Božić je najveći hrišćanski praznik koji se slavi 25. decembra, po
Gregorijanskom odnosno 7. januara, po Julijanskom kalendaru. Rođenje
Isusa Hrista je praznik koji se proslavlja sa porodicom u domu, kao i
odlaskom na crkvena bogosluženja. Uz sve običaje, okupljanje cele
porodice oko bogate trpeze je centralni događaj. Obavezno se pali
kandilo i lomi se česnica. Na stolu je i Božićno žito obavezno.
Da bi izraslo do Božića treba ga na vreme posaditi. Treba da je zeleno i bujno, jer će takvi biti i usevi tokom godine, po verovanju.
Da bi izraslo do Božića treba ga na vreme posaditi. Treba da je zeleno i bujno, jer će takvi biti i usevi tokom godine, po verovanju.
Kako posaditi pšenicu za Božić
Pšenica se sadi 13. decembra, na dan Sv.Lucije kod katolika, odnosno na Sv.Nikolu, 19.decembra kod pravoslavaca.
Za sadnju pšenice potrebna je pšenica, otprilike jedna šaka i tanjir ili posuda u koju će se posaditi. Stavlja se zemlja u plitku posudu, a na nju se poređa pšenica, koja
je stajala u vodi preko noći. Odgore se zrna prekriju sa još malo
zemlje. Svakodnevno zemlju treba kvasiti tj. prskati vodom na sobnoj
temperaturi.
- Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju. Ostavi se do ivice bar 1 cm jer će se pšenica nicanjem raširiti. Zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno.
- Može se u sredini tanjira – posude ostaviti prostor u koji će doći sveća. Uzeti plitki tanjir po zelji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju). Nasuti zrna pšenice oko čaše do ivice tanjira.
- Pšenicu, koju ste posadili na jedan od ova tri načina, možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom. Stavlja se preko, da bi zrna ravnomerno bubrila i da bi dobijala dovoljnu količinu vlage za to. Kada se pojave prve klice tkaninu treba skloniti da bi pšenica nesmetano nicala.
- Pre nego što se stavi na sto, žito se ošiša makazama da bude ravno, jer retko kad samo izraste ravnomerno. Stavi se sveća u sredinu, a žito se po sredini veže crvenom mašnom ili trakom u vidu trobojke (zastave).
Saveti
- Dobro je pšenicu natopiti u vodu dva dana ranije da isklija. Zrna se zamotaju u mokru krpu i ostave dan ili dva da nabubre i puste klice.
- Ako zakasnite samo stravite na toplije i dobro osvetljeno mesto da brže izraste.
- Slobodno možete ošišani deo žita upotrebiti za jelo, da dekorišete salatu na primer. Isklijano žito je veoma zdravo i koristi se u ishrani.
Upozorenja
- Ne treba da stoji na jako toplom mestu, blizu radijatora ili peći. Više joj odgovara da sporije raste na sobnoj ili nižoj temperature.
- Ne treba staviti previše pšenice da ne izraste gusto. Dovoljan je jedan red zrna.
- Ne zalivati preterano, bolje je često prskati tj.orošavati. U tanjiru se ne sme zadržavati previše vode. Izvor
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.