петак, 5. децембар 2014.

Традиционално херцеговачко јело – пријеснац

Пријеснац је једно од најлакших јела херцеговачке кухиње. Врло је укусно и брзо се спрема, па се зато често сервира за вечеру. Премда нема сигурних историјских података сматра се да је ово право локално јело чији је рецепт настао у настојању да се пронађе начин за кориштење локалног сира шкрипавца.

Традиционално херцеговачко јело – пријеснац   

Да бисте добили овај укусни херцеговачки специјалитет потребно је да добро умутите јаја, а потом додате измрвљени сир шкрипавац. У другој посуди помијеша се кисела вода и млијеко и у то се дода брашно. На крају се обје смјесе сједине и добро помијешају.
Прије него што се смјеса стави у већу тепсију (округлу или четвртасту) подмазану уљем, загрије се на температури од 200oC. Након тога смјеса се прелије у тепсију и пече на температури од 150oC.
Пријеснац се служи чим је готов, док је још топао.
Састојци:
  • 700 гр сира «шкрипавца»
  • 250 мл павлаке
  • 6 јаја
  • 8 кашика брашна (бијелог)
  • 1дцл млијека
  • 1дцл киселе воде
  • 3 кафене кашике уља
  • соли по жељи
Пријатно!  

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.