Znam puno ljudi koji kažu da ga ne vole. Mislim da nikad nisu jeli
"pravi" kačamak. Ja ga jedem iz šerpe, iz frižidera, iz rerne,
viljuškom, varjačom, kutlačom :-) Niko ga ne sprema kao baka:-) Brz i
ekonomičan način da Vaše dete pojede sir, kukuruzno brašno, a ako
volite, i mleko, jer moja mama uvek jede kačamak sa mlekom.
Ako imate domaće belo kukuruzno brašno ( sa potočare ) Vi ste na konju.
Kad se nađete u prilici da ga nabavite, obavezno to učinite. Jer slavni
kukuruz "osmak", ta neprofitabilna ali slatka sorta polako je u
nestajanju. Isto važi i za vodenice.
A slast koju nude zajedno u samo jednoj kutlači sipkavog brašna
neopisiva je. Kao i moja radost kada me, u nekim prošlim danima, šerpa
puna belog kačamaka sačeka i kad pođem u školu i kad se vratim.
Opet, ako nemate to domaće brašno, nemojte da odustanete. Pravimo i
proje sa onim brašnom iz marketa, pa možemo i kačamak. Šta je tu je, i
bolje išta nego ništa.Ovako kačamak prave sve stare žene u mom selu. Postoji i druga varijanta, tzv. brzanjac, to je onaj retki kačamak, kao palenta, ali ja ga nikada nisam jela. Moram da pitam baku zašto.
Sastojci :
2 manje kutlače belog projinog ( kukuruznog )brašna
kašičica soli
nepuna šoljica ulja ili kašika masti ( puna) oko 100 gr. sira ( po izboru, a može se dodati i više sira) kajmak po želji.
Stavite oko litar vode na vatru i posolite. Kada provri, smanjite temperaturu na umereno-blažu i kutlačom sipajte brašno u dve kupice. Vrhovi će da vire iz vode. Pustite da se kuva oko pola sata.
Jako je važno da imate dovoljno vode, u protivnom će gadno da zagori. Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odlijte u neku posudicu jer će Vam možda zatrebati.
Na vatri ugrejte masnoću, promešajte kačamak- treba da bude dosta suv, mrvičast skoro, i prelijte ga masnoćom. Izmešajte pa dodajte nadrobljeni sir.
Poslužite sa kajmakom, bez kajmaka, sa mlekom ili bez njega. Ja najviše volim hladan, jučerašnji, prekjučerašnji. :-) Baka sprema količinu za čudovišno veliku šerpu :-) Ovo je otprilike mera za dve malo veće porcije. Ili su meni gladne oči, pa može i za tri :-)
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.