Пријеснац је једно од најлакших јела херцеговачке кухиње. Врло је укусно и брзо се спрема, па се зато често сервира за вечеру. Премда нема сигурних историјских података сматра се да је ово право локално јело чији је рецепт настао у настојању да се пронађе начин за кориштење локалног сира шкрипавца.
Да бисте добили овај укусни херцеговачки
специјалитет потребно је да добро умутите јаја, а потом додате
измрвљени сир шкрипавац. У другој посуди помијеша се кисела вода и
млијеко и у то се дода брашно. На крају се обје смјесе сједине и добро
помијешају.
Прије него што се смјеса стави у већу тепсију (округлу
или четвртасту) подмазану уљем, загрије се на температури од 200oC.
Након тога смјеса се прелије у тепсију и пече на температури од 150oC.Пријеснац се служи чим је готов, док је још топао.
Састојци:
- 700 гр сира «шкрипавца»
- 250 мл павлаке
- 6 јаја
- 8 кашика брашна (бијелог)
- 1дцл млијека
- 1дцл киселе воде
- 3 кафене кашике уља
- соли по жељи
Izvor
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.