четвртак, 13. децембар 2012.

Hleb sa pšeničnim klicama



Ovim postom završavam svoj opus domaćeg hleba. U proteklom periodu, probala sam sve kombinacije i prezentirala Vam najupečatljivije varijante. Jedno je sigurno: kupovni hleb više ne jedemo!
Poneki su se već bacili na posao, kao blogerica Tanja - još u inicijalnom receptu; neki će moguće nakon ovog recepta...
Još jedna pričica, pre samog recepta, vezana za ovu ideju da hleb napravim sa pšeničnim klicama. Postoje tvrdnje da je Biblijski hleb "mana" bio u stvari hleb od proklijalih zrna žitarica. Ako malo razmislimo na tu temu, uklapa se... jer nisu imali baš uvek pri ruci mlin za mlevenje. Jednostavnije je bilo pustiti žito da proklija, meka proklijala zrna usitniti u avanu kamenom ili alatkom i rukama oblikovati hlepčiće koji su se sušili na suncu.

Dakle, ponovo sam proizvela prirodni kvas uz pomoć sveže mlevenog integralnog pšeničnog brašna. U staklenu teglu stavila sam šolju brašna, kafenu kašiku nerafinisanog smeđeg šečera i šolju tople vode. Ostavila sam teglu pokrivenu krpom na mlakom radijatoru 17 sati, kada sam primetila da se penica prilikom fermentacije izdvojila na vrh.


U posudu za mešanje prelila sam sadržaj tegle. Odmerila sam 1 šolju (0,3 dcl) proklijalih pšeničnih klica i samlela ih u blenderu i dodala u kvas. Zatim sam dodala 1/2 šolje očišćenog nepečenog suncokreta, 1/3 šolje samlevenog lana (morate ga samleti jakim blenderom ili u mlinu za kafu, jer ga u suprotnom naš organizam ne može iskoristiti), 5 šolja integralnog pšeničnog brašna, 2 kafene kašike morske soli, 5 supenih kašika nerafinisanog maslinovog ulja i 1 šolju mlake vode. Dobro sam promešala sve drvenom kašikom, pokrila krpom i ostavila da odmara i raste.
Nakon 6 sati stajanja, ponovo sam premesila drvenom kašikom testo i pretresla ga u dugačak kalup koji sam podložila papirom za pečenje i ponovo ostavila da raste, na radijatoru.
Nakon 3 sata, zagrejala sam pećnicu na najjače, stavila kalup sa testom i pekla 40 minuta na 180 stepeni. Sa strane kalupa, stavila sam po činijice sa vodom da ispravaju i pomognu da hleb ne izgubi vlagu, odnosno da korica bude meka.


Rezultat je - savršen! Šta drugo reći!? Probajte!


 
http://sandrinmlin.blogspot.com/


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.