уторак, 17. октобар 2017.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА

  

Јелеосвећење или свештање масла јесте света тајна у којој се хришћанину, помазивањем извесних делова тела освећеним јелејем (уљем), невидљиво даје благодат Божја, која исцељује душевне немоћи — грехе, а понекад и телесне болести.
Ова света тајна води порекло од самог Спаситеља, јер су Његови ученици, по Њеgовој заповести, „мазали уљем многе болеснике и исцељивали их”.Црква је употребљавала ову свету тајну од најранијих времена. То се види из речи светог апостола Јакова који каже: Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грехе учинио, опростиће му се. У овој светој тајни читају се седам Апостола и седам Еванђеља; после сваког Еванђеља свештеници помазују болеснике јелејем који је помешан са вином, и то помазују чело, ноздрве, образе, уста, прса, и руке на обе стране, при чему се изговара молитва.


Посуда са кандилом, уљем, пшеницом и свећама за јелеосвећење


Ову свету тајну врше седам свештеника, у недостатку три, а у случају потребе и један. Током свог земаљског живота Христос је учинио мноштво исцељења. Он је често питао оне који су му се обраћали за помоћ: Верујете ли да могу то учинити? Исцељујући тело од болести, Он је исцељивао и душу од погубног греха – неверовања.


Током савршавања тајне јелеосвећења чита се један канон, пева се више тропара различитим светима и потом се чита седам одељака из Апостола и из Јеванђеља. Затим следи читање седам молитви. Сво ово чудесно свештенослужење показује преобилну милост Господњу према верујућој болесној браћи. Ову свету тајну свештеник може вршити над сваким болесником који са вером затражи помоћ црквених старешина, према препоруци Апостола Јакова. 


Извор Светосавње.рс

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.