недеља, 22. октобар 2017.

Crna boja – horoskopski znak Škorpije

“I reče Bog: ‘Neka bude svetlost!’ I bi svetlost. I vide Bog da je svetlost dobra; i rastavi Bog svetlost od tame. Svetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro – dan prvi.” (1. Mojsijeva 1:3-5)
Crna, pre svega, nije boja. Naziva se i ahromatska boja pošto u njoj nestaju, upijaju se svi talasi svetlosti, koji padaju na njenu površinu.

Tama, mrak i to apsolutni, nepoznato, htonsko – demonsko, prvobitni haos, smrt, bolest, tuga, senka.

Ovo su neke od arhetipskih osobina crne boje.
Crna boja je u Jungovoj analitičkoj psihologiji jedan od glavnih simbola nesvesnog.
Arhetip Senke, tamni brat u nama, označava sve ono što je nerazvijeno, nediferencirano i nepriznato u nama samima. *1
Nigredo je pojam iz alhemije, to je početno stanje svakog alhemijskog procesa. To je faza ništavila, praznine, odsustva. Bez nje se ne može, iz nje nastaje život, ona je baza, osnova.

Škorpija vlada 8.kućom Zodijaka, kućom smrti ali i novog života, regeneracije, vitalne snage.
Kada kažem vitalna snaga, pravim razliku u odnosu na divlju, neobuzdanu snagu, gotovo nemerljivog intenziteta, kao što je snaga Ovnova praćena upornošću ili snaga Lavova praćena sjajem i željom za pridobijanjem određenog stepena moći.

Crna boja, kao svesni izbor, van nametnutih kulturoloških i modnih trendova je hrabar izbor. To je boja elegancije.  
Škorpije umeju izuzetno dobro da vladaju crnom bojom, da upiju sve svetlosne talase, koji se emituju oko njih i pretvore to u svoj lični sjaj.
 

Astrostatistika nam daje podatak da je procenat Škorpija na javnoj sceni, bez obzira da li se radi o domaćoj ili svetskoj, dominantan u odnosu na druge predstavnike Zodijaka.

Škorpija, kao i crna boja, upija sve i sjaji intenzivno svojim šarmom, harizmom, snagom ličnosti. Poraze ne priznaje, pretvara ih u pobede, crpeći snagu i vitalnost iz neiscrpnog vrela regeneracije i vitalnosti.
Trojstvo – život, smrt i uskrsnuće je našlo svoj dom u kući kojom vlada Škorpija i u crnoj boji kao simbolu.
Nema sentimentalnosti, oproštaja, Škorpija upija svaku osobinu, dobru i lošu, osoba iz okruženja, postavi ih (surovo) na mesto, koje im pripada.


Odevni predmeti crne boje upijaju osobine i emocije osobe, koja ih nosi. Ako su osobe u žalosti, tuže i pate, tako će i delovati crna boja.
Ali – ako je odevni predmet crne boje upotrebljen da istakne osobu, koja je nosi, njenu samoverenost, šarm, harizmu onda je to sinonim elegancije, onako kako Škorpije umeju da nose svoj simbol.
 

Osobe bez pomenutih ličnih karakteristika, bez obzira kom horoskopskom znaku da pripadaju, bolje da izbegavaju crnu boju u svojoj garderobi.


Primeri:
– crno kao senka, tamni brat – Dostojevski
– crno kao boja elegancije – Grejs Keli, princeza od Monaka
– crna na estradi i javnoj sceni – Bora Đorđević, suzana Mančić, Bora Tororović, Ljubiša Samardžić



Crna boja – foto esej
  Vrani konj



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.