уторак, 25. децембар 2012.

Ostati zdrav


Pravila ponašanja u slučaju visokih vrednosti holesterola u krvi
U slučaju da imate povišen holesterol, bez obzira na ovde navedena pravila ponašanja, najvažnije je konsultovati lekara.

Izbegavajte sve namirnice bogate holesterolom, kao na primer žumance jajeta, obroke koji sadrže mnogo jaja, kao i iznutrice.
Smanjite unos masti.
Skoro sve namirnice životinjskog porekla, poput mesa, kobasica, živine i divljači, mleka i mlečnih proizvoda bogatih mastima, putera i sira, posebno su bogate holesterolom i mastima. Stoga je razumno koristiti manje namirnica životinjskog porekla u ishrani. Posebno vodite računa o skrivenim mastima, kao na primer u kobasicama, pecivu i kolačima!

Koristiti dobre masti.
Namirnice koje, pre svega, sadrže zasićene masne kiseline (npr. puter), treba zameniti namirnicama bogatim nezasićenim masnim kiselinama, npr. biljnim uljima, hranljivim biljnim margarinom ili ribom iz hladnih mora (npr. losos, skuša, haringa).
Jedite mnogo povrća i proizvoda od celih zrna žitarica. Oni proizvode automatski efekat sitosti, čime se sprečava dalje uvećanje telesne mase. Čak šta više, dijetetska vlakna snižavaju nivo holesterola u krvi. 
Raznovrsna ishrana koja sadrži mnogo namirnica od celih zrna, voće, povrće, salate, krompir, mleko i mlečne proizvode sa niskim procentom masti, pomoći će vam da nivo holesterola u krvi držite pod kontrolom.

Redovna fizička aktivnost i gubitak viška telesne mase pomažu u smanjivanju nivoa holesterola u krvi

 http://www.fortas.rs/


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.