субота, 8. децембар 2012.

Pripremite se za meditaciju

Kad meditirate kod kuće, trebalo bi da imate kutak u svojoj sobi koji je apsolutno čist i posvećen - sveto mesto koje ćete koristiti samo za meditaciju. Tu možete načiniti oltar na kome ćete držati sliku svog duhovnog Učitelja, ili Hrista, ili neke druge voljene duhovne osobe koju smatrate svojim duhovnim Učiteljem.
Pre nego što počnete da meditirate, dobro je ako možete da se istuširate ili okupate. Čistota tela veoma pomaže pročišćenju svesti. Ako niste u mogućnosti da se istuširate ili okupate pre nego što sednete da meditirate, trebalo bi bar da se umijete. Takođe je preporučljivo da nosite čistu i svetlu odeću.
Isto tako, pomoći će ako upalite mirišljavi štapić i držite nekoliko svežih cvetova na svom oltaru. Kad osetite miris štapića, možda ćete dobiti mrvicu inspiracije i pročišćenja, ali ta mrvica može uvećati vaše unutrašnje blago. Neki ljudi kažu da nije neophodno da pred sobom imamo cveće kad meditiramo. Oni kažu: “Cvet je unutra, lotos sa hiljadu latica je unutra”. Ali, fizički cvet na vašem oltaru podsetiće vas na unutrašnji cvet. Njegova boja, njegov miris i njegova čista svest pružiće vam inspiraciju. Od inspiracije ćete dobiti težnju.
Ista stvar važi i za korišćenje sveće pri meditaciji. Plamen sveće vam neće sam po sebi dati težnju, ali kad vidite spoljašnji plamen, vi istog trenutka osećate da se plamen težnje u vašem unutrašnjem biću penje visoko, više, najviše. Ako je neko na pragu ostvarenja Boga, ili je već ostvario Boga, te spoljašnje stvari onda nemaju značaja. Ali, ako znate da je ostvarenje Boga za vas još uvek daleko, te stvari će onda sigurno uvećati vašu težnju.
Izvor: Meditacija, čovekovo savršenstvo i ispunjenju Boga, Šri Činmoj



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.