Najbolji borac protiv prolećnog umora je pravilna ishrana.
Sezonska hrana je vaš saveznik, a posebno zeleno lisnato povrće koje
čisti telo od toksina.
Nuticionisti savetuju da dan trebna započeti šoljom zelenog čaja, a da
je najbolje da svaki obrok započnete zelenom salatom, jer tako pomažete
organizmu da lakše vari. Naravno treba je jesti i tokom obroka.
Takođe, veoma je važno da zeleno lisnato povrće minimalno termički obrađujete, da bi zadržalo što više korisnih sastojaka.
KOPRIVA
Kopriva je savršena kada je reč o zdravoj ishrani. Bogata je kalcijumom, magnezijumom, cinkom, manganom, bakrom i vitaminima K i C. Sada se koriste mladi listovi, a možete je spremati kao dodatak čorbama, musaki, piti ili jednostavno od nje skuvati čaj. Pomaže obolelima od anemije, reumatizma, oboljenja žuči i jetre, odličan je diuretik.
BLITVA
Blitva sadrži vitamin C, beta-karoten, kalijum, mangan, gvožđe, kalcijum, dobar je diuretik i korisna je za imunitet. Zahvaljujući antocijanima i beta-karotenu štiti organizam od raka debelog creva i čuva kožu. Osim toga sadrži dovoljno magnezijuma i kalcijuma koji kostima daju čvrstinu, a tu je i vitamin A koji je koristan za vid. Blitva sprečava i visok pritisak.
SPANAĆ
Spanać je najhranljivija namirnica, puna vitamina i minerala. Vrlo je važno da ga kratko kuvate, oko minut, da bi zadržao sve hranljive sastojke u koje spadaju kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamini C, A, K, folnu kiselinu. Razne studije su pokazale da konzumacija spanaća deluje zaštitno kada je reč o oksidativnom stresu mozga, kao i da se smanjuje degradacija moždanih funkcija usled starenja.
Izvor

Takođe, veoma je važno da zeleno lisnato povrće minimalno termički obrađujete, da bi zadržalo što više korisnih sastojaka.

Kopriva je savršena kada je reč o zdravoj ishrani. Bogata je kalcijumom, magnezijumom, cinkom, manganom, bakrom i vitaminima K i C. Sada se koriste mladi listovi, a možete je spremati kao dodatak čorbama, musaki, piti ili jednostavno od nje skuvati čaj. Pomaže obolelima od anemije, reumatizma, oboljenja žuči i jetre, odličan je diuretik.

Blitva sadrži vitamin C, beta-karoten, kalijum, mangan, gvožđe, kalcijum, dobar je diuretik i korisna je za imunitet. Zahvaljujući antocijanima i beta-karotenu štiti organizam od raka debelog creva i čuva kožu. Osim toga sadrži dovoljno magnezijuma i kalcijuma koji kostima daju čvrstinu, a tu je i vitamin A koji je koristan za vid. Blitva sprečava i visok pritisak.

Spanać je najhranljivija namirnica, puna vitamina i minerala. Vrlo je važno da ga kratko kuvate, oko minut, da bi zadržao sve hranljive sastojke u koje spadaju kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamini C, A, K, folnu kiselinu. Razne studije su pokazale da konzumacija spanaća deluje zaštitno kada je reč o oksidativnom stresu mozga, kao i da se smanjuje degradacija moždanih funkcija usled starenja.
Izvor
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.