Zeleno lisnato povrće je verovatno najbolja hrana ikada smišljena, kupljenja, skuvana, pojedena… U kombinaciji sa kvalitetnim
izvorom proteina ovo povrće je savršen ručak, večera, užina – šta god.
Možete ga jesti u svako doba dana, na hiljadu i jedan način i nikad neće
pogrešiti. Bez obzira na ciljeve – bilo da idete na povećanje mišićne mase ili na smanjenje telesnih masti ili oba, zeleno lisnato povrće će uvek raditi za vaš cilj.
Pre nego što se bacimo na detalje da se dogovorimo o kom povrću pričamo. U zeleno lisnato povrće spada: sve vrste zelene salate (puterica, kristal salata, endivija…), brokoli, kelj, prokelj, kupus, spanać, listovi mladog luka…
„Otkriće“ ove grupe super povrća desilo se početkom novog milenijuma tj oko 2000. godine. Naravno ljudi su i pre toga jeli ove namirnice ali od onda je krenula neka vrsta revolucije gde jednostavno nema dijete gde se ne preporučuje maltene neograničen unos ovog povrća. U stvari sve je nekako ozvaničeno preporukom Ministarstva poljoprivrede SAD-a kad su u njihove preporuke zdrave ishrane ubacili obavezan unos zelenog lisnatog povrća bar tri puta nedeljno. Američka asocijacija dijabetičara je ubrzo nakon toga preporučila unos ovog povrća kao deo lečenja i prevencije hroničnih bolesti, radi zdravlja digestivnog sistema itd. Naglasili su dodatno da što je povrće tamnije (zeleno) to je zdravije. Naime, što je boja intenzivnija to je koncetracija mikronutrijenata veća. A čega zapravo ima u zelenom lisnatom povrću?
Zeleno lisnato povrće možete spremati na puno načina. Najbolje je kad god i koliko god možete da ga jedete sveže. Ali ne brinite iako morate da ga skuvate – neki od nutrijenata se bolje apsorbuju i aktivniji su ako je povrće skuvano. Takođe ne brinite ako kupujete zamrznuto umesto svežeg – zimi nemamo puno izbora a verujte bolje išta nego ništa što se tiče zelenog lisnatog. Najbolje kombinujte – kuvani spanać za ručak, zelena salata za večeru. Mladi luk možete kombinovati sa sendvičima, kelj sa ribom, kupus ide uz dobro parče mesa. Što više kombinacija to bolje – freekombinujte i ne brinite – malo kalorija, puno dobrih stvari – ne možete pogrešiti za zelenim lisnatim.
Izvor
Pre nego što se bacimo na detalje da se dogovorimo o kom povrću pričamo. U zeleno lisnato povrće spada: sve vrste zelene salate (puterica, kristal salata, endivija…), brokoli, kelj, prokelj, kupus, spanać, listovi mladog luka…
„Otkriće“ ove grupe super povrća desilo se početkom novog milenijuma tj oko 2000. godine. Naravno ljudi su i pre toga jeli ove namirnice ali od onda je krenula neka vrsta revolucije gde jednostavno nema dijete gde se ne preporučuje maltene neograničen unos ovog povrća. U stvari sve je nekako ozvaničeno preporukom Ministarstva poljoprivrede SAD-a kad su u njihove preporuke zdrave ishrane ubacili obavezan unos zelenog lisnatog povrća bar tri puta nedeljno. Američka asocijacija dijabetičara je ubrzo nakon toga preporučila unos ovog povrća kao deo lečenja i prevencije hroničnih bolesti, radi zdravlja digestivnog sistema itd. Naglasili su dodatno da što je povrće tamnije (zeleno) to je zdravije. Naime, što je boja intenzivnija to je koncetracija mikronutrijenata veća. A čega zapravo ima u zelenom lisnatom povrću?
- Ove vrsta povrća je pre svega poznata po gustini vitamina – vitamini A, C, K, folna kiselina. Samo radi podsećanja vitamin A je neophodan za zdravlje važe kože i očiju, vitamin C je jedan od najjačih antioksidanata ikada, a vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi. Folna kiselina je jedan od B vitamina i jedan od najvažnijih uloga joj je obnavaljanje krvnih elemenata.
-
Kalcijum i gvožđe i magnezijum su prisutni u svom zelenom lisnatom povrću. Kalcijum je naravno neophodan za zdravlje kostiju, ali ima važnu ulogu i u mišićnoj kontrakciji. Magnezijum su nedavno spominjali i znamo da je njegova uloga kako u mišićnom radu tako i u antioksidativnim aktivnostima mnogih enzima u telu. Gvožđe znamo kao deo hemoglobina, koji je opet neophodan za svakodnevne dnevne aktivnosti.
- Zeleno lisnato povrće ima veoma malo kalorija a puno vlakana što je jasno idealno za svaku dijetu.
Zeleno lisnato povrće možete spremati na puno načina. Najbolje je kad god i koliko god možete da ga jedete sveže. Ali ne brinite iako morate da ga skuvate – neki od nutrijenata se bolje apsorbuju i aktivniji su ako je povrće skuvano. Takođe ne brinite ako kupujete zamrznuto umesto svežeg – zimi nemamo puno izbora a verujte bolje išta nego ništa što se tiče zelenog lisnatog. Najbolje kombinujte – kuvani spanać za ručak, zelena salata za večeru. Mladi luk možete kombinovati sa sendvičima, kelj sa ribom, kupus ide uz dobro parče mesa. Što više kombinacija to bolje – freekombinujte i ne brinite – malo kalorija, puno dobrih stvari – ne možete pogrešiti za zelenim lisnatim.
Izvor
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.