субота, 8. децембар 2012.

Aromaterapijom do kvalitetnijeg i zdravijeg života

Aromaterapijom do kvalitetnijeg i zdravijeg života

Mnogi koriste aroma lampice te kupuju jeftina eterična ulja sumljive izrade i porijekla, a sve iz neznanja koliko ta ulja i njihova primjena mogu imati moć, te se suklado tome mora paziti  na njihovu kvalietetu i način primjene.
Korištenje eteričnih ulja te njihovu posebnu primjenu možemo svesti pod zajednički nazivnik- aromaterapija.  To drevno i korisno znanje danas se određuje i kao znanost i umjetnost o prirodnom liječenju uz primjenu aromatičnih esencija za uravnotežavanje, harmoniziranje i poboljšavanje ljudskog tejelesnog i psihičkog zdravlja.
O eteričnim uljima i njihovoj učinkovitosti, u prošlosti postoje brojna svjedočanstva, a jedno od najpoznatijih je Hipokratov zapis iz 400. godine pr. Krista u kojem stoji kako je svakodnevno kupanje u mirisnim kupeljima te masaža s mirisnim travama uvjet za dobro zdravlje. 
Za one koji nisu upućeni eterična ulja su aromatični tekući sastojci dobiveni ekstrakcijom iz cvjetova, plodova, listova, korijenja itd., a dobivaju se destilacijom vodene pare, hladnim prešanjem te rijeđe, samo kod nekih biljaka, ekstrakcijom organskim otapalom.
Aromaterapija djeluje na tijelo, um i duh, a miris eteričnog ulja koje se upotrebljava može vrlo snažno djelovati na emocije i gotovo trenutno prizvati sjećanja. Stoga čovjeka nesvjesno odbija ili privlači određeni miris ulja. 
Postoje više načina i primjene eteričnih ulja, a najčešće metode su udisanje ulja putem zraka (upotrebom mirisne ili aroma lampice). Ta se metoda može upotrijebiti za pročišćavaje zraka za vrijeme infektivnih bolesti, a također se može koristiti za uklanjanje neugodnih mirisa, odbijanje insekata ili za bolje raspoloženje te stvaranje ugodne atmosfere u kući ili poslovnom prostoru.
Jedna od metoda je i inhalacija ulja, a one mogu pomoći kod prehlade, gripe, upale sinusa, visoke temperature i drugih respiratornih metoda, a pridonose i poboljšanju pamćenja (za što je najefikasnije ulje ružmarina) te se koristi i za bolje raspoloženje.
Kod akutne tjeskobe, kao što je napad panike ili strah od suočavanja s nekom teškom situacijom najjednostavnije je staviti jednu kap odgovarajućeg eteričnog ulja (primjerice lavandu, yling ylang, melisu ili muškatnu kadulju) te protrljati dlanove da se ulje zagrije i tek onda udisati miris.
Komprese ili oblozi još su jedna od metoda korištenja ulja, a predstavljaju dragocjeni način tretiranja mišićnih bolova, iščašenja, modrica, a također pomažu u ublažavanju drugih vrsta boli. Postoje hladni oblozi koji se koriste za isčašenja, glavobolju, otekline i upale, te vrući oblozi koji su najbolji za stare povrede, mišićne bolove, zubobolju,menstrualne grčeve i druge tegobe.
Eterična ulja također su učinkovita i ako se koriste kroz masažu, ali se moraju prvo razrijediti u nekom prirodnom baznom ulju kao što je maslinovo, bademovo, sezamovo itd. Bitno je da ta ulja nisu rafinirana i da su hladno prešana.
Mnogi će se složiti kako je najugodnija primjena ovih dragocijenih ulja kroz kupku budući stvara ugodu te opušta tijelo i duh. Kupke s uljima preporučaju se za bolji san, kao pomoć problema s kožom te kao olakšanje kod mišićnih bolova ili za bolje raspoloženje.
Najbolje je kod pripreme kupke eterično ulje (oko 4- 8) kapi nakapati u žlicu jabučnog octa, meda, soli ili mlijeka te tek tada dodati u punu kadu. Jer dolijeva  li se ulje u vodu samo neće imati takav učinak, a važno je znati i da se ulijeva tek kada je kada puna jer bi u suprotnom ulje isparilo. Dobro je staviti ulje koje čovjeku u tom trenutku najbolje odgovara, a dobro je izbjegavati i pepremint koji može stvoriti čak i opekline na koži.
Važno je znati da su eterična ulja izrazito koncentrirana pa u slučaju prekomjerne uporabe mogu izazvati smetnje. Zbog toga se uvijek moraju koristiti u skladu s uputama za uporabu ili se treba potražiti savjet aromaterapeuta. Primjerice, mnoga eterična ulja potiču mjesečnicu, dok se u trudnoći smiju korisiti samo ulja dobivena od cvijeća, drveća i južnog voća. 
http://www.beauty-cro.com
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.