понедељак, 1. децембар 2014.

Počeo je najveseliji mesec u godini

Počeo je najveseliji mesec u godini

Danas počinje najveseliji mesec u godini, onaj kome se najviše raduju deca, tokom kojeg ćemo sve više pominjati dobrotu, zdravlje, sreću i Deda Mraza, koji svetluca šarenim svetlima, mesec kada svodimo račune i pravimo planove za godinu koja dolazi.
Počeo je veliki Božićni post koji će trajati sve do Božića, dana koji pored Uskrsa pravoslavni Srbi smatraju najradosnijim hrišćanskim praznikom.
Ovog meseca ćemo okititi jelku koja je dugo kod nas imala samo novogodišnju simboliku a koja u stvari ima jaku božićnu simboliku. Kitimo zimzeleno drvo jer je izdržljivo, jer je simbol života, njene iglice ne opadaju tokom zime kao lišće kod svog ostalog drveća. Kada su ljudi počeli da kite jelke, ukrašavali su ih voćem, bonbonama umotanim u papir, orasima i osvetljavali su ih običnim svećama. Danas ih kitimo šarenim kuglama i osvetljavamo lampionima. Ukoliko kitite veštačku jelku, okitite je što ranije kako biste produžili božićnu i novogodišnju magiju, ako kitite jelku u saksiji okitite je malo kasnije a ako kitite sečenu jelku koja nije otporna na toplotu i brzo propada, što se ne preporučuje, čuvajmo prirodu, nju ćete morati da okitite vrlo kasno.
Ako poštujete sve pravoslavne i tradicionalne praznike, oce, materice, Božić i volite da pobradujete one koje volite, pa tome dodamo i novogodišnju noć, to nam može predstavljati ozbiljan problem u ovo vreme krize. Imate skoro ceo mesec da osmislite šta ćete pokloniti a da vas ne košta mnogo, kako biste videli sjaj u očima onih koje volite, napravite nešto sami, ti pokloni su uvek najvredniji jer su pravljeni s ljubavlju.

ID-100116839

Od kako smo ovako tehnološki napredni pa sve čestitke upućujemo putem Interneta, zaboravili smo na one stare, divne novogodišnje čestitke s par reči i želja za Novu godinu. Ako se obradujete kad retko neku dobijete, ne budite lenji, kupite ih i pošaljite poštom, nema ničeg lepšeg nego da u ovo vreme u poštanskom sandučetu, u kome nalazimo samo račune, pronađemo čestitku od nekoga ko nam je drag i kome smo dragi.
Razmislite, ako imate u blizini, u komšiluku, neku staru osobu koja živi sama, nema nikoga ili su svi njeni daleko, napravite kolače pred praznik i odnesite joj. Unesite malo radosti u tuđ život.
Podstaknite svoju decu da budu velikodušna, podsetite ih da postoje deca koja nemaju ni igračke, ni bojanke, recite im da odvoje igračke koje su preprasli, koje im više nisu zanimljive, odnesite ih siromašnoj deci, u Svratište, u neki dom za napuštenu decu.
Širite dobrotu, nekako smo to zaboravili u ovoj trci za preživljavanjem tokom koje se žalimo da nemamo vremena ni za sebe.
Foto: FreeDigitalPhotos.net

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.