U novije vreme su lekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivali brojni naučnici iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke i rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lek za lečenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica iz porodice kokoši su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.
Prvenstveno, hemijski sastav: u odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožda i deset puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska
Vrste bolesti
|
komada jaja
|
Povišeni
pritisak
|
120
|
Čir u
stomaku
|
120
|
Višak
holesterola
|
240
|
Neuredna
probava
|
240
|
Arterioskleroza
|
240
|
Prolepšavanje
tena
|
240
|
Dijabetes
|
240
|
Regeneracija
organizma
|
240
|
Bronhijalna
astma
|
240
|
Jačanje
memorije
|
240
|
Tuberkuloza
|
240
|
Gastritis
|
240
|
Anemija
|
240
|
Teži
oblik astme
|
240
|
Migrena
|
240
|
Infarkt
|
240
|
Nervno
rastrojstvo
|
240
|
Tumor
na mozgu
|
1080
|
Pojačan fizički napor (sportisti i fizički radnici)
|
1080
|
• deca do 3 godine – 2 jajeta dnevno
• deca od 3 do 5 godina – 3 jajeta dnevno
• deca od 5 do 10 godina – 4 jajeta dnevno
• deca preko 10 godina primenjuju terapiju propisanu za odrasle
• deca od 3 do 5 godina – 3 jajeta dnevno
• deca od 5 do 10 godina – 4 jajeta dnevno
• deca preko 10 godina primenjuju terapiju propisanu za odrasle
Na slici su prikazana jaja japanske prepelice postavljena
pored loptice za golf, radi lakšeg poređenja veličine
Jaja se konzumiraju
sirova tj. presna, cela dnevna doza odjednom i to ujutru na prazan stomak, pola
sata pre jela. Radi lakše konzumacije, dozvoljeno ih je ulupati mikserom,
dodati malo jogurta ili soka od limuna, pomorandže, višnje ili jabuke,
zasladiti šećerom, medom ili čokoladom u prahu (izuzetak su, naravno,
dijabetičari). U principu, svako može da ih uzima onako kako mu najviše
odgovara, sve dok ih uzima sirova i cela (i žumance i belance).
Prirodni sok od narandže, jabuke ili višnje, ceđeni limun
ili čokolada u prahu sjajan su dodatak sveže umućenim jajima od prepelice, a
sve u cilju lakšeg ispijanja
Osobe kojima je žuč
osetljiva na jaja moraju biti obazrive sa terapijom. Lečenje započinju
uzimanjem jednog jajeta na dan, a dnevnu dozu svode na 3 do 4 jajeta. Ukoliko
im i ova smanjena doza ne bude prijala, terapija se mora prekinuti. Terapiju je dozvoljeno sprovoditi i kada se po preporuci lekara već uzimaju neki lekovi. Izuzetak je slučaj kada je uz prepisane lekove zabranjeno unošenje belančevina (mesa, mleka, jaja...).
Dva meseca posle završetka kure, ako je potrebno, kura se može ponoviti. Čak je i preporučljivo sprovesti dve kure u prvoj godini, s tim što pauza izmedu prve i druge ne bi trebalo da bude duža od 6 meseci.
Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice je savršen izvor energije: 5 jaja, 1 supena kašika meda i 2 dcl voćnog soka ili mleka dobro izmešati i popiti pola sata pre doručka. A što je najvažnije, ne podležu antidoping kontroli!
Jaja se čuvaju u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru, na temperaturi od 1 do 4°C. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe 60 dana u sirovom stanju, a po isteku tog roka mogu se upotrebljavati kuvana, pečena ili pržena.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.