недеља, 15. октобар 2017.

Koji su razlozi za oproštaj i kako naučiti opraštati?

Picture  
Naučimo da opraštamo
Oproštaj je oslobađanje od granica koje smo sami postavili i destruktivnih optužbi za ponašanje koje nas vezuju za prošlost.  


Oproštaj takođe oslobađa od bijesa, straha, tuge, nezadovoljstva i drugih negativnih osjećanja, otvarajući srce sreći, miru i ljubavi.
Čak i ako nije lako, ne smijemo dozvoliti prošlosti da prevaziđe naše živote; moramo osloboditi bol koji doživljavamo i ograničenja koja nas sprečavaju da živimo punim plućima.

 
Koji su razlozi za oproštaj?
Praštanje nam omogućava:

- Da se oslobodimo prošlosti.

- Ključ je za dobro fizičko, psihičko i emocionalno zdravlje.

- Da se oslobodimo svih negativnih osjećanja.

- Pronađemo mir.

- Poboljšamo naš društveni život pošto prestanemo da dokazujemo neprijateljstvo prema ljudima.


Kako podsticati oproštaj
Evo nekoliko savjeta kako biste razvili svoju sposobnost da oprostite:

- Nađite svaki dan vremena da razmišljate i istražujete svoj um, kako biste pokušali da se oslobodite bilo kakvog osjećaja zatvorenosti. Zamislite sebe sa velikom knedlom u grlu, dišite polako i zamislite da se postepeno rastvara i da se osjećate slobodnije i lakše. Snaga mašte je ogromna.

- Oproštaj ne znači pomirenje, ne morate se izvinjavati drugoj osobi niti tolerisati njeno ponašanje; samo treba da stavite po strani vašu patnju.

- Ako osjećate duboko neprijateljstvo prema nekome, napišite pismo oproštaja u kojem pokazujete svoja osjećanja. Ako ne želite da ga pošaljete, nemojte to uraditi, ali to je način da se oslobodite negativnih osjećanja prema drugoj osobi. Ako ponavljate pisanje svakodnevno, to može biti korisan sigurnosni ventil za vas.

- Izbjegavajte negativne ambijente bezosjećajnih i bezobzirnih ljudi koji vas napadaju, krećite se u zdravim sredinama, gdje možete održavati zdrav um i energiju koja vas okružuje, bez kontaminacije.

- Zapamtite da ne treba da isključite sebe iz kruga oprosta, morate oprostiti sami sebi što nijeste bili savršeni, što ste napravili greške kao i ostali. Vi zaslužujete isto saosjećanje i razumijevanje drugih, kako bi pronašli pozitivizam i slobodu življenja u miru.
Picture

Sposobnost praštanja ne radi na isti način kod svih osoba, nekima je potrebno više vremena od ostalih da se razvije, ali cilj se može postići.

Onaj ko nije praštao je sklon da pati od anksioznosti, depresije, kardiovaskularnih bolesti, hroničnog bola u leđima, neurološkog poremećaja sluha i nepravilnog funkcionisanja imunog sistema, pored toga oni nemaju društveni život, osjećaju se usamljeno i jadno, ne mogu da uživaju potpuno u životu.



Izvor: https://lamenteemeravigliosa.it/praticare-il-perdono/

Prevele: Ana i Beba Muratović - bebamur.com


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.