понедељак, 1. децембар 2014.

Zašto stavljamo zvezdu na vrh jelke


Kićenje jelke svečano se završava stavljanjem zvezde na vrh i onda mogu da budu uključeni svetleći lampioni čime označavamo da je počela svečana atmosfera u našim domovima
Sigurno ste se ponekad pitali zašto se na vrh jelke stavlja baš zvezda i zašto u vreme bivše Jugoslavije tih zvezdi nije bilo već ih je menjao stakleni ukras koji smo jednostavno zvali “vrh”.
Kao što znate, stara komunistička zemlja nije baš volela religiju i u školama su nas učili da je “religija opijum za narod”. To je osnovni razlog zašto tada na vrhu jelke nije bila poželjna zvezda – jasno je ukazivala na hrišćanski običaj.
Zvezda na vrhu jelke je tradicionalno povezana sa božićnim proslavama, opevana je u mnogim pesmama i predstavlja najvažniji događaj u istoriji hrišćanstva – rođenje Isusa Hrista.
Legenda kaže da se jedan anđeo, u trenutku kada se rodio Isus, sažalio što jelka nema plod i što ne može, kao ostali koji su došli da se poklone božijem sinu, nešto da mu pokloni, pa je uzeo jednu zvezdu sa neba i stavio je na vrh jelke, a da se jelka savila i poklonila je bebi Isusu.
Ali ovo je samo legenda.
U zvaničnoj hrišćanskoj istoriji zabeleženo je da se u trenutku Isusovog rođenja na nebu pojavila sjajna zvezda, “Vitlejemska zvezda”, koja je najavila da se rodio božiji sin.



“Gde je rođen car judejski? Videli smo njegovu zvezdu na istoku, došli smo da mu se poklonimo.” – pitali su mudraci i mnogi ljudi koji su idući u pravcu gde su videli zvezdu hteli da vide Isusa.
Vitlejemska zvezda je simbol Isusovog rođenja, ali je njena pojava na nebu u trenutku njegovog rođenja velika misterija za naučnike i bilo je mnogo pokušaja da se utvrdi da li se zaista pojavila na nebu.
Zvezde koje mi vidimo kad pogledamo u noćno nebo su iste one zvezde koje su bile gore i pre dve hiljade godina. Da li je moguće da se u trenutku njegovor rođenja pojavila neka nova zvezda a zatim nestala, pitaju se naučnici i astrolozi.
Tačno vreme Isusovog rođenja nije poznato. Možda se na nebu, kad god da se to desilo, pojavila kometa, ali sjaj komete se vidi samo nekoliko sekundi a mudraci su nedeljama pratili zvezdu idući ka Isusu. Pojava komete bi bila logičan zaključak ali pošto ne može da se vidi nedeljama, pojava svetlosti koja se pripisuje Vitlejemskoj zvezdi objašnjena je time da su tada Mars, Jupiter i Saturn bili “zajedno” na nebu u grupi zvezda koje su nam danas poznate kao sazvežđe Ribe, te da su se videli kao jaka svetlost koja je pripisana pojavi Vitlejemske zvezde.
Koje god objašnjenje da nam je ponuđeno, zvezda je simbol Isusovog rođenja i stavlja se na vrh jelke koja tradicionalno simbolizuje krevetac, a kao svako drvo simbolizuje i život.
Običaj kićenja jelke potiče iz protestanskih regiona Nemačke a tek kasnije je postao široko prihvaćen u 
  celom katoličkom svetu i kod pravoslavaca.


A još jedna legenda kaže:
U Nemačkoj, na Badnje veče neke davne, davne godine, jedan čovek se vraćao kući i stao je zagledan u zvezde koje su se sijale kroz granje jelki. Kada je stigao kući, nikako nije mogao da objasni koliko je bio lep prizor koji je video, izaša je napolje, isekao jednu malu jelku, uneo je u kuću, stavio na sto i oko nje zapalio mnogo sveća kako bi dočarao svetlucanje zvezeda. Svetlucanje sveća kroz grane jelke dočaralo je svetlucanje zvezda koje je video. I tako se rodio običaj.
Kada stavite zvezdu na vrh jelke, istovremeno osvetljavate svoj dom nadom da će godina koja dolazi biti bolja jer simbolizujete trenutak rođenja Isusa koji je rođen da bi spasao svet.
Ova zvezda obasjava jelku, simbol života, kao što je Isus obasjao čovečanstvo.
Ulustracija: FreeDigitalPhotos.net

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.