среда, 11. фебруар 2015.

Zeleno lisnato

Zeleno lisnato povrće je verovatno najbolja hrana ikada smišljena, kupljenja, skuvana, pojedena… U kombinaciji sa zelist1kvalitetnim izvorom proteina ovo povrće je savršen ručak, večera, užina – šta god. Možete ga jesti u svako doba dana, na hiljadu i jedan način i nikad neće pogrešiti. Bez obzira na ciljeve – bilo da idete na povećanje mišićne mase ili na smanjenje telesnih masti ili oba, zeleno lisnato povrće će uvek raditi za vaš cilj.
Pre nego što se bacimo na detalje da se dogovorimo o kom povrću pričamo. U zeleno lisnato povrće spada: sve vrste zelene salate (puterica, kristal salata, endivija…), brokoli, kelj, prokelj, kupus, spanać, listovi mladog luka…
zelist2„Otkriće“ ove grupe super povrća desilo se početkom novog milenijuma tj oko 2000. godine. Naravno ljudi su i pre toga jeli ove namirnice ali od onda je krenula neka vrsta revolucije gde jednostavno nema dijete gde se ne preporučuje maltene neograničen unos ovog povrća. U stvari sve je nekako ozvaničeno preporukom Ministarstva poljoprivrede SAD-a kad su u njihove preporuke zdrave ishrane ubacili obavezan unos zelenog lisnatog povrća bar tri puta nedeljno. Američka asocijacija dijabetičara je ubrzo nakon toga preporučila unos ovog povrća kao deo lečenja i prevencije hroničnih bolesti, radi zdravlja digestivnog sistema itd. Naglasili su dodatno da što je povrće tamnije (zeleno) to je zdravije. Naime, što je boja intenzivnija to je koncetracija mikronutrijenata veća. A čega zapravo ima u zelenom lisnatom povrću?

zelist4Zeleno lisnato povrće možete spremati na puno načina. Najbolje je kad god i koliko god možete da ga jedete sveže. Ali ne brinite iako morate da ga skuvate – neki od nutrijenata se bolje apsorbuju i aktivniji su ako je povrće skuvano. Takođe ne brinite ako kupujete zamrznuto umesto svežeg – zimi nemamo puno izbora a verujte bolje išta nego ništa što se tiče zelenog lisnatog. Najbolje kombinujte – kuvani spanać za ručak, zelena salata za večeru. Mladi luk možete kombinovati sa sendvičima, kelj sa ribom, kupus ide uz dobro parče mesa. Što više kombinacija to bolje – freekombinujte i ne brinite – malo kalorija, puno dobrih stvari – ne možete pogrešiti za zelenim lisnatim.

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар