среда, 19. децембар 2012.

Ovo nemojte raditi osobi koja je osjetljiva

 

 Nitko nije osjetljiv svojom voljom i odlukom pa ako vam je bližnji senzitivac, pripazite na...


Budući da je svaka peta osoba visoko osjetljiva, vjerojatno vam je netko od njih kolega, susjed, prijatelj, a možda i partner ili rođak. Saznajte više o ovom tipu osobnosti i prilagodite ponašanje tako da što manje opterećujete senzitivca. 
  • Odustanite od davanja pučkih savjeta tipa „nemoj dati da te to-i-to toliko pogađa“ ili, još gore, „ne budi tako osjetljiv“. Takve primjedbe senzitivcu govore da ih uopće ne razumijete. Pružite im podršku i izrazite uvjerenje da će stresna situacija brzo proći.
  • Poštujte njihov privatni prostor. Čak i ako vas ne zamole otvoreno da ih na neko vrijeme ostavite na miru, uočite li da su pod stresom povucite se i omogućite im da se oporave. Recite im gdje ćete biti ("čitat ću u dnevnoj sobi", "kosit ću travu u dvorištu), da znaju da ih niste zapostavili. To će biti dovoljno.
  • Primijetite li da je vašem osjetljivcu nelagodno izlaziti u veća društva, primati goste ili boraviti na bučnim mjestima, prihvatite to kao činjenicu i ne osuđujte ga. Ako izbjegava samo određene situacije, a ne i vas kao takve, sve je u redu i vaš odnos nije ugrožen.  
Ozren Podnar  http://www.sensaklub.hr/



 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.