Što teže, to bolje
.
Sa mnogo više koristi nego što možda znate, narandže su prave
zvijezde zdrave prehrane. Narandže pomažu vašem srcu da kuca u
idealnom ritmu. Posebna kardio-zaštita dolazi od dva sastojka,
hesperidin i naringin.
Istraživanja su pokazala da ova dva sastojka u narandži mogu
umanjiti rizik od srčanih oboljenja i infarkta tako što podižu nivu
dobrog holesterola, dok istovremeno umanjuju rizik od visokog krvnog
pritiska.
Narandže pomažu u borbi protiv opeklina od sunca. Kora narandže je
puna zaštitničkog faktora phytonutrient d-limonene. Ukoliko svake
sedmice pojede po jednu koru od narandže, uveliko umanjujete rizik od
oboljenja od raka kože. Za još bolji efekt, jedite narandžu u
kombinaciji sa vrućim crnim čajem.
Narandže, limun i mandarine mogu usporiti znakove starenja. Vitamin C
u narandžama može neutralizovati štetne tvari (RADICALS) i spriječiti
ih da oštete ćelije, te spriječiti čak i rak. Italijanski naučnici su
utvrdili da volenteri koji su pili sok od narandže imaju mnogo manje
štete u organizmu od štetnih tvari (RADICALS) od druge grupe, koja je
pila vitamin C u vitaminskoj formi.
Ukoliko vam sve ovo nije bilo dovoljno, narandže vam mogu pomoći da
dišete lakše. Narandže su bogate antioksidantom beta-cryptoxanthin
(pigment koji narandžama daje sjajnu boju). Tokom istraživanja dokazano
je da ovaj sastojak pomaže kod oboljenja od raka pluća, čak i kod
pušača.
I još nešto. Istraživanja su pokazala da vitamin C u narandžama štiti spermu kod muškaraca i sprječava genetička oštećenja koja mogu voditi do urođenih mana kod novorođenčadi.
I još nešto. Istraživanja su pokazala da vitamin C u narandžama štiti spermu kod muškaraca i sprječava genetička oštećenja koja mogu voditi do urođenih mana kod novorođenčadi.
Kako ih kupovati?
Birajte manje, čvršće narandže, sa tanjom korom, koje se čine teže od
svoje veličine. One su obično najsočnije i najslađe. Narandže su malo
zelenkaste? Sve dok im je kora glatka, nemate se zbog čega brinuti.
Kada ste donijeli kupljeno voće kući, ostavite ga na sobnoj
temperaturi otprilike jednu sedmicu ili ih stavite u frižider na ne
previše nisku temperaturu. Tamo mogu stajati i do dvije sedmice.
Koje narandže kupovati?
PUMMELO
Ukus: Nešto slađe od najbližeg rođaka grejpfruta.
Ukus: Nešto slađe od najbližeg rođaka grejpfruta.
Zgodna činjenica: Veće od ostalih agruma, ovaj zeleni div nekada može porasti i do veličine lubenice.
Zašto ih treba probati: Pummelos je sjajna dijetalna hrana, bogata vodom i vlaknima, koja će vam pomoći da se osjećate sito nakon što ih pojedete.
MORO
Ukus: Kao sok od narandže sa dodatkom malina.
Zgodna činjenica: Moro nose nadimak "krvava narandža" zbog svojih crvenih pigmenata.
Zašto ih treba probati: Moro pomažu pri glavobolji i
bolovima u mišićima. U njima se nalazi velika količina sastojka zvanog
anthocyanins, koji pomaže organizmu u borbi protiv toksina i upala.
CLEMENTINE
Ukus: Mješavina kajsije i mandarina
Zgodna činjenica: Clementine su neželjeno dijete proizašlo iz slučajne ljubavi narandži i mandarina.
Zašto ih treba probati: Pošto su male i bez sjemena, Clementine su lagan obrok sa mnogo vitamina.
CARA CARA RED NAVEL
Ukus: Svježe trešnje sa primjesom brusnice.
Zgodna činjenica: Cara Cara su ime dobile po istoimenom drventu koje prelijepo cvjeta.
Zašto ih probati: Cara Cara je multivitaminsko voće,
prepuno vitamina C, kao i lycopene, koji služi u borbi protiv raka, te
vitamina A koji služi zdravijoj koži i boljem vidu.
OROBLANCO
Ukus: Kao grejpfrut, samo nešto slađi ukus, bez oporog ukusa u ustima nakon jela.
Zgodna činjenica: Nema potrebe guliti ove narandže. Zelena kora znači da je ovo voće spremno za jelo.
Zašto ih probati: Zato da bi unaprijedili vaše
vježbe. Oroblanco su prepune vitamina koji pomažu pri razvoju mišića,
održavanju zdravog nervnog sistema, te održavanju kondicije.
MINNEOLA TANGELO
Ukus: U početku bestidan, sladak i super kiseo ukus, Nikole Richie među agrumima.
Zgodna činjenica: Tangelos se lako gule, čime dalje produžuju teoriju da su Nikole Richie među narandžama.
Zašto ih probati: Pomažu pri liječenju glavobolje.
Pomažu vašem organizmu da se očisti od supstance zvane homocysteine,
koja začepljuje arterije, te smanjuju rizik od kardio-vaskularnih
oboljenja.
http://body.ba/ishrana/nutricionizam/narandza
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.