субота, 21. март 2015.

U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

6 tjelesnih tkiva koji se mogu regenerirati putem ishrane

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević
Matrix World
GreenMedInfo.com
Možda će ovo neke iznenaditi, osobito osobe konvencionalne medicinske izobrazbe, ali jedno od zadanih stanja tijela jest neprekidna regeneracija. Bez procesa koji je nalik upalnima, a pri kojem se odvija kontinuirani stanični promet unutar tijela – život i smrt se neprestano isprepliću – čudo ljudskog tijela ne bi postojalo.
U vremenima bolesti, međutim, regenerativni procesi su prevladani degenerativnima. To je stanje kada medicina može izvesti najplemenitiji podvig gurkajući tijelo natrag u ravnotežu s hranom, biljem, hranjivim tvarima, iscjeljujućim energijama, kao  n.pr. iscjeljujućom namjerom. Danas, međutim, medicina temeljena na lijekovima stalno koristi kemikalije koje nemaju nimalo regenerativnog potencijala; dapače, one uvijek ometaju tjelesnu samoobnovu kako bi potisnule simptome protiv kojih se primjenjuju.
Unatoč potpuno heretičnoj prirodi stvari koje stimuliraju ozdravljenje i obnavljanje naspram konvencionalnog medicinskog sustava koji s neodobravanjem gleda na, ili je nepovjerljiv prema spontanoj remisiji u korist potiskivanja simptoma i upravljanja bolesti, tijekom posljednjih godina se nakupilo niz značajnih studija o toj temi.
Obnova živaca – Postoji široki raspon prirodnih sastojaka koji imaju dokazane nervno regenerativne učinke. Studija objavljena 2010. god. u časopisu „Istraživanje pomlađivanja“, na primjer, je otkrila da kombinacija borovnica, zelenog čaja i karnozina sadrži neuritogenik (promotor neuronske regeneracije) i obnavljajuće učinke matičnih stanica kod životinjskih modela neurodegenerativnih bolesti. Ostali istraženi neuritogenski sastojci uključuju:
  1. Kurkumu
  2. Gljivu lion mane
  3. Apigenin (sastojak u povrću kao što je celer)
  4. Borovnicu
  5. Ginseng
  6. Huperzin
  7. Natto
  8. Crvenu kadulju
  9. Resveratrol
  10. Kraljevsku mliječ
  11. Teanin
  12. Ashwagandu
  13. Kavu (trigonelin)

Kraljevska mliječ

Postoji još jedna skupina sastojaka koji obnavljaju živce, a koji su poznati kao remijelinizacijski spojevi. Oni stimuliraju popravak zaštitne ovojnice oko osi neurona poznate kao mijelin, a koji je često oštećen pri neurološkoj ozlijedi i/ili disfunkciji, osobito  autoimunološkim i cjepivima potaknutim demijelinizacijskim bolestima.
Također treba napomenuti da su čak i glazba i zaljubljivanje proučavani zbog moguće stimulacije neurogeneze, obnavljanja i/ili popravka neurona, što ukazuje da regenerativna medicina nužno ne zahtjeva uzimanje nečega; dapače, široki raspon terapeutskih aktivnosti su uključeni kako bi poboljšali zdravlje i dobrobit također.
Regeneracija jetre – Glicirizin, spoj pronađen u sladiću, a koji se nedavno pokazao kao jak anti-SARS agens, se pokazao kao stimulator regeneracije jetrine mase i njene funkcije u životinjskom modelu hepatektomije. Ostale regenerativne tvari jetre uključuju:
  1. Karvakrol (hlapljivi sastojak origana)
  2. Kurkumu
  3. Korejski ginseng
  4. Rooibos
  5. Vitamin E

Rooibos

Obnavljanje beta-stanica – Nažalost, medicinska zajednica tek treba iskoristiti potencijal prirodnih sastojaka koji preusmjeravaju dijabetes. Dok se milijarde dolara godišnje fokusira na skupe terapije matičnim stanicama, otočne stanice i na niz sintetičkih droga u razvojnim sustavima, naši kuhinjski ormari i naša dvorišta možda već sadrže dugo traženi lijek za dijabetes tipa 1.
Slijedeći sastojci su se eksperimentalno dokazali kao regeneratori beta stanica koje proizvode inzulin, a koje bivaju uništene kod dijabetesa ovisnog o inzulinu, a koji kada se jednom obnovi, može (barem u teoriji) obnoviti zdravlje pacijenta do točke kada mu više nije potreban inzulinski nadomjestak.
  1. Gymnema Sylvestre (“šećer razarač”)
  2. Nigella Sativa („crni kim“)
  3. Vitamin D
  4. Kurkuma
  5. Arginin
  6. Avokado
  7. Berberin (nalazi se u gorkim travama kao što su žutika i goldenseal)
  8. Gorka dinja
  9. Blitva (da, zeleno lisnato povrće)
  10. Kukuruzna svila
  11. Stevija
  12. Sulforafan (posebno koncentriran u izdancima brokule)

Gorka dinja

Obnavljanje hormona – Postoje sekretagogi koji povećavaju mogućnost endokrine žlijezde da luči još hormona, a postoji tvar koja doista regenerira hormone koji su degradirali (emisijom elektrona) u potencijalno karcinogene „prolazne“ metabolite hormona. Jedan od tih tvari je vitamin C. Kao jaki donator elektrolita, ovaj vitamin može doprinijeti elektronima da uskrsnu formu i funkciju estradiola (estrogena; E2), progesterona i testosterona. U kombinaciji s hranom koja može poduprijeti funkciju žlijezda, kao što su jajnici, vitamin C može predstavljati izvrstan nadomjestak ili alternativu hormonskoj zamjenskoj terapiji.


Obnova srčanih stanica – Ne tako davno, vjerovalo se da se srčano tkivo ne može obnoviti. Novo, ali rapidno rastuće tijelo eksperimentalnih istraživanja sada indicira da to jednostavno nije istina, a postoji vrsta regenerativnih sastojaka srčanog tkiva koji su poznati kao neokardiogene tvari. One su u mogućnosti stimulirati stvaranje kardioloških progenitorskih stanica (očinskih stanica) koje mogu profilirati u zdravo srčano tkivo, a uključuju slijedeće:
  1. Resveratrol
  2. Sibirski ginseng
  3. Ekstrakt crvenog vina
  4. Geum Japonicum
  5. N-acetil-cistein
Još jedan nevjerojatan primjer obnove srčanih stanica je ono što je poznato kao feto-materinsko putovanje matičnih stanica kroz posteljicu. Fetus tim putem majci pruža matične stanice koje mogu obnoviti oštećene srčane stanice, a vjerojatno i široki raspon ostalih staničnih vrsta.

Sibirski ginseng

Obnavljanje hrskavice/zglobova/kralježnice – Kurkuma i resveratrol su se pokazali kao pomagači pri oporavku od ozljeda kičmene moždine. Više od desetak ostalih prirodnih sastojaka su obećavajući u ovom području. Što se tiče bolesti kičmene moždine, kao na primjer osteoartritisa, postoji široki raspon potencijalno obnavljajućih sastojaka.
Naposljetku, regenerativna medicina prijeti potkopavanjem ekonomske infrastrukture koja podupire moderni i sasvim iskreno degeneratini zdravstveni sustav  temeljen na lijekovima. Suzbijanje simptoma je profitabilno jer osigurava perpetuiranje izvorne osnovne bolesti i stvaranje rastućeg niza dodatnih simptoma potaknutih liječenjem.

“Crni kim”
Ovo je neodrživi, beskonačan model rasta koji dijeli značajke karakteristične za proces samog raka – model  koji je, po svojoj prirodi, osuđen na propast i koji će s vremenom kolabrirati. Kultiviranje prehrane, načina života i stavova koji pogoduju tjelesnom obnavljanju, mogu nam pomoći da dostignemo tjelesnu slobodu koja je preduvjet za oslobođenje ljudske duše i duha također.

 Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.