понедељак, 29. децембар 2014.

Српско бадње вече

 
 Српско бадње вече 

Наш народ заиста има јако лепе обичаје, а то се највише односи на Бадње вече. Увече кад падне мрак, домаћин уноси бадњак у кућу. Ступајући десном ногом преко прага, поздравља укућане речима :» Срећно вам Бадње вече»! Ови му одговарају :» Бог ти дао добра и среће имао»! Домаћица при томе и бадњачара и бадњак посипа житом из сита. Посипање житом се врши због тога што је Богомајка, када се родио Богомладенац бацала жито стоци да она неби појела сламу на којој је лежао Христос.Уносећи бадњак у кућу уносимо Христа Избавитеља. Обичај сечења бадњака потиче отуда, што су витлејемски пастири на знак Звезде да се родио Исус Христос Избавитељ, насекли у шуми грања и понели га у пећину, да наложе ватру и и огреју Богомладенца. Овде у дијаспори све то је веома тешко урадити, али Црква која увек брине о својим вернима припреми бадњачиће за све који дођу на Бадње вече у Цркву. Људи носе бадњачиће кућама и тамо их чувају преко целе године а, када дође поново Бадње вече враћају старе који се ложе у ватру и поју захвалност Богу. Тако сви који дођу на Бадње вече треба да остану код својих храмова и тако сви заједно дочекају Рођење Христово уз песму и весеље, јер нам се роди чувар и хранитељ. 

Света водица и њен значај 

Православна Црква прописује једно веома лепо правило а, то је освећење водица. Освећења се врше по храмовима, гробљима или становима. Веома је важно да свештеник уће у станове својих верника и уз зајадничку молитву благослови њихове куће. Најчешће водице које се носе или освећују јесу славска, Васкршња и Богојављенска. Све оне се освећују ради присећања на догађаје из Христовог живота или на светитеље. Делетворност молитава које се произносе у моменту освећења вода показује непропадљаивост истих, које стоје по неколико година. Тим истим водама спремамо : славске колаче, чеснице или васкршње погаче. Истим се лечимо, умивамо и пијемо. Зар после тог чуда Божијег треба неко да каже да му свештеник не треба да уђе у кућу и пошкропи стан и укућане светом водом и на тај начин да благослов том дому. Неко ће питати :» Зар треба сваке године то радити»? Одговор је треба, јер није  довољно рећи ја сам верник и хришћанин, није довољно само крстити се и на основу тога тражити спасење. Треба се што чешће молити Богу, а шта је освећење водица него молитва . 

Да ли треба палити свеће, где их куповати 

У Матејевом јеванђељу (6,22) најкраће и најјасније објашњава се светлост свећа, »Свећа је тело оку. Ако, дакле буде твоје око здраво, све ће тело твоје светло бити».Свеће (од воска) се користе да би се показала искреност у молитвама као и њена чистота. Сходно наведеном закључак је да се свеће требају палити како за живе, тако и за мртве. Свеће треба да се купују у парохиским храмовима, јер се на тај начин одржава иста. Ружна је пракса појединаца да доносе са собом свеће купљене у отаџбини, јер ако сви буду тако радили ми ћемо брзо затворити наше Цркве по дијаспори и онда се питам где ће онда појединци палити свеће. Свеће купујте у својим храмовима, јер тако помажете своју цркву. 

Сећање на мртве 

Драги наши парохијани и овим путем вас молимо да се сећате својих мртвих. Црква је прописала да се то уради макар четири пута годишње, на задушнице, јер ништа није тако јако као молитва и Господу је то најмилија жртва. Сви ћемо ми стати пред милостивог Творца и онда бити упитани зашто се нисмо сећали наших најмилијих. Напослетку како очекивати да се нас неко сети када се ми будемо упокојили када то ми нисмо никоме и никада радили.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.