KIVI (Actinidia sinensis - chinensis)
Foto: Lakky,
KIVI
Actinidia sinensis - chinensis
Familiae Actinidiaceae Porodica Aktinidija
antioksidans, antipiretik, antitrombotik, dijetetik, diuretik, febrifug, sedativ
Druga imena. Aktinidija
Strani nazivi. Engleski - kiwifruit; francuski - kiw; kineski - Yang Tao; njemački - kiwi; slovenski - kivi; srpski - kivi; talijanski - kiwi;
Iz povijesti. Svoj naziv ova voćka, zbog sličnosti ploda, boji i oblika dobiva po maljavoj smeđoj ptici kiwi. Domovina kivija je Kina, iz koje se širi cijelim svijetom. U Novi Zeland dolazi 1906. godine pod imenom guščje bobice, gdje spomenuta ptica živi, dobiva svoje današnje ime.
Opis. Grane ove dvodomne biljke penjačice mogu doseći i do 7 m dužine. Širokih je listova s jakom stabljikom. Plod je mesnat, jajastog oblika, sa smeđim dlakavim kožnim omotačem.
Za uzgoj kivija nužno je imati mušku i žensku biljku.
Vrijeme cvatnje. Travanj - svibanj.
Miris i okus. Cijela biljka neugodno miriše, a okus ploda je ugodno slatkasto-kiselkast.
Stanište. Uzgaja se plantažno, te oko kuća.
Branje i prerada. Sabiru se list i plod. Plod se jede sirov, koristi se i za pripremu npr. sirupa, rakija itd.
Ljekoviti sadržaj. Masnoće 0,3%, proteini ugljikohidrati, aktinidin, plifenol, karotin, flavonoidi, antocijanini, lutein, klorofil, folata5%, kalija 11%, celulozna vlakna, magnezij, natrija 4%, željezo, mangana 4%, bakra 5%, vitamina C 75-140 mg, vitamina E4 mg, K 61 mg, B 6-2 mg.
Energetska vrijednost na 100 grama 46 kal.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Današnja znanost preporučuje konzumirati dva do tri ploda kivija dnevno za dobru preventivu u očuvanju kardiovaskularnog sustava, ili kao zamjenu za aspirin.
• Ova količina kivija reducira gustoću krvi te priječi njeno grušanje, odstranjuje povišene masnoće, prijeći ali i liječi infarkt srčanoga mišića i arteriosklerozu krvožilnog sustava, očne bolesti poput mrene i žute pjege, divertikulozu i pretjeranu debljinu.
• Polifenolim, lutein, vitamini C i E smanjuju rizik od možebitnih kardiovaskularnih poremećaja, zaštićuju DNK sustav od štetnog djelovanja slobodnih radikala ali i pomažu bržem oporavku od posljedica štetnog djelovanja slobodnih radikala.
U dijetama kivi ima prednost u odnosu na papaju, mango, i naranče, ako se radi o kardiovaskularnim poremećajima, a preporučuje se:
• kod komplikacija s urinarnim sustavom kao što su kamenci, pijesak, infekcije,
• reumatoidnog artritisa,
• karcinoma jetre i jednjaka,
• te kod djece s tegobama respiratornog sustava kao što su astma i svi oblici kašlja.
Ljekoviti učinci kivija mogu zaista biti iznenađujući, u što sam se osobno uvjerio.
Kuhani listovi kivija su jestivi.
Sok od peteljaka dobro je sredstvo za izbacivanje pijeska iz mjehura, žuči i bubrega.
Zbog antioksidantnih svojstava savjetuje se svakodnevna konzumacija ovoga voća.
Inače po sadržaju antioksidansa na prvome je mjestu naranča sa 6,82%, slijede zatim crveno grožđe 5,99, kivi 5,54, grejp 4,54, bijelo grožđe 2,89, banana 2,10, jabuka 1,92, rajčica 1,57, kruška 1,23, lubenica 0,88%, itd.
Kontraindikacije. Nekim osobama kivi izaziva alergiju.
Čaj
za navedena oboljenja
1 jušna žlica suhih usitnjenih listova,
2 dl vode
Priprema. Vrućom vodom preliti listove, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Uporaba. Piti jednu do tri šalice čaja, prema potrebi.
Plod_
Uzimati dnevno 3-6 kivija u tri navrata, ujutro, u podne i uvečer.
Rakija
Priprema se na isti način kao i s ostalim voćem, osim što je kod vrenja potrebno dodati malo kvasa (vrelko). Najbolje je pripremati miješanu voćnu rakiju.
Uputa za veterinareČaj od listova dobro je sredstvo za njegu domaćih životinja od šuge, napose pasa.
Opis kivija prenesen je iz knjige "liječenje voćem" od homeopate I. Lesingera.
Pripremio i prenio Lakky, 25.12.2010.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.