недеља, 16. децембар 2012.

Praznično veselje

Praznično veselje

Praznično veselje i radost za sve

Praznici su vreme radosti i lepih želja. Pre svega period Božića i Nove Godine koji su po tradiciji posvećeni porodici i prijateljima. To je vreme kada osetimo ljude oko sebe te im uz malo pažnje pokažemo međusobnu naklonost, povezanost i ljubav.

Ali nisu svi te sreće...

Pomislite samo da se u jednom trenutku i sa vama život grubo poigra… Mnogi nemaju više razloga da se nečemu raduju. Dešava se:
  • bolest,
  • samoća zbog razvoda od dugogodišnjeg partnera,
  • žalost povodom smrti bližnjeg …
Život nije naklonjen svima. Ako ste i vi u toj grupi, onda je ovaj tekst namenjen upravo vama. Nemojte dozvoliti da vam ovogodišnji przanici budi crni, kao što vam se možda čine.

Ne obazirite se na naizgled idealne porodice

Vama će praznici biti sigurno drugačiji od onoga što viđamo na slikama, reklamama i u prazničnim filmovima. Nabrojani, zbog svojih komercijalnih razloga, znaju i te kako da preteraju i stvore sliku neprirodno savršenih porodičnih likova: preveselih, preopuštenih, prenasmejanih,…
Ti idealizovani i savršeno prikazani likovi koji se smeše širokim osmehom gde god da pogledamo, samo pojačavaju pritisak i stres kod svih onih koji nemaju “savršene” porodične odnose (,a ko ih ima?). Sve u svemu, ne obazirite se na medije: njihovi "glumci i manekeni" nisu i ne smeju biti kriterijum za merenje naše sreće.

Zašto podleći osećaju lične nesreće ako možete da se oduprete?

Ako ste za vreme praznika sami bez partnera, porodice ili prijatelja, najverovatnije ćete se osećati usamljenim i izolovanim. Mnogi se u takvoj situaciji još više zatvaraju i povlače u sebe. Izbegavaju susrete sa prijateljima i porodicom, nostalgični su i razmišljaju samo o vremenu kada je sve bilo drugačije, tražeći krivca za svoju nesrećnu sudbinu. Rezultat je da ih ljudi koji nemaju tu vrstu problema, naprosto izbegavaju.
 
Prestanite! Ovakvim razmišljanjem “poješćete” sami sebe. Skrenite svoju pažnju - svakog jutra i svake večeri - na sledeće: bilo da ste dobrovoljno ili “nevoljno” sami – samoća nije ništa nenormalno. Uživanja i radost biće vam uskraćeni samo ako to sami budete želeli.

Prebrodite prazničnu usamljenost!

Ne planirajte aktivnosti samo zato što smatrate da morate imati plan!
To je vreme praznika za vas. Odredite svoje granice, napravite dobar izbor i uživajte. Ako vam nije do zabave, jednostavno ostanite kod kuće i bavite se sobom.
Izbegavajte nerealna očekivanja drugih i samih sebe i praznike opisane stereotipom. Opustite se, uživajte i ne očekujte previše da se ne biste već prvi dan Nove godine pošteno razočarali.

Ne provodite suviše vremena sa rodbinom i prijateljima

Ponekad je bolja kraća poseta dragima, koja će vam dozvoliti da se sa dovoljno energije i entuzijazma vratite kući.

Potražite načine kako da pomognete ljudima koji imaju probleme

Osećaj da ste korisni i poštovani podići će vaše praznično raspoloženje.
Da li imate mogućnost dobrovoljnog rada? Ne izbegavajte ovu soluciju. Da li postoji nešto lepše od osmeha i pogleda zahvalnosti starijih građana, siromašne dece ili bolesnika?

Izbegavajte da provedete cele praznike u društvu parova i porodica

Potražite ljude koji su takođe sami jer ćete tako moći da se opustite i bićete u krugu onih sa kojima imate puno toga zajedničkog.

Izbegavajte prejedanje, preteranu upotrebu alkohola ili droga

Nemojte preterivati sa bilo čim samo da biste “preživeli” praznike i sa njima povezan stres. Nema goreg od osećaja koji nastaju kao posledica upotrebe istih… Može vas sačekati depresija, nipodeštavanje samog sebe i još veći osećaj izolovanosti i bezizlaznosti.

Ukrasite dom onako kako vi to želite

To što živite sami ne znači da vam nije potrebna jelka, ukrasi na zavesama, upaljene svećice, … setite se tradicije iz detinjstva i nemojte se braniti od prazničnih osećanja koja vas obuzimaju.
 
Posetite neki kulturni događaj i druge događaje kojih u ovo doba ima u izobilju – koncerte, pozorišne predstave, bioskope,…

Ako ste izgubili nekog bliskog …

Sasvim je normalno da se u ovom prazničnom okruženju, osećanja tuge i patnje za igubljenom osobom samo povećavaju. Suočite se sa tim osećanjima. Najlakše će vam biti ako unapred isplanirate kako ćete dati oduška svojoj žalosti.
  • meditacijom,
  • sećanjem,
  • molitvom,
  • pregledanjem starih fotografija,
  • odlaskom na groblje,
  • razgovorom sa prijateljem ili nekim iz porodice.

Ako ste se skoro razveli

Ako do sada niste rešili svoje probleme iz prošlosti, zasigurno ih nećete rešiti ni sada. Učinite uslugu sebi, svom bivšem partneru i pre svega svojoj deci i barem na nedelju dana zakopajte ratne sekire.

Ako vas bolest veže za krevet

Svima koji su bolesni najteže je da budu vedri i optimistični u prazničnoj atmosferi. Iako su bolesnici već “navikli” na bol, u ovom periodu posebi je izražena duševna bol.
Ne vršite pritisak na njih, ne pokušavajte ih učiniti vedrijim po svaku cenu ili ih ubeđivati da “nije tako strašno”. Samo vaše prisustvo i saosećanje biće im veliki poklon.
 

Ako ste vi bolesni – kod kuće ili u bolnici onda morate znati da:

 
  • praznici neće nekim čudom izlečiti vašu bolest i
  • da osećaj neraspoloženja koji imate nije ništa strašno i neobično
 
Bez obzira gde se nalazite i bez obzira na to šta vam se sve u protekloj godini desilo, mi vam od srca želimo puno lepih stvari– za vreme praznika i u Novoj Godini. Verujemo da ste sposobni prevazići sve poteškoće i da vam predstoji dug i ispunjen životni put.
 
http://www.dormeo.rs/
 


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.