четвртак, 28. јул 2016.

Kako prepoznati i spriječiti simptome sunčanice


Kako prepoznati i spriječiti simptome sunčanice


Kako prepoznati i spriječiti simptome sunčanice
Napokon smo u srcu najtoplijeg godišnjeg doba, ali osim pozitivnih utjecaja nerijetko donosi i one negativne kao što su prve sunčanice ili sunčane opekotine.

Sunce, koje svi toliko volimo ima mnoge prednosti. Ipak, poznato je da nije poželjno dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama. Ovaj dragocjeni izvor vitamina D preporučljivo je uzimati u malim dozama. Tijekom izlaganja suncu tijelo regulira temperaturu radom kardiovaskularnog sustava i znojenjem. Ono ima postavljenu granicu izdržljivosti od sunčevih zraka te kada pretjeranim izlaganjem prijeđe tu granicu, tijelo prelazi u hipertermiju, kada više nije u stanju proizvoditi znoj koji je potreban za reguliranje unutarnje topline. Nekontrolirano duga izloženost suncu dovodi do pretjeranog tjelesnog zagrijavanja uzrokujući na kraju opekotine na koži, sunčanicu ili toplinski udar.

Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje te u nekim ozbiljnim slučajevima može djelovati opasno na vitalne funkcije organizma. Zato je bitno na vrijeme prepoznati simptome koje ćemo navesti u nastavku.

Simptomi sunčanice

Kako ćete prepoznati simptome sunčanice? 


Kako ćete prepoznati simptome sunčanice?
Kako ćete prepoznati simptome sunčanice? Prije svega simptomi sunčanice su najčešće suha koža uz osjetno povišenu tjelesnu temperaturu. Na koži se mogu pojaviti mjehurići ili crvenilo koji izazivaju svrbež i žarenje. U nekim slučajevima može se pojaviti pretjerana osjetljivost očiju na svjetlost, suzenje ili fotofobija. Zatim su tu i drugi simptomi od glavobolje, vrtoglavice, nemira, smušenosti, te vidljivo crvenilo lica, kao i pojačano znojenje, žeđ, mučnina i povraćanje. 
Ako se osoba ogluši na ove alarme, ubrzo osjeti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima je omamljena, raširenih zjenica, te se na koncu može i onesvijestiti. Bilo je ubrzano, a disanje plitko i brzo. Zato je važno na vrijeme uočiti simptome te ako je situacija kritična odmah pozvati liječnika ili hitnu pomoć.

Što napraviti u slučaju sunčanice?

Sunčanica može trajati ovisno o količini izlaganja visokoj temperaturi, odnosno izlaganju utjecaju sunčeve topline. Ako je blaži oblik sunčanice simptomi će nestati u roku od nekoliko sati u suprotnom će biti dosta dugotrajniji. Odmah kod prvih simptoma uzrokovanih sunčanicom potrebno se smjestiti u hladovinu ili u svježu prostoriju u polu ležeći položaj, raskomotiti odjeću, dopustiti koži da diše i piti veće količine svježe tekućine kako bi se tijelo hidratiziralo i rashladilo iznutra. Potrebno je sniziti visoku tjelesnu temperaturu stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu.

Poseban oprez kod djece i trudnica

Djeca i trudnice najviše su izloženi opasnosti od sunčanice. 


Djeca i trudnice najviše su izloženi opasnosti od sunčanice.
Djeca i buduće mame najviše su izloženi opasnosti od sunčanice. Za njih je posebno važno da ograniče boravak na suncu na kratke vremenske intervale, odnosno kada sunčeve zrake nisu osobito jake. Odjeća je važan faktor u zaštiti od sunčevih zraka. Zato birajte laganu i svijetlu odjeću u kombinaciji sa šeširom koji će osim kao modni dodatak štiti i od sunčevog utjecaja.

Spriječite nastanak sunčanice

Već ste se do sada uvjerili kako je najbolji način kojim ćete spriječiti nastanak sunčanice upravo izbjegavanje dugotrajnog izlaganja suncu. Konkretno biste trebali izbjegavati izlaganje za vrijeme najjačeg sunca. Ako nikako ne možete izbjeći boravak na jakom suncu svakako se zaštitite sa šeširom i sunčanim naočalama, a za dodatno hlađenje s vremena na vrijeme navlažite šešir. Tako ćete hladiti glavu i vaše tijelo će vam biti zahvalno. Za vrijeme izlaganja sunčevim zrakama hidratacija je na prvom mjestu. Redovito pijte, a ako provodite dane na moru iskoristite to i češće se okupajte. 


Izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu 
 
Izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu
Zanimljiva je činjenica da je Sunce smješteno dalekih 149 milijuna kilometara od Zemlje, a ipak nam svojom energijom omogućuje opstanak. Još od davnih antičkih vremena ljudi su se štitili od sunca tražeći svoje utočište u hladovini, daleko od sunčevih zraka. Kada se pojavio novi trend osunčane kože, većina osoba je počela previše boraviti na suncu kako bi postigli „zdrav“ i lijep ten izlažući se sunčevim zrakama bez zaštite. S vremenom smo došli do saznanja kako je Sunce bitno za naše zdravlje, ali samo u umjerenim dozama. 

Sunce svima donosi pozitivnu energiju, snagu i veselje, upravo zato uživajte u ljetnim čarima i svakako se zaštitite kako biste na kraju još jedne sezone ponijeli sa sobom samo one pozitivne doživljaje.


Izvor Salveopharma.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.