Ево како би требало да изгледа
правилна и уравнотежена исхрана у дане поста: Дан треба почети доручком и
обавезно предвидети време и организовати набавку за сва три основна
дневна оброка. Веома је важно свакодневно јести воће и пити природно
цеђене сокове. Обавезно једанпут дневно јести салате од свежег или
киселог поврћа, као и јела од куваног, бареног или динстаног поврћа.
Сваки дан унети оброк од махунарки (грашак, сочиво, пасуљ, леблеблије,
бораније, печурке) које имају низак гликемијски индекс, а пружају
довољно енергије за бројне дневне активности. Од махунарки могу да се
кувају чорбе, да се праве салате, пиреи, пите, варива и мусаке. Свежи
воћни сокови, воће и пиреи од воћа треба да се нађу на вашем менију два
пута у току дана. Свакодневно у организам треба унети два и по литра
воде и чаја.
У почетку овакогвог режима исхране постоје пролазне краткотрајне реакције организма које су последица чишћења и избацивања токсина. Пробавне тегобе, промена апетита, промена расположења итд. Појачана потреба за јелом може да буде и последица ниског нивоа шећера у крви или велике количине киселине у желуцу. Зато је веома важно да једете на два до два и по сата да бисте избегли ове симптоме. за пар дана ће симптоми нестати и вратите се на четири до пет оброка дневно.
Супа од разног поврћа
Потребно: мало уља, 1 главица лука, ситно исецканог, 1/2 црвене паприке, исецкане на коцкице, 1/2 зелене паприке, исецкане на коцкице, 1 стабљика целера, исецкана,1 шаргарепа, изрендана ситно, 1 литар воде, 1 кромпир, ољуштен и исецкан на коцкице, 1/2 шоље грашка, 1/2 шоље кукуруза, 1 шоља цветица од карфиола, 3 листа купуса, исецкана на коцкице, 1 лист ловора, со или вегета, бибер, посни резанци или шоља пиринца, опраног;
Припрема: На мало уља пропржити ситно исецкан лук, паприку, целер и шаргарепу. Постепено додавати воду. Кад прокљуца, додати остале састојке и кувати на тихој ватри још 15 минута или док се тестенина или пиринац не скувају. Када се пости на води, једноставно изоставити уље и све барити.
http://eparhijaniska.rs/корак-ка-здрављу/
У почетку овакогвог режима исхране постоје пролазне краткотрајне реакције организма које су последица чишћења и избацивања токсина. Пробавне тегобе, промена апетита, промена расположења итд. Појачана потреба за јелом може да буде и последица ниског нивоа шећера у крви или велике количине киселине у желуцу. Зато је веома важно да једете на два до два и по сата да бисте избегли ове симптоме. за пар дана ће симптоми нестати и вратите се на четири до пет оброка дневно.
Супа од разног поврћа
Потребно: мало уља, 1 главица лука, ситно исецканог, 1/2 црвене паприке, исецкане на коцкице, 1/2 зелене паприке, исецкане на коцкице, 1 стабљика целера, исецкана,1 шаргарепа, изрендана ситно, 1 литар воде, 1 кромпир, ољуштен и исецкан на коцкице, 1/2 шоље грашка, 1/2 шоље кукуруза, 1 шоља цветица од карфиола, 3 листа купуса, исецкана на коцкице, 1 лист ловора, со или вегета, бибер, посни резанци или шоља пиринца, опраног;
Припрема: На мало уља пропржити ситно исецкан лук, паприку, целер и шаргарепу. Постепено додавати воду. Кад прокљуца, додати остале састојке и кувати на тихој ватри још 15 минута или док се тестенина или пиринац не скувају. Када се пости на води, једноставно изоставити уље и све барити.
http://eparhijaniska.rs/корак-ка-здрављу/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.