate potrebu pojesti više, a s time pojedete i više onog lošeg. Jedite više sirove hrane, voća i povrća.
5. Voće jedite prije obroka – Voće se obično smatra desertom i mnogi imaju tendenciju pojesti ga iza nekog obroka i to je pogrešno. Tada voće gotovo da ne iskorištavate i sve što je vrijedno uopče ne dobijete jer obrok prije uzrokuje rad enzima koji možda uopće nisu dobri za probavljanje voća i osim toga ako ste se dobro najeli, voće je višak koji se pretvara u salo. Voće zato jedite samostalno i prije obroka, barem pola sata prije.
6. Jedite više manjih i zdravijih obroka. – Obično se kaže jedite više manjih obroka, ali mi ćemo dodati i zdravijih jer više manjih obroka koji se sastoje od peciva nije ništa bolje od 3 veća obroka od peciva. Jedite dakle manje obroke i jedite više vlakana, voća, povrća, mesa.
7. Izbjegavajte jesti navečer – ovo vrijedi samo ako jedete ujutro kako treba. Ako i dalje ne doručkujete onda ipak morate jesti navečer. Naime nije dobro da je tijelo predugo bez hrane jer počinju neki procesi u tijelu koji nisu zdravi. No ako ste se ipak navikli jesti odmah po buđenju, onda neka vam posljednji večernji obrok ne bude iza 20 sati.
8. Pazite kada pijete vodu – svi znaju da se mora piti dosta vode, ali malo tko zna kako piti te čaše vode. Po navici također znamo da se voda pije odmah nakon obroka i prija vam, zar ne? No voda nakon obroka razrijedi kiselinu i uspori probavu. Bolje je popiti čašu vode oko 15 minuta prije obroka, s time voda ode prije hrane i ne utječe na jačinu kiseline kojom probavljate u želucu. Ako baš morate popiti vode nakon jela, popijte pola količine koju ste uobičajeno pili.
 http://emrsavljenje.com
 





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.