Svakodnevna konzumacija
kuvanog pasulja povezana je sa nižom koncentracijom takozvanog lošeg
(LDL) holesterola u krvi.
Kanadski naučnici iz bolnice Sent Majkls (St. Michael's Hospital) u Torontu su na osnovu praćenja 1.037 ispitanika izračunali da je svakodnevnu konzumaciju kuvanog pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom LDL holesterola u krvi.
Učesnici istraživanja su se te ishrane pridržavali u prosečnom trajanju od šest sedmica, piše portal Pliva.
U stručnom časopisu "Canadian Medical Association Journal" se dodaje da je većina ispitanika bila srednje životne starosti, a mahunarke su u pogledu kontrole lošeg holesterola bile nešto efikasnije kod muškaraca.
Istraživači objašnjavaju da veći udeo pasulja i drugih mahunarki u ishrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom.
Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porekla, vitamina i minerala.
Izvor
Kanadski naučnici iz bolnice Sent Majkls (St. Michael's Hospital) u Torontu su na osnovu praćenja 1.037 ispitanika izračunali da je svakodnevnu konzumaciju kuvanog pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom LDL holesterola u krvi.
Učesnici istraživanja su se te ishrane pridržavali u prosečnom trajanju od šest sedmica, piše portal Pliva.
U stručnom časopisu "Canadian Medical Association Journal" se dodaje da je većina ispitanika bila srednje životne starosti, a mahunarke su u pogledu kontrole lošeg holesterola bile nešto efikasnije kod muškaraca.
Istraživači objašnjavaju da veći udeo pasulja i drugih mahunarki u ishrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom.
Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porekla, vitamina i minerala.
Izvor
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.