понедељак, 10. децембар 2012.

Mandarina, lek protiv virusa!



Pre dvehiljade godina su već znali za mandarinu, možda su bili sitniji u to doba, ali su je koristili u iste svrhe. Mandarine su prijatnog ukusa, i lako se ljušte. Kome semeje ne smeta nikad se neće razočarati u njenom ukusu. Jedini joj je nedostatak što je mekana i teško se transportuje nasuprot njenim rođacima narandži i limuna.
Hranjivost: Mandarina je bogata vitaminima A,C i B. Značajan je izvor folne kiseline, bioflavona, i selena. Jedan dragoceni joj je sastojak i silikon, što igra bitnu ulogu u razvoju jakih i čvrstih kostiju.
Dejstvo: Gore spomenutim već znamo da mandarin sadrži bioflavone --hesperidin: koji ubija bakterije i viruse; --nobelitin sprečava razvoj krvnih ogrušaka --ruten smanjuje krhkost kapilara, smirujući deluje na srce, nervni sistem i mozak. --tangeretin: jača imuni sistem.
P-vitamin, i bioflavoni štite C-vitamin od uništavajućih delovanja slobodnih radikala. Mandirini su najbolji prirodni antioksidanti,jer sadrže A- ,C-vitamin i flavone. Nadalje sadrži još i fito estrogen.
Hormonska terapija: Slično kao i kod ostalih vrsta citrusa, i mandarina sadrži fitoestrogene, pomoću njih možemo sprečiti poremećaj hormona.Deficit hormona se normalizuje hormonskim terapijama, mada kod nekih pacijenata bolje utiču prirodni estrogeni, koji se nalaze u pojedinim biljkama kao recimo u mandarinama.
Proliv: Ako nam organizam ne želi prihvatiti neku hranu jednostavno će je izbaciti iz sebe. Nepodnošljivost prema nekoj vrsti jela, može biti osetljivost na neku od namirnica, ili prevelika populacija nekih prisutnih bakterija. Mandarine imaju jako antiseptičko dejstvo, kod proliva ne samo što dezinfikuje nego deluje smirujuće na oštećeni crevni sistem.
Upala pluća: Najefikasnije sredstvo protiv bakterija i virusa je vitamin C, pomaže organizmu u stvaranju prirodnog leka protiv virusa i podstiče jačanje imunog sistema. Vitamin A ima slični zadatak. Pomaže u jačanju imuniteta, zatim pomaže lečenje disajnih puteva. Uspešno leči upalna stanja. Prilikom upale pluća preporučuje se uz mandarine da se uzme i kašičica ulja pšenične klice, ova kombinacija podstiče apsorpciju vitamina A.
Bolesti od prehlade: simptomi su kašalj i kijanje. Treba se pripremiti za prijem virusa, sok grejpfruta ili limuna sa malo vode može nam biti od pomoći. Mandarine je preporučljivo je malo kasnije uzimati, kada se virusi smire malo. Mandarine sadrže veliku količinu vitamina C, koji će nam pomoći finaliziramo ozdravljenje,dok vitamin A će odstraniti ostatke upala.
Leči sluzokožu: Preporučljivo je koristiti prirodni sok mandarine i u slučajevima kad već duže vreme kašljemo ili kijamo. Zbog velilog sadržaja vitamina A, uspešno štiti i leči oštećenu sluzokožu. Mandarine smanjuju nadražaj sluzokože, zatim zahvaljuljući sadržaju vitamina A brže i lakše ćemo prebroditi najkritičniji period.

Jača kosti: U našoj ishrani malo biljaka ima koji sadrže silikon. Mandarine ih sadrže u malim količinama ali organizamu ni ne trebaju velike količine. Za jaki kostur potrebno je malo silikona, u vezivnom tkivu koštane structure, najviše deci u razvoju je neophodno. Nalazi se još i u zidovima arterije. Nedostatak silikona smanjuje elastičnost zidova arterija.
Sanjuje grušanje krvi: Zbog sadržaja bioflavona osobama obolelim od tromboze mandarin može biti koristan lek. Flavon nazvan nobelitin sprečava stvaranje ugrušaka krvi u venama.Tokom konzumiranja mandarina zidovi krvnih sudova jačaju i postaju elastičniji.
Smanjuje holesterin: Mandarin potpomaže čišćenje krvi i jetra. Vitamin A i C u velikoj meri sprečavaju stvaranje naslaga u krvnim sudovima.
Prirodan antioksidant: Svi citrusi su prirodni antioksidanti, jer sadrže dobru dozu vitamina A, C, flavona i selena. Antioksidanti deluju zajednički, podpomažu borbu kiseonika protiv slobodnih radikala.
Pripremanje: Na razne načina je možemo pripremiti. Možemo je konzumirati jednostavno oljušteno, međutimi bolesnicima je bolje da dajemo njen oceđen prirodni sok razređen sa malo vode. Ako ne lečimo infekciju, njen sok možemo koristiti bez dodatka vode. Prilikom prehlade, dodajmo malo soka limuna. Deci možemo pripremati pomešano sa više vrsta voća, kao voćnu salatu.

 http://www.mbmkronos.com/index.php/biljna-apoteka




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.